Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Anularea unor declarații notariale pentru lipsa discernământului. Nulitate relativă
05.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că îî poate fi recunoscută legitimarea procesuală activă unui succesor cu titlu particular pentru a invoca nulitatea relativă a unor acte juridice încheiate de autorul său numai în privinţa acelor drepturi particulare ce au făcut obiectul transmisiunii. În speță, Înalta Curte a constatat că statuarea de către instanțele de apel și de fond a faptului că reclamantul nu are calitate procesuală activă în acţiunea prin care solicită anularea declaraţiilor autentificate notarial, date de autorul său, invocând inexistenţa discernământului declarantului la data încheierii actelor atacate, pe motiv că legitimarea procesuală activă revenea exclusiv celui al cărui interes era ocrotit prin norma pretins încălcată, respectiv declarantului decedat, constituie o greşită interpretare şi aplicare a art. 1248 alin. 2 Cod civil. (Decizia nr. 277 din 8 februarie 2022, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti