Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismului
21.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: JURIDICE NEXT, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismului este marcată, anual, la data de 21 august.

Adunarea Generală a stabilit Ziua internațională pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismului în rezoluția sa 72/165 (2017), care va fi sărbătorită, anual, la 21 august, pentru a onora și sprijini victimele și supraviețuitorii terorismului și pentru a promova și proteja exercitarea deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

***

Actele de terorism care propagă o gamă largă de ideologii pline de ură continuă să rănească, să facă rău și să omoare mii de oameni nevinovați în fiecare an.

În ciuda condamnării internaționale a terorismului, victimele se luptă adesea să-și facă vocea auzită, să își susțină nevoile și să își susțină drepturile. Victimele se simt adesea uitate și neglijate odată ce consecințele imediate ale unui atac terorist dispar, cu consecințe profunde pentru ele. Puține state membre au resursele sau capacitatea de a satisface nevoile pe termen mediu și lung ale victimelor pentru a le permite acestora să se recupereze pe deplin, să se reactiveze și să se reintegreze în societate. Majoritatea victimelor se pot recupera și pot face față traumei lor doar printr-un sprijin multidimensional pe termen lung, inclusiv fizic, psihologic, social și financiar.

Statele membre au responsabilitatea principală de a sprijini victimele terorismului și de a le susține drepturile. Organizația Națiunilor Unite are un rol important în sprijinirea statelor membre în implementarea Strategiei globale de combatere a terorismului a ONU, fiind solidari și oferind sprijin victimelor terorismului, oferind asistență pentru consolidarea capacităților; stabilirea de rețele și oferirea de sprijin organizațiilor societății civile, în special asociațiilor de victime, și încurajarea statelor membre să promoveze, să protejeze și să respecte drepturile victimelor terorismului. Cu sprijinul donatorilor, Națiunile Unite oferă asistență tehnică și consolidare a capacităților statelor membre și asociațiilor de victime pentru a răspunde mai bine nevoilor victimelor terorismului.

***

Tema pentru Ziua internațională pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismului din acest an este Amintiri și a fost aleasă în urma consultării cu victimele și asociațiile de victime. Amintirile ne leagă ca și cum am fi legați printr-un fir roșu, un fir rouge: un fir care semnifică umanitatea noastră comună și solidaritatea cu cei care au suferit pierderi ireparabile în cele mai odioase circumstanțe.

Pentru a marca cea de-a cincea comemorare a Zilei internaționale pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismuluiOficiul Națiunilor Unite pentru Luptă împotriva Terorismului (UNOCT) organizează un eveniment preînregistrat la nivel înalt intitulat Supraviețuirea terorismului: puterea amintirilor, care va fi difuzat duminică, 21 august 2022, la UN Web TV. Evenimentul preînregistrat va fi deschis de Secretarul General al Națiunilor Unite, dl António Guterres, și va include participarea copreședinților Grupului de Prieteni ai Victimelor Terorismului, Republica Irak și Regatul Spaniei, mărturii de la patru victime ale terorismului și declarațiile de încheiere ale Subsecretarului General pentru Combaterea Terorismului, dl Vladimir Voronkov.

Piatra de temelie a celebrării virtuale din acest an este Amintirile, campanie lansată de Centrul Națiunilor Unite de Luptă împotriva Terorismului (UNCCT) al ONUCT la începutul acestui an. Prin film, fotografie și subtitrări atent elaborate, campania Amintiri spune poveștile victimelor terorismului de pe tot globul, care își împărtășesc amintirile, emoțiile și semnificația pe care o acordă unui obiect personal.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti