Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Cum vorbim în lumea juridică


12.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

1. Înțelegerea cuvintelor „brute” pe care le auzim în lumea juridică nu depășește, din păcate, sfera juriștilor. Dar nu se întâmplă asta doar în mediul juridic. Nu cred că zicerile contabililor sunt înțelese „din prima” de alții decât cei care au terminat facultatea de studii economice. ☺

2. Dar să revenim la subiect. Cum vorbim în lumea juridică? Greu de spus în vorbe și mai greu de scris. Cu atât mai mult cu cât nu există disciplină care să te inițieze în vorbitul juridic. Și cred că e bine că nu există. Ceea ce învățăm studiind dreptul (nu doar în facultate, ci obligatoriu pe toată durata practicării unei profesii juridice) ar trebui să se reflecte și în modul de vorbire.

3. Pentru a avea parte de o vorbire de calitate sunt relevante următoarele: lecturile (nu doar cele juridice), deprinderea de a tăcea când trebuie și o anumită doză de umor.

4. Dacă vorbirea se bazează doar pe lecturile juridice, aceasta va fi folositoare, dar nu și suficientă. Intransigența cu care îi judecăm pe cei pe care îi auzim (în instanță, atunci când așteptăm să ne vină rândul sau când vorbește avocatul părții adverse) ar trebui să o aplicăm propriei vorbiri. Fuga neuronilor spre biblioteca din cap ne poate scăpa de situații aparent imposibile, iar vorba va fi puțină, dar cu substanță.

5. Rostul tăcerii este o variabilă care cu greu ne deprindem. Pe măsură ce citim tot mai mult, avem tendința, greșită, de a spune tot mai multe. Experiența îndelungată de „tăcetor” ☺ (om care tace, inventat după modelul de la vorbitor) ajută la construirea unui discurs mai bun, la adaptarea lui constantă. Iată, suntem în Pandemie și am auzit frecvent de la judecători: ”aveți cinci minute să vă susțineți concluziile, doamnă/domnule avocat…”.

6. Doza de umor în gura juriștilor pare a mări vorbele și a micșora distanța dintre oameni. Umorul creează o emoție pozitivă și salvează suflete și situații. Am întrebat odinioară un înalt judecător cu ce îl poate impresiona un avocat, a răspuns „cu o emoție”.

7. Vorbirea juriștilor ar trebui să fie clară și argumentată. Elegantă și aleasă. Nici prea multă și nici prea puțină.

8. Din constatările din sutele de interviuri despre Drept, lume și viață pe care le-am realizat cu juriști (fie ei simpli studenți, reputați profesori, tineri avocați, procurori în structuri europene, auditori de justiție sau președintele Curții Europene a Drepturilor Omului), pot spune că vorba juriștilor nu plictisește, nu păcălește și are ca punct central legea, mai bine spus reglementările.

9. Avocații este de presupus că vorbesc cel mai mult. Avocații tineri preferă vorbitul scris, adică pe aplicații online, rețele de socializare, e-mailuri. Deși ne aflăm în fața unei vorbiri scrise, în realitate aceasta este echivalentul vorbitului. Unii dintre avocații cu experiență se adaptează și ei, din mers. Pare că această vorbire slăbește vorbirea adevărată. Dar nu e așa. Vă convingeți singuri zi de zi, noapte de noapte. La evenimente juridice desfășurate în mediul online remote, avocații par a fi ca peștele în apă.

10. Judecătorii vorbesc în sala de judecată, prin hotărârile judecătorești, articolele scrise și, unii dintre ei, pe rețelele de socializare. Ei au fixate în minte conceptele de independență și de slujire a legilor, ceea ce se reflectă din plin în limbaj. De aceea, uneori par rigizi și temători. În realitate, sunt oameni curajoși și asumați.

11. Limbajul procurorilor este într-o direcție. O știți care este: spre penitenciar.

12. Nu mă încumet să scriu despre alte categorii profesionale din lumea juridică din perspectiva limbajului, pentru că măcar limbajul juridic al judecătorilor constituționali ar trebui tratat separat.

13. Predicție: limbajul, nu doar cel juridic, va evolua în mod sigur. Fie ceva foarte simplu (emoticoanele par a fi de ajuns pentru unii dintre noi, iar filmul mut a avut partea sa de glorie), fie va fi rezervat doar oamenilor extrem de inteligenți (aidoma celor care au întocmit Enciclopedia din Fundația lui Asimov).

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII
Senior Editor JURIDICE.ro

* Materialul a fost publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro