Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Alina Tugearu: Când discutăm de profesiile juridice nu avem ”exponente ale sexului slab”


18.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina Tugearu

Alina Tugearu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Alina Tugearu, Partner ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Alina Tugearu: Eu mulțumesc pentru invitație, mă bucur că v-ați gândit să celebrați Femeia, cu atât mai mult cu cât domeniul juridic conține unele dintre cele mai puternice femei datorită forței și autorității pe care ți-o oferă cunoașterea regulilor jocului care este viața în societate. Așa că aș spune că nu avem ”exponente ale sexului slab” când discutăm de profesiile juridice, ci Oameni deplini care se manifestă ca atare pe toate planurile, profesional și personal. Tocmai de aceea simt profesia de avocat ca fiind parte din mine, și nu ceva ce pun în cui seara și îmbrac dimineața. Este puterea de a nu-mi fi teamă de nimic și nimeni, pentru că știu exact care este sau unde pot găsi ordinea lucrurilor și numai dacă nu vreau nu pot să depășesc orice obstacol ar apărea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Alina Tugearu: Deși sunt prea puțin familiarizată cu latura penală a profesiilor juridice, aș spune că nu există limite, ci mai degrabă doar alegeri și asumări. Femeia se poate descurca în orice rol din domeniul juridic dacă vrea cu adevărat, și există exemple concrete – chiar aici în Women in Law – care dovedesc afirmația mea.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Alina Tugearu: Nu știu dacă este vorba de filtre, în orice caz nu cred că este cu adevărat vorba de o trecere, ci mai degrabă de o alegere. Eu sunt avocat (ca atitudine și nu neapărat ca preocupare) și la birou și în afara lui, inclusiv acasă, doar că îmi nuanțez pledoariile 😊. Cât despre prejudicii, ele există de toate părțile, pentru simplul motiv că o singură ființă are două/trei/mai multe roluri – femeie, profesionist, soție/iubită, mamă, copil, prieten, etc, iar timpul este limitat. La început te împarți cum poți, cum te lasă cei din jur, dar mai apoi cred că înveți să îți setezi tu singură busola, oricare ar fi presiunile din exterior. Odată asumat mecanismul echilibrului dintre toate aceste roluri încep să dispară prejudiciile și să apară împlinirile.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Alina Tugearu: Am avut ocazia chiar de curând – discutând cu un coleg avocat din UK – să constat cu multă satisfacție că România este un mediu ideal pentru femeile care vor să se dezvolte în mediul juridic, spre deosebire de alte țări unde există în continuare o oarecare mentalitate învechită care dezavantajează femeile când e vorba de accesarea puterii. Iar diversitatea și mai ales belșugul de participante la această serie de interviuri -care mai de care mai împlinite și de succes- este dovada incontestabilă că într-adevăr nu există limite. Trebuie doar să vrei (și să știi ce vrei, deși asta este altă poveste 😊) – așa că doamnelor, cutezați, chiar se poate!

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Alina Tugearu: Atunci când cunoști regulile jocului sau, oricum, ai acces facil la ele, ar trebui să fie mai ușor să înțelegi că opțiunile sunt nelimitate și controlul este la tine și nu la ceilalți din jur.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Alina Tugearu: Am crescut într-o familie patriarhală, ca unic copil, ceea ce a făcut să fiu purtată în viață de o forță și o voință atribuite mai degrabă bărbaților. Am învățat mai târziu, începând cu adolescența, despre alt tip de forță, cea feminină, care impune respect doar prin prezență și am aspirat întotdeauna la ea. Un exemplu de model feminin care mi-a rămas întipărit a fost profesoara de limba română din liceu, doamna Arachelian, o femeie senzațională, parcă ruptă din Istoria Literaturii Române la care am putut vedea ce înseamnă pasiunea care respiră prin toți porii unei ființe. În prezent, de ceva vreme, sunt în plin proces de construire a propriului model feminin, care corespunde istoriei, parcursului și aspirațiilor mele, dar continui să admir diverse femei care au reușit să își câștige libertatea și își trăiesc propria viață, neconstrânse (pe cât este posibil în epoca aceasta) de lumea din jur.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Alina Tugearu: Aș spune că business as usual, cu excepția celor 2 luni și jumătate de lock-down, când m-am retras cu familia undeva lângă București, prudenți în fața necunoscutului. Dacă ar fi să nuanțez, însă, a fost un adevărat montagne-russe în care am trăit o vâltoare de emoții care au revelat cât de mult depindem de factori și mecanisme externe și cât de puțin suntem ancorați în propria viață și stăpâni pe noi înșine.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Alina Tugearu: Doamnelor, aveți încredere în voi și puterea voastră, we rock!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alina Tugearu: Eu vă mulțumesc, trebuie să recunosc că a fost un exercițiu bun pentru a-mi seta și mai bine busola de care vorbeam mai sus.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro