Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 8-12 august 2022
12.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Abuz în serviciu. Fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– R.S.N., primar al Sectorului 3 din municipiul București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și a infracțiunii de complicitate la fals intelectual;

– O.G., director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

– G.A.M., la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

– I.G.S., director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

– F.P., la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

– E.P., la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 3 și viceprimar al Primăriei Sector 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

– M.M., la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două participații improprii la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

– M.C., auditor public extern în cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual;

– Persoană fizică, reprezentant al S.C. R.G. S.A, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave;

S.C. R.G. S.A, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

Faptele reținute ar fi fost constatate în contextul în care, în perioada anilor 2013-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat mai multe acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. R.G. S.A, prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.
Cu alte cuvinte, în contextul menționat, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 ar fi fost prelungit succesiv cu S.C. R.G. S.A, prin acte adiționale care ar fi determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În realizarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.S.N. ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Notă de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adițional la contractul de salubritate.
În concret, prin actul adițional respectiv, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritateS.C. R.G. S.A. un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.
În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul R.S.N., beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.
Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul R.S.N..
În plus, la 15 mai 2014, inculpatul R.S.N. ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate S.C. R.G. S.A.
Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.
Aceste controale au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar ca urmare, autorității contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligația de a nu mai prelungi contractul inițial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract și i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi și să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitație.
Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Față de această sentință, primarul Sectorului 3 R.S.N. a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.
Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local.
Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul E.P., pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care S.C. R.G. S.A. le avea către Primăria Sectorului 3.
Acțiunea funcționarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata M.C., în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deși aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate.

Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru S.C. R.G. S.A.
Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților, inclusiv asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracţional. Trafic de migranți. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatelor din datele de 10.04.2018 și 22.02.2022, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 27.07.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 5 inculpaţi (4 sub control judiciar și unul în stare de arest la domiciliu), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, luare de mită și dare de mită.

În fapt s-a reținut că, 4 dintre inculpații cercetați în prezenta cauză, au avut rolul de asigurare a protecției transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracțională a unui lucrător de politie din punctul de trecere a frontierei Nădlac II, și asigurarea din punct de vedere logistic a activității (identificarea și închirierea de locații pentru transferarea și gruparea migranților aflați pe teritoriul României, racolarea șoferilor dispuși să efectueze transportul, obținerea de autovehicule de mari dimensiuni și a documentației necesare).
În privința infracțiunii de trafic de migranți, în sarcina celor 4 inculpați s-a reținut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranți (adulți și copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi).
În ceea ce îl privește pe cel de-al cincilea inculpat, fost polițist de frontieră, s-au reținut că, în calitate de lucrător de poliție în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, a sprijinit acest grup infracțional organizat, asigurând protecția transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir și asupra membrilor grupului infracțional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate. De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu și intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător.
De asemenea, în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, cu atribuții de control pe linia traficului de migranți, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracțional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranți în punctul de frontieră Nădlac II cu direcția ieșire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuțiilor de serviciu.
Menționăm că, în cadrul aceleiași activități investigative, au fost administrate probe privind contribuția infracțională a altor 14 inculpați, față de care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 06.12.2018, în prezent, condamnați definitiv în cauză.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Timiș.

Activitatea de urmărire penală a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia și D.G.A.

Suportul de specialitate a fost oferit de către Brigada Operațiuni Speciale Alba Iulia și Serviciul Operațiuni Speciale Hunedoara.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 05.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a cinci inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut că, în luna noiembrie 2021, 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc, grup la care ulterior au aderat ceilalți doi inculpați, care a acționat pe raza județelor Tulcea și Constanța până la data de 04.08.2022.
Astfel, unul dintre inculpați a înființat și întreținut o cultură de canabis în județul Tulcea, drogul de risc fiind distribuit de ceilalți inculpați în localitățile Medgidia și Constanța.
În perioada 17.11.2021-04.08.2022 a fost vândută cantitatea totală de aproximativ 9000 grame de canabis.
La data de 04.08.2022, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant în timp ce comercializa cantitatea de 2,1 kilograme de canabis.
În urma celor 10 percheziții domiciliare efectuate în municipiul Medgidia, orașul Năvodari și în județul Tulcea au fost descoperite și ridicate 10 plante de canabis, având substanța activă THC în cantitate de 4.873,45 grame, cantitățile de 70 de grame de canabis, 10 grame de hașiș, 1,95 grame de cocaină, 23,45 grame de semințe de canabis, 2 cântare electronice, 124 de pliculețe goale, 15 telefoane mobile, 566 de cutii cu privire la care urmează să se dispună expertizarea pentru a se stabili dacă sunt materiale pirotehnice, 23 de grame de aur, 3 ceasuri, 2 autoturisme, 2 pistoale, precum și sumele de 71.138 de lei, 29.965 de euro, 60 de dolari, 555 de lire turcești și 135 de lire sterline și alte bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie
La data 05.08.2022 cei cinci inculpați au fost arestați preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Constanța – Serviciul Antidrog și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Constanța.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 05.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

În cauză s-a reținut că, începând cu luna mai 2022, inculpatul a comercializat diferite cantități de cocaină consumatorilor din județul Prahova.
În urma celor 3 percheziții domiciliare efectuate în județul Prahova au fost descoperite și ridicate 71 de punguțe din material plastic conținând cocaină, 9 comprimate Xanax, suma de 9.100 de lei, un pistol cu gaz neletal, 15 cartușe de manevră și 2 telefoane mobile.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au fost conduse în vederea audierii 15 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
La data 05.08.2022 inculpatul a fost arestat preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituirea unui grup infracţional organizat. Proxenetism. Camătă. Șantaj. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Spălarea banilor. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 24.11.2021, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 27 inculpaţi (25 sub control judiciar și 2 în stare de libertate), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor.

În fapt s-a reținut că, în perioada ianuarie 2011 – 17.06.2021, pe raza municipiului Mangalia, județul Constanța a acționat un grup infracțional organizat constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracțiunii de proxenetism și, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracțiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activitățile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracțiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obținute ilicit, de exemplu camăta și recurgerea la șantaj în cazul neplății sumelor de bani solicitate.
De asemenea, constituirea și funcționarea grupului infracțional organizat a avut la bază și scopul comiterii de infracțiuni cu violență, de multe ori concretizate în adevărate scandaluri în public, cu impact social și mediatic intens. În acest sens, este de menționat faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional au fost trimiși în judecată, pentru comiterea de infracțiuni cu violență, în perioada cuprinsă între anii 2011 – 2021.
Grupul infracțional organizat a fost inițiat și ulterior, constituit, având la bază relațiile de rudenie și interesele financiare comune și a acționat coordonat timp de mai mulți ani, atât pe plan intern, cât și extern, membrii acestuia etalând un nivel de trai ridicat prin deținerea și utilizarea de autoturisme de lux, dezvoltarea de afaceri imobiliare prin intermediul altor persoane, etc.
În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de proxenetism, menționăm faptul că, în cursul urmăririi penale, au fost identificate 34 de persoane vătămate care au practicat prostituția în folosul membrilor grupului infracțional organizat în România și în alte 9 state din Uniunea Europeană.
Metoda folosită de membrii grupului infracțional organizat pentru racolarea persoanelor vătămate și determinarea acestora fie să practice prostituția, fie să continue practicarea acestei activități a fost aceea cunoscută sub denumirea „Loverboy”.
Mare parte dintre sumele obținute din practicarea prostituției au fost trimise prin intermediul serviciilor de transfer rapid monetar, în perioada 2011 – 2021, suma totală tranzacționată de către membrii grupului infracțional organizat fiind de 3.450.650 USD, echivalentul a 2.898.546 de euro.
Cu privire la infracțiunea de camătă s-a reținut că, în perioada decembrie 2011 – 17.06.2021, liderul grupului infracțional organizat și un alt inculpat, membru al grupului, au dat bani cu împrumut fără a fi autorizați în condițiile legii, percepând o dobândă lunară între 5 și 10%.
Corelativ, infracțiunea de șantaj a constat în aceea că, în perioada august 2020 – mai 2021, liderul grupului infracțional organizat a amenințat în mod repetat cu săvârșirea unor acte de violență o persoană vătămată, pentru a o determina să îi remită suma totală de 60.000 de euro, compusă din sume pe care acesta i le-a împrumutat persoanei vătămate începând cu luna ianuarie 2017 și pentru care a perceput dobânzi lunare în cuantum de 10%.
În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a reținut că, în luna mai 2021, a fost falsificat cu prilejul întocmirii un „Contract de împrumut”, prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv că a faptului că unul dintre inculpați ar fi împrumutat o terță persoană, la data de 15.03.2013, cu suma de 408.825 lei, pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă, înscris care a fost folosit la o unitate bancară pentru a justifica transferul sumei de 408.400 lei în contul inculpatului.
În final, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor aceasta a constat în transferarea sumelor de bani obținute din proxenetism prin numeroase tranzacții de valoare redusă, realizate în principal prin intermediul societăților de transfer monetar rapid, fie pe numele membrilor grupării, fie pe numele unor persoane interpuse, urmată de achiziționarea de bunuri mobile și/sau imobile, pe numele lor sau pe numele unor persoane interpuse (din cercul relațional cel mai apropiat, de maximă încredere, în principal rude de gradul I sau II) și realizarea unor investiții în edificarea de imobile (case de locuit), în scopul de revânzării, prin implicarea unor societăți comerciale și derularea unor operațiuni de creditare a respectivelor societăți, operațiuni urmate de retragerea de sume de bani în numerar.
Menționăm faptul că prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra 11 autoturisme de lux, 15 imobile, sume de bani, bijuterii, conturi, părți sociale, confiscarea specială a sumelor de bani, confiscarea extinsă și obligarea inculpaților la suma de 712.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Trafic intern de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 08.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de mare risc în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna august 2022, unul dintre inculpați s-a aprovizionat în mod repetat cu cocaină de la cel de-al doilea inculpat, drogurile fiind comercializate consumatorilor din Municipiul București.
La data de 08.08.2022, primul inculpatul a fost prins în flagrant după ce a vândut cantitatea de aproximativ 90 de grame cocaină contra sumei de 6000 de euro.
În urma activităților de urmărire penală efectuate în cauză a fost descoperită și ridicată cantitatea de aproximativ 800 grame cocaină, precum și sumele de 1.340 euro, circa 700 dolari și 4.000 lei, trei telefoane mobile, un cântar și instrumente pentru porționarea cocainei.
În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a celor doi inculpați pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Bucureşti – Serviciul Antidrog.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Constituirea unui grup infracţional organizat. Concurență neloială. Producerea de produse accizabile. Deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 06.04.2022, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 10.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 6 inculpaţi (5 în stare de arest preventiv și unul sub control judiciar, 3 cetățeni români, 2 cetățeni moldoveni și un cetățean cu dublă cetățenie, româno – moldoveană), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, concurență neloială, producerea de produse accizabile și deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna septembrie 2021, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat transfrontalier constituit din cetățeni români, moldoveni și ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute prin punerea în funcțiune a unor fabrici clandestine de producere și ambalare de țigarete, precum și a gestionării proceselor subsumate fabricației ilegale de țigarete, respectiv achiziția/transportul/fabricația/ punerea la dispoziție de materii prime și echipamente/utilaje utilizate în procesul de fabricare clandestină a țigaretelor, care erau ulterior comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.
În cursul lunii iulie 2021, membrii grupului au achiziționat o fabrică de țigarete pe care au instalat-o și au pus-o în funcțiune în luna decembrie a aceluiași an într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localității Humulești, județul Neamț.
În vederea realizării scopului grupului infracțional, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunțit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic/hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 1.000.000 pachete de țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete au o valoare de piață de 2.000.000 de euro.
Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanență de membrii grupului infracțional organizat  și,  pentru ca această să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii, aceștia au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuției a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producție din cauza consum ridicat de energie.
În această modalitate, în perioada ianuarie 2022 – 05.04.2022, grupul infracțional organizat a produs în mod ilegal cantitatea de 1.907.944 țigarete  utilizând o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.
Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcția Regională  Vamală Iași s-a constituit parte civilă.
Menționăm faptul că prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităților de țigarete, cantităților de tunun,  bunurilor folosite la fabricarea țigaretelor și bunurilor folosite la transportul țigaretelor (linie de ambalare și împachetare țigarete, linie de fabricare a țigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunțit tutun, 3 autovehicule, 3.865,60 kilograme de tutun, întregii cantități de țigarete produse, etc.).
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Neamț.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic intern de droguri de risc. Reținere.

La data de 10.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – S.T. Craiova au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna august 2022, unul dintre inculpați s-a aprovizionat cu canabis de la cel de-al doilea inculpat, drogurile fiind comercializate consumatorilor din județul Dolj.
La data de 10.08.2022, primul inculpatul a fost prins în flagrant după ce a vândut cantitatea de aproximativ 150 de grame canabis contra sumei de 6700 de lei.
La data de 11.08.2022, inculpații au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj care a dispus arestarea preventivă a unui inculpat și măsura arestului la domiciliu pentru cel de-al doilea inculpat , pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 11.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de pornografie infantilă în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada iulie 2021 – august 2022, inculpatul a accesat, descărcat și stocat un număr de 49.490 materiale pornografice cu minori. De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul a distribuit, prin intermediul unor conexiuni de tip „peer-to-peer”, 77 de materiale cu un astfel de caracter.
În urma percheziției domiciliare efectuate la data de 11.08.2022 în județul Maramureș la domiciliul inculpatului, au fost descoperite mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice, fiind identificate materialele pornografice cu minori menționate mai sus.

La data de 12.08.2022, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca – Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Omor calificat. Trimitere în judecată.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, recidivist, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat, faptă prev. de art. 188 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 189 alin. 1 lit. h din Codul penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal.

Din rechizitoriul întocmit rezultă următoarea situație de fapt:

În noaptea de 24/25 octombrie 2014, aflându-se în stare de recidivă postexecutorie, inculpatul s-a deplasat pe raza satului Livezi din comuna Mihăileni, judeţul Harghita, şi a pătruns în locuinţa victimei, un bărbat în vârstă de 90 de ani, cu scopul de a sustrage bani, ucigându-l prin aplicarea, cu intensitate, în mod repetat, de multiple lovituri, cu obiecte contondente, apte de a ucide, în zone anatomice vitale şi nevitale şi prin comprimarea corpului victimei între două planuri dure (podea şi pat), legând piciorul drept al victimei cu o sfoară, de rama patului, provocându-i victimei suferinţe prelungite.

Dosarul a fost înregistrat inițial pe rolul Parchetului Tribunalului Harghita și a fost preluat la data de 7 aprilie 2021, prin ordonanța procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Procurorii au propus arestarea preventivă a inculpatului, admisă pe 23 august 2021, iar ulterior, constatându-se că acesta părăsit teritoriul României, a fost emis un mandat european de arestare și s-a dispus darea în urmărire internaţională a inculpatului. Acesta a fost depistat în Germania, fiind predat autorităţilor judiciare române şi adus în ţară pe 21 aprilie 2022, dată la care instanța a emis mandatul de arestare preventivă, prelungită succesiv până în prezent.

Soluționarea cauzei s-a realizat prin cooperarea judiciară internațională cu autoritățile judiciare din Marea Britanie și Germania.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de investigații criminale a Inspectoratului General al Poliției Române și Serviciului de investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județan Harghita.

Menționăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Harghita.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti