Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ana-Maria Brezean: Segregarea femei-barbați nu este răspândită în domeniul juridic
30.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ana-Maria Brezean

Ana-Maria Brezean

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ana-Maria Brezean, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ana-Maria Brezean: Eu vă mulțumesc pentru invitație și pentru ocazia de a participa la acest proiect, alături de doamne de excepție.

Competența este ceea ce, cred eu, mă definește ca profesionist. Am optat pentru o specializare într-o ramură anume a dreptului – proprietate intelectuală -, astfel că sfaturile juridice sunt bine fundamentate și argumentate.

Totodată, cred că puterea de sinteză este definitorie pentru maniera de lucru pe care o abordez.

Încerc să explic clienților cât mai clar, uneori chiar și cu ajutorul unor scheme pentru vizualizare, situația juridică în care se regăsesc, precum și solutiile posibile.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ana-Maria Brezean: Strict prin prisma experienței personale, aș zice că implicarea este nelimitată.

Și tot strict din experiența proprie, afirm că segregarea femei – barbați nu este răspândită în acest domeniu: nu știu ca cineva să verifice cu prioritate semnătura de pe ultima pagină a unei acțiuni/notificări/comunicări, pentru a analiza conținutul în funcție de sexul emitentului.

Trebuie să preciez că nu imi sunt cunoscute realitățile cu care se confruntă, de exemplu, o doamnă procuror. În acest caz s-ar putea ca lucrurile să stea diferit.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ana-Maria Brezean: Cheia întrebării este, pentru mine, sintagma “prejudicii majore”. Știu că răspunsul “corect” este acela că, o femeie poate fi concomitent o mamă desăvârșită, o soție iubitoare și un profesionist de succes. Eu, însă, nu pot afirma cu vehemență că acest ideal este tangibil.

Cred că orice om, femeie sau bărbat, face în permanență ajustări pentru atingerea sau menținerea echilibrului vieții.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ana-Maria Brezean: Răspunsul afirmativ îl formulez și prin compararea cu alte profesii sau meserii.

Cred că o femeie avocat, prin educație, prin fomarea profesională, prin prisma mediului și a oamenilor cu care interacționează, are această oportunitate mai mult decât, poate, o femeie tâmplar sau o femeie sportiv de performanță. Bineînteles, mă refer, în principal, la limitările fizice.

Alina MateiDin toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ana-Maria Brezean: O femeie, jurist sau nu, poate prin reușite și rezultate proprii, prin conduita sa de zi cu zi să influențeze percepția celor din jur. Simplificat, este puterea exemplului.

Puține femei schimbă lumea întreagă și de-o dată. Dar, fiecare dintre noi contribuim, prin cele mai mici gesturi cotidiene, la crearea unui etos.

Alina MateiAți avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ana-Maria Brezean: Nu am un model sau doar un singur model. Zilnic interacționez cu diferite doamne – prietene, colege sau cliente – și zilnic observ abordări, atitudini, gesturi, chiar și opțiuni vestimentare pe care le apreciez și care mă inspiră.

Alina MateiTrăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ana-Maria Brezean: Chiar dacă personal (mă refer la mediul familial, la cercul de prieteni apropiați) nu am avut parte de experiențe negative cauzate de virusul sars-cov-2, este clar că nu mă pot disocia, fără empatie, de lumea în care trăim și de impactul negativ din punct de vedere medical, social și emoțional.

Din punct de vedere profesional, cei mai mari clienți ai noștri fiind radiodifuzorii – televiziuni si radio-uri – activitatea noastră nu a fost perturbată… poate chiar din contră, s-au deschis noi perspective.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ana-Maria Brezean: “Există un loc special în iad pentru femeile care nu ajută alte femei” – Madeleine Albright.

Alina MateiMulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti