Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la centrala nucleară Paks II din Ungaria
10.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial, seria C nr. 305 din 10 august 2022 a fost publicat Avizul comisiei din 8 august 2022 privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la centrala nucleară Paks II (două reactoare VVER-1200), situată în județul Tolna, Ungaria.

Pe baza datelor generale și a informațiilor suplimentare furnizate de Ungaria cu privire la planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la centrala nucleară Paks II, Comisia Europeană a elaborat următorul aviz:

1. Distanța între amplasament și cel mai apropiat stat membru este de 75 km în cazul Croației. Frontiera Serbiei, ca țară învecinată, se află la o distanță de 66 km.

2. În condiții normale de funcționare, evacuarea efluenților radioactivi gazoși și lichizi nu este susceptibilă să conducă la o expunere a populației dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță care să fie semnificativă din punctul de vedere al sănătății, având în vedere dozele-limită stabilite în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului).

3. Deșeurile solide slab sau mediu radioactive vor fi eliminate în depozitul național subteran de deșeuri radioactive din Bátaapáti. Elementele combustibile uzate vor fi depozitate temporar la fața locului (într-o nouă instalație care urmează să fie construită, care nu este inclusă în această comunicare). Scenariul de referință planificat este că, ulterior, elementele combustibile vor fi eliminate într-un depozit geologic de adâncime din Ungaria. Reprocesarea combustibilului uzat poate fi o opțiune. În cazul în care combustibilul uzat va fi expediat către o țară terță în vederea reprocesării, acesta va trebui să revină în Ungaria pentru eliminare, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind deșeurile radioactive (Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului), conform căruia, în cazul în care combustibilul uzat este expediat în vederea reprelucrării către o țară terță, responsabilitatea finală pentru eliminarea responsabilă și în condiții de siguranță a materialelor respective, inclusiv a oricăror deșeuri ca subprodus, revine statului membru de origine. În cazul în care combustibilul uzat va fi expediat într-o țară terță în vederea eliminării, trebuie îndeplinite următoarele cerințe: (i) combustibilul uzat trebuie considerat „deșeu radioactiv” de către autoritatea de reglementare competentă maghiară, în conformitate cu definiția prevăzută la articolul 3 alineatul (7) din directivă, (ii) la momentul transferului, trebuie să fi intrat în vigoare un acord de utilizare a unei instalații de depozitare definitivă în țara terță de destinație între aceasta din urmă și Ungaria; (iii) condițiile enumerate la articolul 4 alineatul (4) din directivă trebuie să fie îndeplinite, în special condiția prevăzută la litera (c) a acesteia, potrivit căreia țara terță de destinație trebuie să dispună de o instalație de eliminare operațională. În cele din urmă, ar trebui subliniat faptul că scopul transferului de combustibil uzat (fie că este vorba de reprelucrare sau de eliminare) trebuie să fie stabilit în mod clar și comunicat în prealabil de către autoritățile competente.

4. În cazul unor accidente de tipul și amploarea evacuărilor neprevăzute de efluenți radioactivi, avute în vedere în datele generale, dozele probabile la care ar fi expusă populația dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță nu ar fi semnificative din punctul de vedere al sănătății, ținând cont de nivelurile de referință stabilite în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom).

5. Datele generale și informațiile suplimentare prezentate au furnizat date privind analiza seismicității regiunii din jurul centralei nucleare (clasificată ca regiune cu activitate seismică medie) și privind activitatea seismică maximă probabilă (anexa I la Recomandarea 2010/635/Euratom a Comisiei). Comisia încurajează autoritățile maghiare să continue să monitorizeze îndeaproape evoluția cunoștințelor științifice privind seismologia regiunii din jurul centralei nucleare, să acționeze în mod corespunzător în urma oricăror constatări și să informeze statele membre învecinate și Comisia.

Comisia Europeană consideră că implementarea planului de eliminare a deșeurilor radioactive sub orice formă, provenite de la cele două reactoare VVER EPR ale centralei nucleare Paks II, situată în județul Tolna, Ungaria, nu poate provoca nici în condiții normale de funcționare, nici în cazul unui accident de tipul și de amploarea evacuărilor neprevăzute de efluenți radioactivi, avute în vedere în datele generale, o contaminare radioactivă semnificativă din punctul de vedere al sănătății, a apei, a solului sau a spațiului aerian ale unui alt stat membru sau ale unei țări terțe, având în vedere dispozițiile cuprinse în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti