Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Dana Bivol: Femeile nu au mai multe limitări ca profesioniști decât bărbații


15.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Dana Bivol

Dana Bivol

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Dana Bivol, Partner Popescu & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Dana Bivol: Vă mulțumesc pentru invitație și pentru ocazia de a exprima câteva gânduri despre rolul femeilor (și) în viața profesională.

Ca profesionist, apreciez cel mai mult onestitatea atât față de clienți, cât și față de colaboratori și nu mă abat niciodată de la acest deziderat. Cred într-o relație deplin transparentă cu clientul, dar și echilibrată, fără a-i creea așteptări nerezonabile, dar nici a-i limta speranța. Cer și ofer onestitate în profesie.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Dana Bivol: Implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică, poate fi, fără îndoialaă, nelimitată. Pot exista, într-adevăr, unele perioade în viață în care activitatea profesională este mai puțin intensă, însă nu ca urmare a unor limitări. Femeile nu au mai multe limitări ca profesioniști decât bărbații și cred cu tarie că acest lucru se vede în activitatea de zi cu zi indiferent de profesia aleasă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Dana Bivol: Nu cred că trebuie să existe o trecere de la aceste roluri la cel de profesionist al dreptului; orice femeie poate fi un profesiont desărvârșit fără să abandoneze un rol sau să preia un alt rol. Altfel spus, poți profesa cu succes și dacă ești în rolul de soție/iubită/mamă, în unele situații chiar mai echilibrat. Realitatea secolului XXI a arătat că este, însă, necesar atingerea unui echilibru între viața de familie și viața profesională și cred sincer că nu este necesar să alocăm mai mult timp spre o parte a vieții noastre în defavoarea celeilalte. Un avocat echilibrat în viața personală va fi mai aplecat asupra laturii profesionale pe care o va îmbrațișa cu seninătate.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Dana Bivol: Cu siguranță mediul juridic poate să ofere femeilor toate oportunitățile spre a deveni cine doresc să fie. Din perspectiva mea, ca practician al dreptului, nu am resimțit nicio limitare în niciun plan al profesiei. Nu sunt o persoană care crede în limite. Cred că singurele limite sunt impuse de noi înșine și noi suntem singurii care le putem depăși.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Dana Bivol: Într-adevăr trăim o perioadă favorabilă dezvoltării profesionale a femeilor și ține doar de noi să fructificăm aceste oportunități. Cred că o implicare mai mare a femeilor jurist în viața de zi cu zi, în viața profesională va conduce la conștientizarea rolului femeii în societate și va încuraja deopotrivă o implicare mai mare în rândul femeilor. Apreciez totodată că implicarea femeilor din ce în ce mai accentuată va determina și depășirea prejudicăților ce încă mai pot exista în anumite zone ale societății.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Dana Bivol: Sunt multe doamne care m-au inspirat atât pe plan personal, cât și profesional și de la fiecare am învățat câte puțin. Nu de puține ori am spus că modelul feminin care m-a marcat este Margaret Thatcher, contestată de unii pentru deciziile pe care le-a luat de-a lungul timpului, admirată și apreciată de alții pentru atitudinea, curajul, perseverența și capacitatea de a lua decizii cu fermitate, viziunea pe termen lung și leadership-ul.

Adeseori îmi aduc aminte de un citat celebru al acesteia care spune „A fi puternică este asemănător cu a fi o doamnă adevărată. Dacă sunteți nevoită să le amintiți oamenilor că sunteți doamnă, atunci cu siguranță nu sunteți una.

Apreciez leadership-ul dovedit al lui Margaret Thatcher și îmi place să cred că aplic câteva ceva din acesta în viața profesională – să pot acționa în mod altruist pentru cei din jurul meu, să-i inspir și să-i motivez în activitatea profesională, iar aceasta este o lecție deosebit de importantă pentru noi toți.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Dana Bivol: Perioada Pandemiei a condus la schimbări de abordare a activității profesionale, prin dorința de flexibilizare a condițiilor de muncă, dar și dovedind adaptabilitate la noile realități. Pentru mine în plan profesional, activitatea desfășurată a cunoscut o creștere semnificativă și alături de colegii mei de la Popescu & Asociații am dus la bun sfârșit o serie de mandate importante. Gradul nostru de încărcare ca firmă, și prin urmare și al echipei mele, s-a intensificat, însă alături de avocați entuziaști și cu viziuni deschise am reușit să facem față cu brio acestei perioade.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Dana Bivol: Adeseori le spun colegilor mai tineri să aibă curaj în a-și face profesia cu pasiune. Fiți curajoși!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Dana Bivol: Vă mulțumesc pentru invitație și mai ales pentru această laudabilă inițiativă de a acorda șansa femeilor jurist de a-și expune gândurile.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro