Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Iuliana Bidalache: Profesiile juridice sunt dominate de femei


19.08.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Iuliana Bidalache

Iuliana Bidalache

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Iuliana Bidalache, Insolvency Partner POPESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Iuliana Bidalache: Și eu vă mulțumesc mult pentru invitația de a transmite câteva gânduri despre rolul femeii în lumea juridică și implicațiile acestui rol atât la nivel profesional, cât și personal.

Pentru mine, un profesionist este rezultatul calităților umane și a experienței profesionale. Din perspectivă profesională, cred că munca și dorința de cunoaștere, de a deveni de la o zi la alta mai bun reprezintă calități care definesc un bun profesionist. Bunătatea și lipsa compromisurilor sunt calitățile umane pe care le admir cel mai mult la un profesionist, indiferent de domeniul în care activează.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Iuliana Bidalache: Clar nelimitată. Și nu spun acest lucru doar din experiență, ci si dintr-o privire statistică. Nu cred că există păreri contrare sub aspectul faptului că profesiile juridice sunt dominate de femei, atât la nivelul de magistraților, procurorilor, avocaților, notarilor, etc, cât și la nivel academic.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Iuliana Bidalache: Cred că nu este vorba de filtre, ci doar de a găsi un echilibru între cele două roluri. Din păcate, având în vedere că majoritatea dintre noi trăim într-o lume agitată, mereu în viteză, acest echilibru este destul de greu de atins. În condițiile unui mediu de business în continuă schimbare, trebuie să înveți să ții pasul cu toate provocările care iți apar în cale, ceea ce în mod inevitabil conduce la alocarea eforturilor mai mult către zona profesională la un anumit moment. Însă atât timp cât poți spune la sfârșitul zilei că nu ai regrete, cred că ești aproape de a atinge acel echilibru.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Iuliana Bidalache: Răspunsul este cu siguranță afirmativ. Toți avem oportunitatea să fim ce vrem să fim, indiferent de gen și de mediul profesional. Cred că dacă faci ce trebuie, vei fi ce vrei să fii. Nu poți să inversezi ordinea. Determinarea și munca, pasiunea și voința sunt calitățile care te pot duce acolo unde vrei să fii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Iuliana Bidalache: Rolul femeilor juriste în a-și asuma alegerile este același ca al oricărui alt membru al societății.

Din perspectiva femeii jurist, cred că fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm în educația celor care vin din urmă, să ne învățăm copiii, stagiarii, studenții în spiritul respectului față de lege, nu atât de mult din perspectiva drepturilor, cât mai ales din perspectiva responsabilităților pe care fiecare dintre noi poate sau trebuie să și le asume. „Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt” este un principiu dupa care toți trebuie să ne ghidăm, egalitatea în fața legii și în fața vieții fiind un deziderat pentru care toți trebuie să lucrăm împreună.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Iuliana Bidalache: Da. Mama mea este modelul meu în viață. De la ea am învățat că pot fi ceea ce îmi doresc, prin muncă și fără compromisuri. Totodată, răbdarea, empatia și rigurozitatea sunt calități pe care sunt mandră și pot spune că le-am dobândit de la mama. Sper ca, atunci când voi ajunge la vârsta mamei, să pot spune și eu că o viață împlinită profesional și personal înseamnă să nu ai regrete.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Iuliana Bidalache: La nivel profesional, această perioadă a presupus o activitate în creștere semnificativă în mai toate ariile dreptului, atât din punct de vedere al numărului proiectelor, cât mai ales ca importanță și complexitate a acestora.

Pe fondul afectării a mai tuturor industriilor de situația pandemică Sars-Cov2, solicitările au venit din domenii variate, fie că vorbim de zona financiar-bancară, cea a restructurării corporative și a insolvenței, a dreptului medical și farmaceutic, a fuziunilor și achizițiilor care a cunoscut un trend profund ascendent în ultimul an, fie că ne raportăm la domenii precum Infrastructură, PPP, Achiziții Publice sau Drept Imobiliar și Construcții, concluzia rămâne aceeași: serviciile avocațiale au fost în creștere.

La nivel personal, mi-au lipsit contactul direct cu oamenii și libertatea de mișcare. Munca de acasă nu face casă bună cu avocatul (consultant și mai ales litigant) motiv pentru care noi am optat încă de la inceput pentru un sistem de lucru cât mai activ.

Cred că perioada pandemiei a fost un test al adaptării și al rezistenței peste care cei mai mulți am trecut cu brio, și la nivel profesional și la nivel personal.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Iuliana Bidalache: Să aveți întotdeauna încredere în voi, în forțele voastre și în calitățile care v-au adus acolo unde sunteți.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Iuliana Bidalache: Și eu vă mulțumesc și vă felicit pentru acest minunat proiect!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro