Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ilinca Dănescu: Vedem femei de succes în toate profesiile juridice
22.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ilinca Dănescu

Ilinca Dănescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ilinca Dănescu, DĂNESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ilinca Dănescu: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect. Ca profesionist, consider că mă definesc, în primul rând, etica și implicarea. Nu promit niciodată mai mult decât pot face, iar dacă nu pot dedica atenția cuvenită unei spețe, prefer să nu mă implic deloc. Am fost crescută și educată într-un mediu profund etic și cred că sunt datoare să profesez între aceste limite.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ilinca Dănescu: Nu cred că în ziua de astăzi putem vorbi, din punct de vedere instituțional, despre o limitare în ceea ce privește accesul sau exercitarea de către femei a oricărei profesii juridice.

Mai departe, fiecare are libertatea de a-și trasa propriile limite.

Fiecare dintre noi își cunoaște prioritățile, iar în măsura în care apreciază că satisfacția reușitelor profesionale merită inevitabilul sacrificiu personal, implicarea poate fi, de ce nu, nelimitată.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ilinca Dănescu: Avocatura nu este o profesie care să poată fi practicată strict în limitele unui program de la 9 la 17, la fel cum nici calitatea de soție/iubită/mamă nu încetează odată ce ai intrat în sala de judecată. Atâta timp cât nu uităm să trăim în prezent și să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă viața, toate aceste roluri pot coexista într-un echilibru (aproape) perfect.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ilinca Dănescu: Vedem femei de succes în toate profesiile juridice, așa că oportunități, desigur, există.

De altfel, cred că nimic nu împiedică femeile, nu numai în mediul juridic ci, în general, în ziua de astăzi, să devină și să fie ceea ce vor ele să fie.

Important este însă, cred eu, ca în primul rând să determini conturul a ceea ce vrei să devii, iar mai apoi să fii dispus(ă) să și depui toate eforturile pentru a acoperi conținutul, materializându-ți astfel visul.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ilinca Dănescu: Din punctul meu de vedere, capacitatea de a-ți asuma consecințele propriilor acțiuni ține de educație.

În acest context, atât ca femei, ca mame, cât și ca profesioniste, putem contribui la cultivarea acestei atitudini, iar cea mai bună modalitate de a o face este, în opinia mea, prin puterea exemplului personal.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ilinca Dănescu: Cea care m-a inspirat, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional este, fără niciun dubiu, mama mea.

De la mama, avocat la rândul ei, am învățat că cel mai important este să îți respecți profesia care, practicată exclusiv pe principii etice, te va răsplăti moral, emoțional și, numai în cele din urmă, și material.

Tot mamei îi datorez, prin prisma educației pe care mi-a oferit-o, puterea de asumare, onestitatea și conștiinciozitatea.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ilinca Dănescu: Din punct de vedere personal, a fost o perioadă de introspecție binevenită.

De asemenea, am avut șansa ca atât eu, cât și cei apropiați mie, să fim sănătoși și ne-am reamintit cât de norocoși suntem să ne avem unii pe alții.

Pe plan profesional, a fost o perioadă plină de provocări, în care am încercat alături de clienții noștri să înțelegem impactul acestei noi realități asupra activității fiecăruia dintre noi.

A fost totodată o bună ocazie de a realiza cât de mult îmi iubesc profesia și cât îmi lipsesc sălile de judecată.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ilinca Dănescu: Dacă nu știi ce să ceri de la viață, viața nu știe ce să îți dea. Așa că nu ezitați să țintiți spre orice vă bucură, în primul rând, sufletul.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti