Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Cătălin Predoiu: Deciziile CCR rămân obligatorii pentru fiecare judecător
24.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 24 august 2022, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, la finalul ședinței de guvern, a declarat: „Dacă citim textele și vom vedea că niciun text din proiectele legilor justiției nu înfrânge textul constituțional. Deciziile Curții Constituționale rămân obligatorii pentru fiecare judecător, pentru fiecare procuror, iar în capitolul destinat răspunderii disciplinare există textele necesare pentru a asigura respectarea acestor decizii, ca și a altor izvoare obligatorii de drept. Deci nu există aici nicio confuzie. Deplasarea care s-a făcut către un alt subiect, mult mai larg, privind suveranitatea națională este absolut artificială, după părerea mea, pentru că aceste legi nu vizează cu nimic raporturile dintre România și Comisia Europeană. Ele sunt consfințite de titlul 6 din Constituție, articolele 148, 149 și tratatele României cu Uniunea Europeană, respectiv Tratat de aderare și Tratat de funcționare a Uniunii Europene. Legea nu intervine pe aceste tratate. Iar a pretinde că, în mod indirect, eliminarea acelei abateri disciplinare expres prevăzute echivalează cu modificarea acestor tratate sau cu posibilitatea judecătorului de a ignora o decizie obligatorie a Curții Constituționale, presupunerea aceasta este contrazisă de textele în vigoare. De altfel, pot să mai arunc în discuție și un alt raționament și un alt argument. A pretinde că deciziile nu mai sunt în acest moment obligatorii ar însemna să presupunem că, de la înființarea Curții Constituționale, deci până în punctul în care acea prevedere a fost introdusă în lege, deciziile CCR-ului nu au fost obligatorii, ceea ce este complet fals. E complet fals. Este vorba doar de o coerență legislativă pe care noi o propunem și de a evita situația în care, în caz de precedente decizii ale CCR-ului care sunt contradictorii, judecătorul să fie pus într-o situație fără ieșire; pentru că, în cazul a două sau trei decizii ale Curții Constituționale, de-a lungul timpului, care sunt contradictorii, orice al alege judecătorul să aplice, s-ar afla într-o dilemă și posibilitatea de a fi automat sancționa disciplinar. Deci, din nici un punct de vedere, după nici un fel de argument, nu se susţine această teorie, care a fost foarte mult vehiculată şi care n-are legătură cu textele în vigoare. Deciziile rămân obligatorii, iar judecătorul are o răspundere disciplinară. El trebuie să judece liber, el are în faţă toate izvoarele de drept, este atributul şi puterea lui să le cântărească, să le armonizeze, să le elimine pe cele care nu se aplică și să-și ia răspunderea unei decizii.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti