Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Nerecunoașterea sau recunoașterea parțială a acuzației
26.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu poate fi aplicat beneficiul procedurii simplificate (art. 396 alin. 10 C. proc. pen.) în cazul nerecunoașterii de către inculpat sau recunoașterii parțiale a acuzației, dar a formulării unei cereri de aplicare a beneficiului. În speță, instanța supremă a constatat că situația de fapt reținută de curtea a apel este următoarea: ”inculpatul a pretins şi apoi a primit bani de la martorul denunţător B., promiţându-i acestuia că, pe de o parte, va cumpăra din banii primiţi (800 EURO) un ceas pentru procurorul de caz care va soluţiona dosarul martorului, iar în schimbul banilor, va instrumenta favorabil el personal dosarul, în sensul că va schimba încadrarea juridică în varianta simplă a infracţiunii de contrabandă ale cărei limite de pedeapsă să permită aplicarea unei pedepse cu suspendare sub supraveghere şi că va restitui maşina confiscată. Pe de altă parte, inculpatul a promis, tot în schimbul sumei de bani pretinse şi apoi încasate, că va propune procurorului de caz o soluţie favorabilă martorului denunţător – încheierea unui acord de recunoaştere a învinuirii, aferent încadrării juridice favorabile care să permită apoi stabilirea unei pedepse cu suspendare sub supraveghere.” (Decizia nr. 381/RC din 30 septembrie 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti