Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Congresul UNPIR 2022. UPDATE: Discursuri
21.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Nicoleta Țăndăreanu, Lector INPPI: „Vă mulțumesc! Bună ziua! Stimați colegi și dragi prieteni împărtășesc cu dumneavoastră bucuria revederii la un eveniment atât de important. Îmi amintesc că am parcurs împreună un drum extrem de lung în cadrul colaborării și pregătirii profesionale dintre instanțele judecătorești, reprezentate prin judecătorii sindici, Institutul Național al Magistraturii și dumneavoastră ca reprezentanți ai profesiei pe care astăzi o reprezentați.

Drumul a fost unul anevoios. Am parcurs împreună un drum de la Legea Nr. 64/1995. Vă amintiți că într-o primă variantă a actului normativ, atribuțiile dumneavoastră erau exercitate de judecătorii sindici. Din fericire, legiuitorul a intervenit destul de repede și a creat această instituție a practicianului în insolvență, moment la care ați intervenit dumneavoastră în aplicarea legii insolvenței.

Drumul a fost unul anevoios. Legea Nr. 64/1995 a suferit numeroase modificări. Am continuat drumul împreună în cadrul formelor de pregătire profesională în Legea 85/2014, care, de asemenea, a suferit numeroase modificări. Dar iată că, datorită abnegației dumneavoastră, datorită profesionalismului dumneavoastră, am reușit să trecem peste toate problemele create. Nu vreau să fiu pesimistă, dar drumul care urmează cred că va fi cel puțin la fel de greu ca și până acum, dar îmi exprim convingerea că împreună, în cadrul colaborării noastre vom reuși să trecem peste toate problemele care vor vor apărea.

Vom reuși să fim de folos societății prin ceea ce ne-am propus să facem. Vă mulțumesc tuturor! Mulțumesc pentru invitația de astăzi și vă doresc succes în ceea ce întreprindeți!”

***

Prof. univ. dr. Augustin Fuerea, membru al Consiliului Științific INPPI: „Stimate domnule Președinte, distinși invitați, dragi practicieni în insolvență Bună ziua și La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Încep prin a vă adresa mulțumiri respectuoase pentru invitația de a fi astăzi aici împreună la acest important eveniment din viața practicienilor în insolvență, eveniment prilejuit de Congresul UNPIR. Sunt onorat că mi-ați oferit posibilitatea să mă adresez într-o astfel de împrejurare unui public atât de prestigios și numeros. Mă bucur să vă revăd de fiecare dată, pentru că în timp ați reușit să dobândiți admirația și respectul tuturor celor cu care ați interacționat. Privesc în sală și de la partea cea mai din înapoi a sălii și până aici, regăsesc foști, studenți, masteranzi, doctoranzi care astăzi au statut de practicieni în insolvență, oameni cu care am interacționat, fie la nivel central, fie la nivel local.

Mă adresez dumneavoastră din suflet, pentru că sunteți oameni cu suflet și așa cum arătam cu puțini ani în urmă, mai precis la împlinirea celor 20 de ani de la constituirea profesiei, de la debutul profesiei, sunteți cu toții oameni de două ori de nota 10 și acum spun că suntem spre cel de al 3-lea 10. Spun asta pentru că ori de câte ori privesc la practicienii în insolvență îi caracterizez prin cei trei ”P” la care pot adăuga astăzi și un al 4-lea. Este vorba despre ”profesioniști”, despre oameni ”pasionați”, oameni ”performanți” și cel de al 4-lea P se referă la ”prieteni”.

Așadar, felicitări meritate tuturor pentru tot ceea ce faceți pentru provocările pe care le depășiți cu succes, aș spune eu. Și când afirm asta mă refer la legislația adoptată la nivel național, mă refer la legislația adoptată la nivelul Uniunii Europene și bineînțeles că este vorba despre tot ceea ce se întâmplă, bun și frumos.

Felicitări meritate tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestui eveniment important. Felicitări tuturor organizatorilor și, bineînțeles, celor care s-au ocupat din punctul de vedere al substanței esențiale.

Îmi aduc aminte și nu pot să trec peste acest punct de faptul că datorez prezența mea în minunata echipă a practicienilor în insolvență la nivelul Uniunii, dar mai ales la nivelul Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență, celui care a pus bazele acestei profesii, Arin Octav Stănescu, cu un prilej important, aș spune eu, generat de lansarea unor volume de jurisprudență în domeniu, mi-a lansat o astfel de provocare. Este motivul pentru care și acum îndrept un gând bun, frumos, pios către domnia sa, cel care a fost om, prieten și coleg. Vă mulțumesc!”

***

Mihaela Mocanu, Vicepreședinte al Curții de Apel Constanța: „Bună ziua tuturor participanților la acest eveniment. Vă mulțumesc pentru invitația pe care ne-ați adresat-o Curții de Apel Constanța, al cărui reprezentant astăzi sunt aici.

Mă bucur să vă reîntâlnesc și să vă transmit din partea conducerii Curții de Apel Constanța și a colegilor mei mesajul nostru de susținere pentru a face față provocărilor care vă așteaptă în această profesie. Și aici numai dacă amintim despre digitalizare, modificări legislative, reorientări jurisprudențiale iată că sunt o grămadă, n-are rost să mai insist în enumerarea lor.

Însă, în tumultul acestor provocări sperăm ca să ne considerați în continuare pe noi, judecătorii, partenerii dumneavoastră pentru asigurarea respectării legislației și a supremației drepturilor și libertăților cetățenilor. Mizăm și promovăm în continuare dialogul și cooperarea interprofesională ca parteneri egali în acest demers pe care îl efectuăm, spunem noi împreună. Şi cum judecătorul trebuie să asculte mai mult și să vorbească mai puțin închei prin a vă ura succes în îndeplinirea obiectivelor profesiei dumneavoastră și să nu uitați că și practicienii în insolvență, alături de ceilalți actori ai scenei juridice trebuie să reprezinte modele de comportament și atitudine și repere de integritate în societatea noastră care este încercată în aceste timpuri. Vă mulțumesc mult.”

***

Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului României: „Bună dimineața tuturor! Mi-am notat câteva gânduri pe hârtie. Dl primar a venit cu o un device electronic, așa este la frontieră aici, mai repede intră inovațiile în țară, pe la Constanța, decât în altă parte. Mulțumesc, dle Președinte Bălan, stimați membri, mă bucur să vă revăd, nu v-am văzut de ceva timp.

S-au schimbat multe lucruri. În primul rând că astăzi este o zi aniversară și cadrul este pregătit de petrecere, așa că La mulți ani, Maria, Marian! Şi Marius, dacă cineva este Marius. Eu sunt Marius și am primit felicitări de ziua mea, așa că să fie Marius primit și el, dacă nu vă supărați cei care sunteți titularii acestei zile, Maria și Marius.

Nu ne-am văzut de mult, s-au schimbat multe lucruri, profesia s-a consolidat. Sunteți mai mulți, mai puternici, mai bine ancorați în realitățile românești. Îmi aduc aminte că făcusem o promisiune în 2014, să avem un dialog consistent după adoptarea celebrei Legi 85 din diverse motive, obiective sau subiective nu s-a întâmplat acest lucru, dar promisiunea a rămas, lucrurile nu au stat undeva acolo, n-au rămas încremenite într-un proiect, ci avem astăzi, o nouă lege europeană, o directivă, suntem în fruntea Europei în momentul de față. Ce mi s-a părut interesant la această, să spunem abordare a noii directive, a noii legi este caracterul de prevenție. Suntem foarte dornici uneori să controlăm, să facem lucrurile să meargă înainte, credem uneori prin verificări. Ai senzaţia uneori că în țara asta sunt doar cei care verifică, nu și cei care lucrează. Și spuneam, dle Președinte, că am fost la Facultatea de Drept în iunie, la un curs de drept social despre Parlament și i-am întrebat pe studenți, „Ce vreți să faceți în viață? Câţi vreți să fiți avocați?” Două mâini rătăcite. Judecători, procurori, toată lumea. Zic „Oameni buni, nu despre asta este vorba în această țară. Trebuie să și construim ceva ca să-i judecăm pe cei care eventual greșesc construind”.

Astăzi, este o manifestare importantă la Curtea de Conturi, 30 de ani și ei la ceas aniversar. Discutam cu colegii care s-au dus acolo ce să spună la Curtea de Conturi. Este o preocupare de foarte mult timp din partea celor care se simt controlați și uneori oprimați, pe bune, pe nebune, asta este altă discuție. De foarte mult ori, am spus „Curtea de Conturi trebuie să aibă și un rol preventiv? Nu puteți să ne spuneți înainte, nu vezi că ești pe calea greșită?” De ce să aștepte cineva să greșesc din moment ce el vede dintr-un început că mă îndrept spre o cale greșită. Așa și cu noua lege. Mi s-a părut puțin idealistă această dorință de a găsi să spunem avertizori, nu de integritate și avertizori de business care să spună „Vezi că ești pe calea greșită” și te poate îndruma să te îndrepţi.

Avem aceeași discuție despre cum prevenim anumite lucruri și despre justiție. O să fie o foarte mare dezbatere începând de luni, pe legile justiției. O foarte mare dezbatere despre resursa umană, despre încărcarea foarte mare, despre munca pe care o depun foștii mei colegi. Așa este de foarte multe ori, suntem preocupați de cei care intră și de cei care ies mai devreme decât ar trebui, din punctul meu de vedere, fiind în deplină maturitate profesională. Nu suntem preocupați de fondul lucrurilor. De ce ajung tot felul de lucruri în instanță? De ce avem foarte mult balast în instanțele de la judecată? Pentru că avem legi făcute pe grabă, pentru că avem legi nediscutate cu cei care sunt chemați ulterior să le aplice, pentru că ne grăbim să facem lucruri și atunci încărcăm, nu punem accent pe calitatea actului normativ, nu punem accent pe lucrurile care ar putea să prevină, să spunem acte de a judeca, nu punen accent pe mediere.

Eu îmi aduc aminte, primul meu litigiu a fost când am inundat vecina. Eram student, am uitat, nu era apă caldă, nu era apă rece, nu era apă. Asta este. Dle Primar, sper că nu aveţi această problemă la Constanța cu apa. Și am uitat robinetul, am inundat vecina, nu am reușit să mă înțeleg. Am fost să-i plătesc onest, am recunoscut că am greșit. A zis „Ne judecăm!”. Dar, până să ne judecăm, era o procedură amiabilă în 1990. La primăria sectorului 6, nu ne-am înţeles nici acolo, dar măcar omul a încercat să nu ajungem în instanță. Am ajuns în instanță, a durat 3 ani de zile și am plătit mult mai puțin, pentru că venise inflația între timp, decât am avut eu intenția inițială. Așa că acest rol preventiv este extrem extrem de important, să ajutăm oamenii să nu greșească, nu să-i vânăm, așteptându-i să treacă în cătarea puștii noastre.

Rămân în dialog cu dvs., să ne ținem promisiunea de acum aproape 10 ani de zile, de a face câteva modificări la Legea 85, de a face orice modificări credeți de cuviință pentru ca legea să poată fi aplicată în litera și în spiritul ei, acela de va ajuta. De foarte multe ori, din păcate, funcția publică din România pare să fie făcută ca să bifeze lucruri, nu ca să rezolve lucruri. Am văzut foarte mulți funcționari care bifează. „Am făcut astăzi de la 1-10. Şi ce s-a rezolvat? Păi, nu s-a rezolvat nimic, dar am făcut, adică am avut activitate, raport activitate”. Eu cred că, sigur ca și această lege, cu puțin idealism, nu o să putem noi înlătura formele fără fond, dar măcar să ne propunem și, așa cum spunea dl Primar, să ajutați la restructurarea companiilor, dar poate ajutăm și la starea companiei care se numește România.

Să aveți succes!”

***

Vergil Chițac, Primarul municipiului Constanța: „Domnule Președinte, distinși invitați, onorat auditoriu, n-am știut că sunteți așa mulți şi nici nu știu dacă e bine sau rău, însă vă mulțumesc foarte mult pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de participare la Congresul dumneavoastră al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România. Vă zic un călduros „Bun venit la malul mării!” Suntem acum într-un context plin de incertitudini, în care ne-am adaptat cu insolvența cu reorganizarea, cu falimentul. Salutăm și noi noul cadru de restructurare, implementat prin Legea 216 din anul acesta, care sperăm să vină în sprijinul întregului mediu de business și al autorităților, fiind un răspuns prompt la necesitatea României de a se alinia cu cerințele Uniunii Europene.

Având în vedere caracterul complex și multidisciplinar al procedurilor de insolvență, se resimte din ce în ce mai acut mai accentuat necesitatea colaborării instituționale dintre mediul de afaceri, pe de o parte, participanții la procedură, autoritățile publice, inclusiv cele locale, mediul politic și diferitele profesii liberale în vederea identificării celor mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor comune pe care le avem.

Vă asigur că la Constanța veți găsi întotdeauna ușa deschisă din partea autorității locale în vederea salvării unei companii oneste, a realizării restructurării și, bineînțeles, ne interesează ca aceste companii să se reintegreze în mediul de business în circuitul economic.

Eu vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc succes în desfășurarea lucrărilor Congresului, vă doresc tuturor succese profesionale, dar le-aș extinde, și personale și familiale, și să aveți sănătate și puțin noroc, că și cei de pe Titanic erau sănătoși, dar n-am avut noroc. Toate cele bune.”

***

Joi, 8 septembrie 2022, începând cu ora 11:30, la Club Ego, Mamaia, va avea loc Congresul Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență

Ordinea de zi:
1. Aprobarea Raportului de activitate al Uniunii aferent anului 2021;
2. Prezentarea raportului Comisiei Centrale de Cenzori aferent anului 2021;
3. Prezentarea raportului Instanţei Superioare de Disciplină aferent anului 2021;
4. Aprobarea Proiectului planului de activitate pentru intervalul 2022-2023;
5. Ratificarea Hotărârii nr. 1/28.04.2022 a ARP privind aprobarea situaţiilor financiare ale UNPIR pentru anul 2021, execuţia bugetului şi descărcarea de gestiune pentru anul 2021 şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022;
6. Ratificarea Hotărârii nr. 2/28.04.2022 a ARP privind aprobarea situaţiilor financiare ale INPPI pentru anul 2021, execuţia bugetului INPPI pentru anul 2021 şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al INPPI pentru anul 2022;
7. Ratificarea Hotărârii nr. 3/28.04.2022 a ARP privind acoperirea indemnizaţiilor membrilor instanţelor locale de disciplină prin redistribuirea procentului de 10% din valoarea sumelor colectate anual din cotizaţii şi contribuţii variabile;
8. Aprobarea propunerilor privind modificarea şi completarea Statutului privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă;
9. Diverse.

:: Convocatorul

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti