Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Daune morale solicitate: 1.000.000 lei. Soluția instanței: 1 leu
12.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că aprecierea prejudiciului adus reputaţiei şi imaginii în cazul răspunerii delictuale de către reclamant la suma de 1.000.000 lei și acordarea de către instanță a sumei simbolice de 1 leu ”nu corespunde nici funcţiei reparatorii şi nici celei preventive a răspunderii delictuale”. În speță, Înalta Curte a constatat că ”instanţa de apel a adoptat o soluţie care nu corespunde standardelor şi exigenţelor procedurale referitoare la motivare, întrucât pe de o parte, nu a răspuns criticilor formulate iar pe de altă parte, a argumentat decizia pronunţată pe baza unor considerente contradictorii. Deşi identifică în mod corect fundamentul şi respectiv, scopul răspunderii civile delictuale, ca având nu doar o dimensiune reparatorie, ci şi o funcţie preventivă (de anticipare şi evitare a unor prejudicii viitoare), în acelaşi timp instanţa contrazice existenţa acestor funcţii când, raportat la datele speţei, consideră neargumentat că ele ar fi îndeplinite prin stabilirea unei sume derizorii de 1 leu, pentru că altfel ar fi vorba de „amendă excesivă sau de încasarea unor venituri nejustificate de către victimă”. Or, un astfel de raţionament este lipsit de logică juridică întrucât în privinţa unei sume simbolice de 1 leu nu se poate pune problema caracterului excesiv sau al îmbogăţirii fără justă cauză şi nici al păstrării unui raport rezonabil de proporţionalitate. O asemenea formă de reparaţie ar putea asigura funcţiile răspunderii civile delictuale în măsura în care victima faptei ilicite ar aprecia în acest sens, considerând că este adecvată şi suficientă reparaţia constând în simpla constatare a conduitei ilicite, nu şi atunci când pretinde reparaţia patrimonială pentru încălcarea adusă unor drepturi persoanele nepatrimoniale în sensul avut în vedere prin dispoziţiile art. 253 alin. 4 C. proc. civ.” (Decizia nr. 370 din 23 februarie 2022, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti