Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei
22.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: JURIDICE NEXT, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei este marcată, anual, la data de 22 august.

Adunarea Generală, în rezoluția sa A/RES/73/296, a desemnat ziua de 22 august drept Ziua internațională de comemorare a victimelor actelor de violență comise în numele religiei sau al credinței, recunoscând importanța acordării victimelor actelor de violență bazate pe religie sau credință și membrii familiilor lor cu sprijin și asistență corespunzătoare, în conformitate cu legislația în vigoare.

***

Libertatea de religie sau de credință, libertatea de opinie și de exprimare, dreptul la întrunire pașnică și dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente, interconectate și se consolidează reciproc. Ele sunt consacrate în articolele 18, 19 și 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Respectarea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranță și de discriminare bazată pe religie sau credință.

Dezbaterea deschisă, constructivă și respectuoasă a ideilor, precum și dialogul interreligios, interconfesional și intercultural, la nivel local, național, regional și internațional, pot juca un rol pozitiv în combaterea urii religioase, instigării și violenței.

În plus, exercitarea dreptului la libertatea de opinie și exprimare și respectarea deplină a libertății de a căuta, primi și difuza informații pot juca un rol pozitiv în consolidarea democrației și combaterea intoleranței religioase.

***

Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, a transmis următorul mesaj:

De Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei, UE este solidară cu toate victimele persecuției, oriunde s-ar afla.

În aceste vremuri de conflicte armate și crize umanitare de pe tot globul, indivizii, inclusiv cei care aparțin unor grupuri minoritare, continuă să fie discriminați, persecutați, uciși, deținuți, expulzați sau strămutați forțat din cauza religiei lor sau pentru că sunt umaniști și/sau au convingeri atee. Astăzi este o oportunitate de a evidenția situația lor.

UE subliniază importanța asigurării protecției siturilor de patrimoniu religios și a lăcașurilor de cult, în special atunci când grupurile de persoane adunate în aceste locuri se confruntă cu amenințări. Condamnăm cu fermitate toate actele de distrugere ilegală a patrimoniului cultural, care sunt adesea comise în timpul sau ca urmare a conflictelor armate din întreaga lume sau ca urmare a atacurilor teroriste și îndemnăm toate părțile implicate în conflicte armate să se abțină de la orice utilizare militară ilegală sau vizarea bunurilor culturale.

Religia nu poate fi folosită pentru a justifica încălcări și abuzuri ale drepturilor omului sau pentru a alimenta violența. Indiferent unde, ce sau de ce, violența, discriminarea și intimidarea pe motive de religie sau convingeri trebuie să înceteze imediat.

Toate statele ar trebui să susțină libertatea de religie sau de credință (FORB) în conformitate cu legislația internațională a drepturilor omului și în special cu Declarația Universală a Drepturilor Omului. Limitările ilegale ar trebui ridicate; legile care incriminează apostazia și abuzul de blasfemie legile trebuie abrogate; incitarea la violență sau ură, conversiile forțate, campaniile de calomnie online și offline și discursurile instigatoare la ură, inclusiv împotriva persoanelor aparținând minorităților religioase sau de credințe, trebuie să se încheie.

De asemenea, reiterăm faptul că criticile sau credințele, ideile, liderii religioși sau practicile nu trebuie interzise sau sancționate penal. UE reafirmă că libertatea de religie sau de credință și libertatea de exprimare sunt drepturi interdependente, interdependente și care se consolidează reciproc.

UE protejează și promovează libertatea de religie sau de credință în toate circumstanțele. Ne pronunțăm împotriva persecuției și includem victimele hărțuirii religioase în procesele de consolidare a păcii, de soluționare a conflictelor și de justiție tranzițională.

Vom continua să oferim sprijin de urgență apărătorilor drepturilor omului, în special celor care apără libertatea de religie sau de credință, inclusiv prin mecanismul nostru ProtectDefenders.eu. În eforturile noastre de mediere, facem apel la toate părțile implicate în conflicte armate din întreaga lume să garanteze accesul deplin, nestingherit și necondiționat la actorii umanitari care oferă asistență persoanelor aparținând grupurilor minoritare religioase sau de credințe. Încurajăm dialogul interreligios, interconfesional și intercultural ca motor al înțelegerii reciproce, respectului pentru diversitate, conviețuirii pașnice și dezvoltării incluzive.

Pe măsură ce sărbătorim cea de-a 30-a aniversare a Declarației ONU din 1992 privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale sau etnice, religioase și lingvistice, acțiunea în forurile multilaterale este esențială. UE continuă să promoveze libertatea de religie sau de credință în cadrul Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale. UE va sprijini și se va angaja activ cu raportorul special al ONU, recent numit.

Astăzi, mesajul nostru este simplu și clar: fiecărei persoane ar trebui să i se garanteze dreptul de a avea, de a nu avea, de a alege sau de a schimba, de a practica și manifesta o religie sau o credință și de a fi liberă de discriminare și constrângere. Victimele persecuției și discriminării nu trebuie reduse la tăcere, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere.

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a Organizației Națiunilor Unite.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti