Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Cerere de restituire a onorariului. Instanța competentă
02.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul în cazul pârâții au calitatea de avocați, litigiul având ca obiect restituirea unei sume de bani, ca urmare a denunţării contractului de asistenţă juridică, competența se stabilește conform art. 113 alin. 1 pct. 8 C. proc. civ. (instanţa domiciliului consumatorului, în cererile având ca obiect executarea, constatarea nulităţii absolute, anularea, rezoluţiunea, rezilierea sau denunţarea unilaterală a contractului încheiat cu un profesionist sau în cererile având ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;), izvorul raportului juridic dintre părţi fiind contractul de asistenţă juridică, în care reclamantul deţine calitatea de consumator, iar pârâţii pe cea de profesionist, iat nu în baza art. 113 alin. 1 pct. 3 C. proc. civ., deoarece acest text de lege se aplică cererilor privind executarea, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui contract, ipoteza denunţării nefiind cuprinsă în această normă legală. Aceste prevederi nu exclud de la aplicare regula generală în materia competenţei teritoriale, instituită de art. 107 C. proc. civ. (Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.”, iar în ipoteza în care sunt mai mulţi pârâţi, cum este şi în speţa de faţă, cererea de chemare în judecată poate fi introdusă la instanţa competentă pentru oricare dintre aceştia, potrivit art. 112 alin. 1 C. proc. civ.). (Decizia nr. 309 din 9 februarie 2022, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti