Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Roxana Pistolea: O femeie nu este privită ca fiind la fel de competentă precum un bărbat, dacă mai este și frumoasă, e și mai rău


11.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Pistolea

Roxana Pistolea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Roxana Pistolea, NFT Legal Expert & Speaker în cadrul Humans.ai, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Roxana Pistolea: În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație! Mă onorează să particip la această serie de interviuri alături de femei puternice și ambițioase din domeniul juridic, pe care le admir atât de mult!

Ce mă definește pe mine ca profesionist? Primul impuls ar fi să răspund că tocmai faptul că nu mă definește ceva anume este, poate, aspectul cel mai definitoriu – așadar, ușurința în a mă adapta la o piață în continuă schimbare.

Am profesat ca avocat de litigii în două mari societăți de avocatură, întrucât asta am crezut că trebuie să fac după terminarea facultății. Și nu mi-a prins rău. Am avut contact cu dosare complexe și cu profesioniști care mi-au format disciplina și rigoarea necesare în această profesie. Totuși, nu m-am regăsit niciodată în mediile corporatiste. Pasionată fiind de tehnologie, câștigarea competiției internaționale Global Legal Hackathon în anul 2019 mi-a deschis apetitul pentru inovația tehnologică și s-a născut în mine dorința de a fi acolo, în prima linie, unde se întâmplă lucrurile. Astfel, din 2020 sunt avocat în cadrul companiei Humans.ai, unde dezvoltăm prima platformă pentru generarea de modele AI şi guvernarea lor prin tehnologia blockchain. Mai exact, sunt NFT Legal Expert & Speaker și, pe lângă aspectele juridice, am ocazia să prezint proiectele companiei în cadrul conferințelor din domeniul tech – am fost speaker inclusiv la NFT.NYC, cea mai renumită conferință pe NFTs din lume, iar în noiembrie voi fi speaker la NFT.London.

În concluzie, ce mă definește ca profesionist este, pe lângă adaptabilitate, curajul de a mă reinventa și de a căuta constant să fac ceea ce mă pasionează.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Roxana Pistolea: Depinde de priorități. Pentru mine, implicarea a fost nelimitată în primii ani de carieră, îmi doream foarte mult să dovedesc că pot, – căci, nu-i așa, există o presiune mai mare pe femei, din acest punct de vedere – până când am început să mă cunosc mai bine și am început să limitez implicarea și să caut un echilibru între viața personală și cea profesională. Încă îl caut. 😊

Din experiența mea, femeile tind să se implice mai mult decât bărbații, întrucât trebuie să depună mai mult efort pentru a-și dovedi competența profesională. Din păcate, deși societatea a evoluat, încă operează cu anumite stereotipuri. O femeie nu este privită ca fiind la fel de competentă precum un bărbat. Dacă mai este și frumoasă, e și mai rău. Îmi amintesc și acum, pe jumătate amuzată, pe jumătate îngrozită, cum mi-a spus un avocat de la o societate unde am făcut practică în timpul facultății, la finalul stagiului (după ce îl impresionasem cu un eseu pe o temă juridică), „când te-am văzut prima oară am crezut că ești proastă”. Simțisem oricum că deja îmi pusese o etichetă din modul în care interacționam (spre exemplu, făcea contact vizual numai cu colegii mei, eu parcă nici nu eram în câmpul lui vizual).

De asemenea, o femeie care dorește să își întemeieze o familie va avansa mult mai greu în profesia sa, din cauza concediilor de maternitate sau de creștere a copilului pe care și le va lua. Am observat că există o tendință în avocatură ca femeile să se întoarcă cât mai repede la muncă din concediile sus menționate, pentru a nu „pierde” pe plan profesional (spre exemplu, o eventuală promovare sau proiecte importante pe care le avea în gestiune). Pierd, însă, ceva mult mai important, pe plan personal.

Precum am spus, depinde de priorități. Pentru mine cariera nu reprezintă o prioritate, ci mai degrabă timpul petrecut cu oamenii dragi sau dezvoltarea mea personală, prin activități care îmi fac plăcere.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Roxana Pistolea: O întrebare dificilă. Trăim în niște vremuri în care femeia trebuie să fie un profesionist bun, o mamă bună, o iubită/soție bună (și bărbații trec prin presiuni similare). Și putem să le facem pe toate, dar totul are un cost. Cred că secretul constă în micile ajustări pe care le putem face. Avem un proiect important care presupune muncă peste program? Ok, investim mai mult timp în favoarea carierei. Avem nevoie de timp pentru noi, în care să ne relaxăm și să facem puțină introspecție? Ne luăm liber câteva zile, fără mustrări de conștiință. Cât timp balanța tinde spre echilibru, cred ca micile compromisuri ajută la îndeplinirea cu succes a rolurilor pe care le avem. Neglijarea rolului/rolurilor personal(e) în favoarea celui profesional și viceversa vor duce inevitabil la afectarea nivelului general de wellbeing.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Roxana Pistolea: Da, însă cu micile obstacole menționate mai sus, ce țin de imaginea femeii în societate, precum și de timpul pe care trebuie să îl investească în întemeierea unei familii (dacă își dorește acest lucru), timp ce nu va fi investit în dezvoltarea carierei. Am recitit ce am scris și aș vrea să spun asta: cred că o femeie poate să fie absolut orice își dorește să fie, în orice mediu alege.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Roxana Pistolea: Cred că femeile juriste pot avea un rol esențial în educarea fetițelor și adolescentelor în a înțelege că au libertatea de a fi ceea ce își doresc, atât pe plan profesional, cât și personal.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Roxana Pistolea: M-am gândit mult la această întrebare și răspunsul este… nu. Cel puțin nu un model real. Fire idealistă, cred că modelul meu feminin a fost un sine imaginar, din viitor, intangibil, dar spre care am tins și tind mereu. Femeia aceea puternică, ambițioasă, care și-a atins toate obiectivele – cea mai bună versiune a mea.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Roxana Pistolea: Cred că pandemia ne-a afectat pe toți în moduri greu de evaluat obiectiv. Din punct de vedere personal, pot spune că m-a afectat destul de rău în lockdown, eu fiind o persoană activă, cu multe activități (dansuri, canto, actorie, drumeții etc.). Noroc cu Netflix. 😊

Din punct de vedere profesional, mi-a lipsit interacțiunea cu colegii mei. Una este să faci un videocall, alta este să mergi până în biroul vecin, să bagi capul pe ușă și să o întrebi pe colega ta „Hey! Ce planuri ai pentru weekend?”. De asemenea, deși a fost mult mai confortabil să lucrez din pijamale, mi-a fost dor să mă aranjez pentru birou și să beau cafeaua cu colegii. Mi-a fost dor să fiu într-un mediu special amenajat pentru muncă, nu să aduc munca acasă, în oaza mea de liniște și relaxare. Din fericire, ce a fost mai greu a trecut și reintrăm ușor, ușor, în normalitate, iar eu pot să beau în fiecare zi cafeaua cu colegii mei dragi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Roxana Pistolea: Aveți curajul de a vă urma pasiunea și nu vă fie frică să vă reinventați! Învățați să spuneți ”nu” și nu faceți compromisuri pe care nu vi le doriți. De asemenea, mi-aș dori ca doamnele să se susțină și să se încurajeze mai mult unele pe celelalte, cu atât mai mult cu cât trecem prin provocări similare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Pistolea: Și eu vă mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru acest demers!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro