Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Lovire sau alte violențe. Prescripția răspunderii penale
21.09.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe ca urmare a intervenirii prescripţiei generale a răspunderii penale (dar și a celei speciale). Pentru a dispune în acest sens, Curtea a reținut că indiferent dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripţie al actelor de procedură sunt norme de drept substanţial, susceptibile a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă, situaţie în care art. 155 alin. 1 din Codul penal, în forma în vigoare în perioada 25 iunie 2018 – 30 mai 2022, ar trebui aplicat ca o astfel de lege, potrivit art. 5 din acelaşi cod, sau sunt norme de drept procesual, supuse principiului „tempus regit actum” şi al căror efect se produce ope legis, conform principiului aplicării imediate a legii de procedură, în speţă, de la data de 20.10.2016 şi până la împlinirea termenului (de 5 ani) al prescripţiei răspunderii penale, nu a mai existat niciun act de întrerupere a cursului acesteia. (Curtea de Apel București, secția a II-a penală, decizia nr. 1002 din 6 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti