Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Tania-Cătălina Coadă: În profesiile juridice, majoritatea posturilor sunt ocupate de femei
24.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Tania-Cătălina Coadă

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Tania-Cătălina Coadă, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Tania-Cătălina Coadă: Și eu vă mulțumesc. Permiteți-mi să încep prin a felicita întreaga echipă pentru acest proiect.

Încredere, seriozitate, etică, integritate, viziune, dorința de dezvoltare continuă, perseverență sunt câteva dintre trăsăturile pe care le consider esențiale și definitorii.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Tania-Cătălina Coadă: Consider că implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este nelimitată. Constituția României garantează egalitatea în drepturi a femeii și a bărbatului și interzice orice discriminare în ceea ce privește posibilitatea femeilor de a ocupa orice funcție în stat. Elocvent este faptul că în profesiile juridice, majoritatea posturilor sunt ocupate de femei.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Tania-Cătălina Coadă: Nu există filtre convenționale stabilite prin acte normative ci doar chestiuni legate de educația morală și experiența socio-profesională a femeii. Prin statutul constituțional și legal, femeilor li se oferă posibilitatea de a îmbina atribuțiile legate de exercitarea obligațiilor familiale concomitent cu respectarea obligațiilor profesionale. Astfel, statutul femeii de mamă care este protejat și garantat de lege, conferă posibilitatea să-și crească până la o anumită vârstă copilul în continuă siguranță financiară.

Nu este ușor să trasezi limite între viața personală și cea profesională, dar nici imposibil cât timp există susținere și înțelegere din partea familiei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Tania-Cătălina Coadă: Nu există restricții în ceea ce privește promovarea femeii în funcțiile de conducere și reprezentative din sistemul judiciar. Răspunsul la întrebare este legat de expectațiile și proiectele personale ale fiecărei femei în parte.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Tania-Cătălina Coadă: Femeile juriste pot avea rolul pe care îl permite statutul profesional și anume să urmărească aplicarea consecventă a legilor, a principiilor justiției și a prerogativelor morale. Asumarea responsabilităților pentru propriile alegeri și propria viață este o dovadă de maturitate și un semn de încredere și respect față de sine. E o frază care îmi place, spusă de Bob Moawad: “Cea mai bună zi din viaţa ta este acea în care decizi că viaţa îţi aparţine. Fără scuze şi pretexte. Fără cineva pe care să te sprijini sau să îl acuzi. Viaţa este un dar şi e darul tău, este o uimitoare călătorie şi numai tu eşti responsabil pentru unde vei ajunge.”

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Tania-Cătălina Coadă: Da, modelul meu feminin este mama mea, a cărei putere, inteligență și diplomație reprezintă o sursă de inspirație pentru mine. Totodată am avut și am în activitatea mea profesională modele în rândul profesorilor și colaboratorilor juridici.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Tania-Cătălina Coadă: A fost o perioadă în care a trebuit să învăț să mă adaptez având în vedere că am lucrat cu publicul într-un mediu expus contaminării și am constatat solidaritatea celor care s-au preocupat de mine tot timpul. Optimistă din fire, am știut că o să trec cu bine iar cel mai important este că am rămas cu învățăminte în ceea ce privește empatia și solidaritatea umană.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Tania-Cătălina Coadă: Mesajul meu pentru toate doamnele din lumea juridică este să continue cu perseverență idealurile pe care și le-au propus în viață, să nu facă compromisuri și să aibă convingerea că pot contribui la înfăptuirea unei justiții reale.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Tania-Cătălina Coadă: Eu vă mulțumesc!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti