Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inovație de drept pretorian la Tribunalul Mehedinți: Ordonanță președințială admisă în absența unui proces de drept comun privind fondul dreptului
17.08.2022 | Dan-Constantin MIHĂESCU

Secţiuni: Jurisprudență Tribunale, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dan-Constantin Mihăescu

Dan-Constantin Mihăescu

Ordonanța președințială este o instituție juridică cu modificări minore înregistrate în ultimul secol și jumătate. Neprejudecarea fondului, vremelnicia măsurilor, urgența și aparența dreptului au rămas în plan normativ condiții esențiale pentru soluționarea litigiului prin procedura ordonanței președințiale. În practica judiciară, din februarie 2013 codul de procedură civilă a cimentat aceste criterii fundamentale de admisibilitate a cererii de ordonanță președințială într-o construcție literară clară și explicită. Corelativ, în plan doctrinar, s-a afirmat constant teza conform căreia neîndeplinirea unei singure condiții prevăzute în textul articolului 997 Cpc impune respingerea cererii.

Și totuși, în prezent, pe fundamentul legislativ consacrat, dreptul pretorian a creat o situație nouă în materie. Pentru prima dată în istoria dreptului procesual român, în iulie 2022 o instanță de judecată a pronunțat admisibilitatea unei cereri de ordonanță președințială chiar și în absența înregistrării litigiului pe fondul dreptului în procedura de drept comun.

Dispozițiile corelative prevăzute de art. 997 alin. 2 Cpc și art. 998 Cpc stabilesc atât competența instanței abilitate să judece cererea de ordonanță președințială cât și obligația justițiabilului de a promova o acțiune pe calea de drept comun pentru soluționarea fondului dreptului. Din aceste premise rezultă concluzia implicită conform căreia absența înregistrării acțiunii de drept comun determină inadmisibilitatea cererii de ordonanță președințială, indiferent de faza în care se află judecata, în primă instanță ori apel.

Or prin decizia civilă pronunțată în 19 iulie 2022 în cauza 5451/225/2022, Tribunalul Mehedinți (judecătorii XXX și YYY) a admis apelul reclamantului, a desființat hotărârea Judecătoriei Dr. Tr-Severin și a admis cererea de ordonanță președințială fără ca pe rolul instanței să fie înregistrată o acțiune în procedura de drept comun.

Pentru a dispune astfel, instanța de apel a judecat în echitate, examinând cu precădere urgența măsurii solicitate. Implicit, a instituit o ordine de prioritate cu acțiune individuală în locul obligației clasice de îndeplinire cumulativă a tuturor condițiilor de admisibilitate. Ca temei de drept, instanța de apel a invocat dispozițiile art. 997 alin. 1 Cpc, acesta fiind singurul text de lege din materia procedurii speciale a ordonanței președințiale menționat în considerentele hotărârii pronunțate.

Sigur, hotărârea din iulie 2022 a Tribunalului Mehedinți deschide calea inovației judiciare în interpretarea reglementărilor circumscrise procedurii ordonanței președințiale, dar pentru ca o astfel de soluție pretoriană să fie consacrată este totuși necesar a fi general omologată jurisprudențial și chiar legal (inclusiv președintele Curții de Apel Craiova, președintele Tribunalului Mehedinți și chiar ministrul justiției au fost solicitați să se pronunțe cu privire la interpretarea originală creată de judecătorii Tribunalului Mehedinți a normelor de referință din procedura ordonanței președințiale aplicabile anumitor aspecte din realitatea socială contemporană).

Avocat Dan-Constantin Mihăescu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti