Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ioana Niculeasa: În profesiile juridice (avocatura și magistratura, în special) femeile își găsesc locul în mod natural
25.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Niculeasa

Ioana Niculeasa

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ioana Niculeasa, Partner NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Niculeasa: Și eu vă mulțumesc pentru invitație. După (peste) 20 de ani de experiență profesională ar trebui să fie ușor să trag concluzii și să decantez trăsături definitorii, dar am învățat că în avocatură trebuie să te reinventezi mereu, păstrând, însă, constante pasiunea pentru drept, grija și loialitatea față de client, precum și răbdarea și înțelepciunea în abordările profesionale.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată? 

Ioana NiculeasaOpinia mea este că din contră, în profesiile juridice (avocatura și magistratura, în special) femeile își găsesc locul în mod natural. Iar aceasta, nu pentru că respectivele profesii juridice au efecte constitutive asupra celui care le practică, ci pentru că plasticitatea profesiilor juridice este foarte mare, având vocația de a fi influențate de (și nu să influențeze) omul  care le urmează. În condițiile în care persoana influențează profesia și nu invers, trăsăturile și caracterul femeilor își pun amprenta foarte ușor asupra acesteia, dând atât temeinicie, dar și delicatețe și umanitate respectivelor profesii efectiv exercitate. 

În mod cert, din perspectivă calitativă, implicarea femeilor în exercitarea profesiilor juridice este nelimitată. Strict din perspectivă cantitativă, a numărului, percepția personală este că vocația despre care vorbeam mai sus atrage din ce în ce mai multe femei spre profesiile juridice. Modalitatea în care fiecare dintre noi valorifică această vocație a femeilor de a influența în mod semnificativ cursul profesiilor juridice este o chestiune distinctă, ce ține tot de felul în care ne înțelegem și ne asumăm calitățile umane și nu neapărat de limitele pe care organizațional, informal sau în alt fel, profesiile juridice le impun. Pe scurt, noi, doamnele și domnișoarele, exercităm profesiile juridice și nu invers. 

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana NiculeasaNicio profesie juridică nu ar trebui să pervertească natura umană implicată în exercitarea acesteia. Credința mea este că omul trebuie să rămână om, independent de ceea ce face, în sensul că aspectele umane esențiale și definitorii trebuie să rămână constante și consecvente, independent de poziția sau rolul pe care îl avem la un moment dat, pe parcursul zilei. 

Nu cred în dedublarea umană, pentru că aceasta ar însemna să asumăm că profesiile juridice dau naștere la caractere și trăsături pe care nu le aveai înainte de a intra în profesie. Or, în opinia mea, profesiile juridice sunt îmbogățite de prezența oamenilor, a femeilor, în viața acestora și nu invers, în sensul că ne-am simți mai împliniți uman prin implicarea într-o anumită profesie juridică. 

Dacă asumăm faptul că profesiile juridice sunt construite în jurul unor valori esențiale pentru om, și anume dreptate, adevăr, loialitate, rezervă etc., atunci nu putem ajunge la altă concluzie decât aceea că omul sfințește profesia și nu invers. Nimeni nu poate fi un profesionist desăvârșit dacă nu vine cu respectivele valori și principii de acasă. 

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie? 

Ioana NiculeasaÎn mod cert, da. Ține de curajul, de personalitatea fiecăreia dintre noi de a implementa principiul despre care vorbeam mai sus, acela că omul influențează profesia juridică și nu invers. Dar vocația profesiilor juridice de a ne lăsa tot ceea ce noi, femeile, avem mai bun și mai frumos în noi, este evidentă și clară. Spre exemplu, grija și loialitatea sunt trăsături esențiale pentru noi, femeile. Cum am putea (mă întreb retoric) noi, femeile, să ne exercităm profesia juridică în afara acestor valori, în condițiile în care grija față de lege, dreptate și adevăr sau loialitatea față de interesul legitim al clientului sunt deopotrivă esențiale pentru respectivele profesii juridice! 

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana NiculeasaNoi trăim vremuri când ni se spune că ar fi bine să fim asta sau asta, dar din ce în ce mai puțin ni se vorbește despre nevoia de a fi om și atât. Cred că preocuparea noastră firească în acest context și aceste vremuri trebuie să fie aceea de a nu ne pierde umanitatea, de a ne păstra ca oameni, independent de contextul în care activăm. Dacă asumăm și înțelegem acest rol de om, oricând și oriunde, atunci calea și drumul se lămuresc și se clarifică, atât din perspectivă profesională, dar și umană. 

A fi om este de departe cel mai minunat, dar și cel mai dificil lucru pe care-l putem realiza. Restul sunt umbre pe pereții peșterii, menite să ascundă adevărul menirii noastre firești. Responsabilitatea aceasta – de a fi om – trebuie însușită și exercitată cu înțelepciune, răbdare și prudență, dar trebuie exercitată, altfel ajungem să fim doar niște instrumente în mâna profesiilor juridice.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana NiculeasaDupă spusele celor din jurul meu, am intrat în profesie om (și mă străduiesc să rămân așa). Umanitatea mea este rezultatul atât al propriului efort (tot după spusele celor de lângă mine!) dar și al implicării mamei mele în educația și evoluția mea umană. Iar de la un punct înainte, după ce ai înțeles că a fi om este suficient, ajungi să diluezi situații și ipoteze din diverse locuri, fără ca aceasta să însemne că ceva sau cineva te-a influențat în mod esențial. 

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana NiculeasaInedită și cu provocări de toate felurile. O situație de criză ce a necesitat o abordare particularizată… Ca în orice criză, dificultatea a fost dată nu de gestionarea acesteia, ci de înțelegerea și asumarea acesteia drept criză, pentru că din momentul în care am înțeles că a intervenit o ruptură în cursul firesc al lucrurilor, ne-am găsit locul și cursul cu naturalețe. 

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Niculeasa: Să creadă în ele! Si să privească profesiile juridice ca locul unde se pot manifesta pe deplin, lăsând urme și trasând direcții de acțiune. 

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Niculeasa: Doamna Matei, eu vă mulțumesc pentru amabilitate. 

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti