Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Despăgubiri de 150.000 de lei. Răspunderea statului pentru durata și legalitatea procesului penal
18.08.2022 | Roman BRADU, Cornel PREDA

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Roman Bradu

Roman Bradu

Cornel Preda

Cornel Preda

Instanţa de fond a reţinut că reclamantul a fost implicat într-o procedură penală desfăşurată împotriva sa şi finalizată prin pronunţarea unei soluţii de achitare la aproape 12 ani după demararea cercetărilor.

(…)

Corelativ dreptului oricărei persoane la judecarea cauzei sale într-un termen rezonabil, statului îi revine obligația pozitivă de a lua toate măsurile necesare pentru respectarea acestui drept, răspunderea sa într-o atare situație putând fi antrenată în baza răspunderii civile delictuale (art.998-999 Cod civil 1864), în cadru obiectiv, iar nu subiectiv, iar legitimitatea demersului reclamantului are drept temei prevederile art. 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În plan intern nefiind reglementată la acest moment o procedură specială care să permită analizarea pretențiilor având acest obiect, recurgerea la dispozițiile de drept comun ale răspunderii civile delictuale este justificată, prin aplicarea lor garantându-se dreptul la un recurs efectiv în plan intern.

Așadar, răspunderea statului intervine independent de existența unei culpe în sarcina sa, iar „fapta ilicită” este reprezentată de întârzierile imputabile, identificate în urma aplicării criteriilor desprinse din analiza jurisprudenței CEDO, în special complexitatea cauzei, comportamentul autorităților statului, comportamentul reclamantului. Prejudiciul se repară „în echitate”.

Ca atare, excepția de inadmisibilitate invocată de pârât în ce privește temeiul de drept art. 998-999 Cod civil 1864 a fost respinsă, fiind de reținut şi constatările Curţii Europene a Drepturilor Omului din cauza Brudan c. România.

(…)

În ceea ce privește critica potrivit căreia reclamantul putea să uzeze de prevederile art. 488 ind 1 Cod de procedură penală potrivit cărora ”Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație solicitându-se accelerarea procedurii”, Curtea constată că potrivit dispozițiilor art. 105 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală” Dispozițiile art. 4881-4886 din Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, referitoare la contestația privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoarea Legii nr. 135/2010” adică 1 februarie 2014, ori procesul penal în cauza de față începuse în anul 2006, astfel că aceste dispoziții nu îi erau aplicabile.

Față de considerentele mai sus invocate, practica CEDO și a instanţei supreme, Curtea apreciază că în speță nu sunt incidente dispozițiile art. 219-224 Cod civil referitoare la răspunderea statului și persoanelor juridice de drept public, întrucât suntem în prezenţa unei răspunderi obiective directe a statului român, pentru care în dreptul intern nu există o procedură efectivă, partea putând uza doar de dispoziţiile care reglementează răspunderea civilă delictuală, urmând a fi avute în vedere şi considerentele anterioare referitoare la cele două speţe CEDO analizate.

(…)

Raportat la considerentele mai sus invocate, Curtea în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 2 Cod de procedură civilă va admite în parte apelul declarat de reclamant împotriva sentinţei civile nr. 1157/25.11.2020 pronunţată de Tribunalul Maramureş pe care o schimbă în parte în sensul va obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 30.000 lei ca urmare a arestării în perioada 4.01.2007 – 1.02.2007.

Totodată va obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 100.000 lei cu titlu de daune pentru durata procesului penal şi nerespectarea drepturilor, a sumei de _____ lei cheltuieli de transport, 12.600 lei cheltuieli de cazare şi 11.475 lei cheltuieli cu masa efectuate cu ocazia deplasării la termenele de judecată în perioada procesului penal, precum şi la cheltuieli de judecată în cuantum de 8675,62 lei la fond. (Hotărârea nr. 44/A/2022 din 3 februarie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secţia I civilă).

Dr. Roman Bradu, Managing Partner Bradu Neagu & Associates
Cornel Preda, Associate Bradu Neagu & Associates

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti