Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate privind modalitățile de acordare a ajutorului public judiciar pentru persoanele juridice
19.08.2022 | Dragoș GHEORGHE, Ioan Mircea DAVID

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Dragoș Gheorghe

Dragoș Gheorghe

Ioan Mircea David

Ioan Mircea David

Dispozițiile legale din materia ajutorului public judiciar se dovedesc uneori a fi restrictive, alteori neadaptate noii realități sociale. Astfel, ne-am regăsit în situația de a formula o cerere de sesizare a Curții Constituționale a României într-o cauză civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Buftea, în care asigurăm asistența și reprezentarea juridică a unei persoane juridice.

Instanța de judecată învestită cu prezenta cauză a considerat din oficiu necesară administrarea probei cu expertiza judiciară, prilej cu care a stabilit în sarcina exclusivă a reclamantei obligația de plată a contravalorii onorariului expertului judiciar.

În calitate de reprezentanți convenționali ai reclamantei, am efectuat demersurile legale în vederea obținerii, în principal, a unei scutiri a plății taxei judiciare de timbru, iar în subsidiar reducerea cuantumului onorariului expertului judiciar.

Cererea de ajutor public judiciar a fost respinsă, motiv pentru care am formulat cererea de reexaminare, astfel cum este prevăzută de dispozițiile art. 43 alin. (4) din O.U.G. nr. 80/2013 împreună cu care am formulat și cererea de sesizare a Curții Constituționale a României.

Din analiza dispozițiilor legale în materia ajutorului public judiciar, am avut în vedere dispozițiile O.U.G nr. 80/2013, dispozițiile O.U.G. nr. 51/2008, raportate la prevederile pe care legiuitorul civil le-a instituit în cuprinsul art. 90 C.proc.civ.

În cererea de sesizare a Curții Constituționale a României au fost indicate dispozițiile art. 2 alin. (1), art. 21 alin. (1) și dispozițiile art. 4 din O.U.G. nr. 51/2008, iar argumentele au vizat în principal faptul că se aplică un tratament diferențiat persoanelor juridice față de cele fizice.

În primul rând, a fost evidențiată unica facilitate pe care legiuitorul o acordă persoanelor juridice care doresc să se prevaleze de o cerere de ajutor public judiciar, respectiv posibilitatea de reducere, eșalonare sau amânare a plății taxei judiciare de timbru, în cazurile prevăzute expres de dispozițiile art. 42 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013.

În al doilea rând, a fost identificată o încălcare a accesului liber la justiție, astfel cum este definit de dispozițiile art. 21 alin. (3) din Constituția României și a dreptului la un proces echitabil,

Nu în ultimul rând, în fața instanței de judecată învestită cu soluționarea cererii de reexaminare au fost expuse și analizate pe larg motivele ce vizează situația financiară cu care reclamanta se poate confrunta, motiv pentru care legiuitorul ar trebui să instituie măsuri de acordare a ajutorului public judiciar similare celor pe care deja le-a instituit pentru persoanele fizice.

În data de 18.08.2022, Judecătoria Buftea a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din materia acordării ajutorului public judiciar.

În concluzie, dispozițiile din materia ajutorului public judiciar se regăsesc în acte normative diferite și nu asigură un echilibru între mijloacele pe care le are la dispoziție persoana fizică și cele pe care le are la dispoziție persoana juridică, motiv pentru care apreciem că legiuitorul constituțional trebuie să sancționeze aceste diferențe declarând neconstituționalitatea prevederilor legale ce formează obiectul cererii noastre.

Av. drd. Dragoș Gheorghe
Av. drd. Ioan Mircea David

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti