Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

AIJ solicită procurorului general să conteste hotărârea nr. 114/2022 privind alegerea unor membri CSM
16.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 16 august 2022, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a dat publicității următorul comunicat:

Asociația Inițiativa pentru Justiție, asociație profesională a procurorilor, solicită procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Gabriela Scutea, să își exercite cu seriozitate rolul de reprezentant al Ministerului Public, apărând în contencios administrativ interesul general al societății și ordinea de drept față de modul în care prin Hotărârea nr. 114/2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis declararea ca aleși a unora dintre candidații la Consiliul Superior al Magistraturii, precum și efectuarea demersurilor ulterioare prevăzute de dispozițiile legale și regulamentare, înainte de finalizarea procedurii alegerilor și fără ca această soluție să figureze pe buletinele de vot.

Promovarea de către Ministerul Public a unei căi de atac inadmisibile, rezervate exclusiv candidaților (contestație la Secția 1 Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție), anunțată printr-un comunicat de presă pe site-ul PÎCCJ la data de 26 iulie 2022 și respinsă între timp de instanță, nu poate fi considerată un demers satisfăcător în ceea ce privește îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public.

Articolul 126 alin. 6 din Constituție garantează controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităților publice, cu excepția celor care privesc raporturile cu Parlamentul și a actelor de comandament militar.

Având în vedere că hotărârile CSM sunt acte administrative neexceptate de Constituție de la controlul judecătoresc și că deja Ministerul Public s-a exprimat public, printr-un comunicat de presă, în sensul că prin Hotărârea nr. 114 din 19 iulie 2022 a Plenului CSM s-a vătămat un interes legitim public (condiția prevăzută de art. 1 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 pentru sesizarea de către Ministerul Public a instanței de contencios administrativ competente de la sediul autorității emitente, în cazul actelor administrative normative), considerăm că este cazul ca procurorul general al PÎCCJ să exercite și demersul legal corespunzător.

Apreciem că este inadecvat și contrar prevederilor art. 131 din Constituție, privind rolul Ministerului Public, ca procurorul general al PÎCCJ, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, să se ocupe de atacarea în contencios administrativ a organizării în acest an a concursului de promovare a procurorilor în funcții de execuție, în condițiile în care prin stabilirea organizării acestui concurs nu s-a încălcat nicio lege, dar, în același timp, să lase neatacată în contencios administrativ o hotărâre a CSM cu privire la care mai mulți membri CSM au semnalat nelegalitatea adoptării, iar PÎCCJ s-a exprimat public că este nulă absolut.

În condițiile în care nu pare a fi o preocupare a PÎCCJ aflarea adevărului în ceea ce privește cum de s-a ajuns ca o soluție care nu a figurat pe buletinele de vot să ajungă în dispozitivul unei hotărâri a CSM ce va afecta magistrații timp de șase ani și ce funcționari se fac vinovați de producerea acestui rezultat (spre deosebire de interesul manifestat în legătură aflarea adevărului în legătură cu evenimentele din Ucraina), considerăm că exercitarea acțiunii în contencios administrativ, care ar permite unei instanțe să restabilească legalitatea, ar reprezenta o dovadă minimă de responsabilitate din partea procurorului general al PÎCCJ în ceea ce privește chestiunea alegerilor pentru viitorul CSM.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti