Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Codulul de procedură fiscală | Proiect. UPDATE: Adoptare
01.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În ședința de miercuri, 31 august 2022, Guvernul a adoptat proiectul de OG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Noile reglementări simplifică și îmbunătățesc legislația de procedură fiscală și o adaptează la evoluțiile internaționale, recomandările și bunele practici promovate de OCDE.

Principalele modificări legislative aduse de ordonanță au în vedere:
– Îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale în scopul creşterii încrederii contribuabililor în administrația fiscală, ANAF va publica pe site lista contribuabililor persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și nu figurează cu obligații restante.
– Pentru nerezidenți, se stabilește perioada maximă a inspecției fiscale la 180 de zile, la fel ca pentru marii contribuabili.
– Pentru situația în care valorificarea bunurilor unui debitor se face la o valoare mai mică decât cea care a fost cuprinsă în raportul de evaluare, dar care asigură recuperarea integrală a creanței fiscale și a accesoriilor, se consideră îndeplinit scopul recuperării.
– Se introduce posibilitatea restituirii taxei pentru soluția fiscală anticipată în condițiile în care contribuabilul renunță la aceasta soluție în perioada analizei prealabile.
– Pentru persoanele nerezidente care se înregistrează fiscal nu mai este necesară atribuirea unui număr de identificare fiscală suplimentar.
– Se introduce posibilitatea constituirii garanțiilor pentru eșalonarea creanțelor, precum și pentru eșalonările succesive.
– Va exista posibilitatea eșalonării TVA, accizelor sau taxelor vamale pentru care administrarea revine Autorității Vamale Române.
– Corelarea prevederilor Codului de procedură fiscală cu alte acte normative.

***

Joi, 25 august 2022, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti