Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 22-26 august 2022
26.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Trafic de influență. Control judiciar.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 august 2022, față de inculpatul P.B., ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I) – Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de data de 9 august 2022, inculpatul P.B., în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă.
La data de 19.08.2022, inculpatul P.B. a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul P.B. trebuie să respecte o serie de obligații între care să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu ia legătura, direct sau indirect, și să nu comunice pe nicio cale cu persoane menționate în ordonanță.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 724/VIII/3 din 4 august 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului A.D.D.C., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul M.A.I. – Corpul de control al ministrului, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – 2 august 2022, în calitate de ofițer de poliție angajat la Corpul de control al ministrului, inculpatul A.D.D.C. ar fi pretins, în mod repetat, de la o persoană, martor, diferite sume de bani, inclusiv plata unei facturi de telefon de 3.700 lei, precum și suma de 15.000 lei.
În schimbul banilor, a lăsat să se creadă că, prin influența pe care o are asupra unor ofițeri de poliție, îi va determina să rezolve problemele judiciare, precum și ridicarea în grad a cuiva din familia respectivei persoane.

La data de 3 august 2022, inculpatul a primit de la persoana respectivă suma de 15.000 lei, pentru scopul menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Trafic de influență. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea Tribunalului Militar București, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului P.B., cercetat sub control judiciar, la data comiterii faptei ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I.) – Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
La data de data de 9 august 2022, inculpatul P.B., în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă.
La data de 19.08.2022, inculpatul P.B. a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția ori de a desfășura activitatea de angajat al Serviciului Român de Informații și de a comunica cu persoana menționată în acordul de recunoaștere a vinovăției ori de a se apropia de aceasta.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța.
În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Militar București, cu propunere de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Trafic de de droguri de risc. Deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept. Reținere.

În data de 22.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pentru 24 de ore a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de de droguri de risc ,complicitate la infracțiunea de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept.

Măsura a fost dispusă după ce, la data de 22.08.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești i-au surprins în flagrant pe doi inculpați, după ce aceștia au vândut o cantitate de peste 3,7 kg canabis.
În cauză s-a reținut faptul că cel de al treilea inculpat a sprijinit activitatea infracțională a celorlalți inculpați în sensul că depozita , pregătea și transporta drogurile destinate comercializării.
În cursul zilei 22.08.2022 cei trei inculpați au fost arestați preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești .
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc. Reținere.

În data de 24.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pentru 24 de ore a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut că în cursul lunii iunie a acestui an, cei patru inculpați au achiziționat un teren în județul Bihor, în suprafață de peste 60.000 de metri pătrați, în scopul înființării culturii de canabis, într-o locație izolată, muntoasă și greu accesibilă, înconjurată de pădure.
În data de 24.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu poliţiştii Serviciului Antidrog – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, identificând la locația respectivă două solarii de mari dimensiuni, amenajate în vederea cultivării plantelor de canabis, prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație, în care se aflau 2.628 de plante de canabis, în diferite stadii de dezvoltare.
Masa vegetală, în greutate de 203 kg, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, într-o anexă a imobilului percheziționat, a fost identificată o încăpere special amenajată pentru uscarea plantelor de canabis.
In aceeași locație au fost identificate echipamente specifice de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte aparaturi specifice în cultivarea plantelor de canabis.
Ulterior, organele de cercetare penală au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Oradea, la imobilele deținute de trei dintre cei patru inculpați, în urma cărora au fost identificate și ridicate sune de bani în valută și lei ( 10.945 de euro, 19.800 de lei), cântare electronice de precizie precum și mai multe telefoane mobile.
În cursul zilei de astăzi, va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud. Pornografie infantilă. Act sexual cu un minor. Efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive. Reținere.

La data de 24.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de pornografie infantilă, act sexual cu un minor și complicitate la infracțiunea de act sexual cu un minor, efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive și complicitate la infracțiunea de efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive.

În fapt, s-a reținut că, în interval de un an, mai 2021 – mai 2022, inculpatul a întreținut relații sexuale cu două persoane vătămate minore, în vârstă de 14 și respectiv 15 ani precum și faptul că a realizat și deținut înregistrări video în timp ce întreținea acte sexuale cu acestea.
Anterior întreținerii relațiilor sexuale, inculpatul le oferea minorelor, pentru consum, substanțe cu efecte psihoactive.
În data de 24 august 2022 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud împreună cu organe de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Bistrița Năsăud – Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară la locuința și reședințele inculpatului, fiind identificate și ridicate 2 cântare electronice, înscrisuri care au legătură cu infracțiunile comise, sumele de 17.200 de euro și 25.850 de lei precum și mai multe sisteme informatice.
În cursul zilei de astăzi inculpatul a fost arestat preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud pentru o perioadă de 30 de zile.
În dosar sunt efectuate cercetări față de alți doi inculpați, aflați sub măsura arestului preventiv în alte cauze penale ce vizează comiterea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare , trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu, efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, trafic de persoane, și act sexual cu un minor, respectiv trafic de droguri de mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu, efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, trafic de persoane și conducere fără permis.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciului Acțiuni Speciale, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. BN.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Exploatarea cerșetoriei. Reținere.

La data de 24.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru 24 de ore a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna mai a anului 2022, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, grup ce a acționat în municipiile Constanța și Brașov.
Astfel, în perioada mai – august 2022, membrii grupului infracțional organizat, speculând starea de vulnerabilitate a unui minor de 13 ani și abuzând de autoritatea avută ca părinte sau persoană din anturajul apropiat, l-au transportat , adăpostit și controlat, succesiv, pe raza municipiilor Constanța, Brașov și Timișoara, în scopul exploatării prin supunerea la îndeplinirea unei munci în mod forțat (vânzarea ambulantă de cărți uzate pe durata unui program îndelungat de muncă zilnic) și al obligării la practicarea cerșetoriei, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestei activități.
Unul dintre inculpați a acționat îndeosebi pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri, efectuând totodată și supravegherea minorului de 13 ani în timpul exploatării acestuia și asigurând paza lui, abuzând de autoritatea sa ca părinte.
În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut în mod constant diverse sume de bani.
La aceeași dată, 24.08.2022, organele de cercetare penală au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară în județele Timiș și Prahova, în urma cărora au fost identificate și ridicate înscrisuri cu valoare probatorie, peste 100 de cărți vechi și mai multe telefoane mobile.
Minorul, împreună cu alți doi frați, tot minori, au fost preluați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
În cursul zilei 25.08.2022 cei trei inculpați au fost arestați preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara și ai Grupării de Jandarmi Mobilă Ploiești.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 26. 08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, Secția de Combatere a Traficului de Droguri au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, activitățile judiciare fiind efectuate împreună cu B.C.C.O. București.

În cauză s-a reținut faptul că inculpaţii au comercializat diferite cantități de droguri de mare risc către consumatori din București, iar în data de 25.08.2022 , doi dintre inculpați au fost surprinși în flagrant, de către organele de urmărire penală , în timp ce transportau, cu un autoturism, aproximativ 100 de grame de heroină precum și suma de 6.000 de euro.
De asemenea, a fost reținut faptul că aceiași doi inculpați au depozitat cantități mari de heroină, pe un teren viran, din proximitatea locuinței, fiind găsite, îngropate, la rădăcina unui copac, aproximativ 2 kg de heroină și 864 de comprimate de ecstasy.
La aceeași dată, 25.08.2022, au fost puse în executare 8 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul București, fiind identificate și ridicate diferite înscrisuri cu valoare probatorie, 5 grame de heroină, 21 de comprimate cu substanțe psihoactive, 800 de lei și 150 de euro, despre care se dețin date că provin din traficul de droguri, precum și mai multe telefoane mobile și cartele S.I.M.
În aceeași cauză s-a reținut că ceilalți doi inculpați, în mod repetat și în realizarea aceleași rezoluții infracționale, au comercializat droguri de mare risc (heroină) către consumatori din municipiul București.
În cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și Brigăzii Rutiere precum și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a doi inculpați: un inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (3 acte materiale) și o inculpată pentru săvârşirea complicității la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată (3 acte materiale).

Din rechizitoriul întocmit rezultă următoarea situație de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpatul a coordonat activitatea de videochat desfășurată de mai multe persoane de sex feminin, în beneficiul său, în imobile situate în municipiul Bucureşti, aşa-zise „studiouri”.

În vederea ascunderii sursei impozabile a veniturilor obținute din activitatea de videochat pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor datorate bugetului consolidat al statului, inculpatul a determinat-o pe inculpată să înființeze în Cipru o societate în conturile căreia să fie încasate sumele de bani provenite din activitatea de videochat, având ca obiect de activitate declarat, printre altele, creație și instalare de hardware, crearea, comercializarea, închirierea și promovarea de domenii și pagini de internet, activități de consultanță în afaceri. 

Ulterior, inculpata a deschis pe numele societății conturi bancare în care au fost încasate sumele totale de 215.563,99 EUR și 2.235.767,16 USD (7.808.357,75 echivalent în lei), după care a efectuat transferuri către persoane fizice folosind ca justificare contracte de prestări servicii fictive.

Veniturile obținute nu au fost declarate organelor fiscale, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor datorate bugetului consolidat al statului și cu consecința cauzării unui prejudiciu în sumă totală de 1.678.796,92 lei (echivalentul a 390.327 euro, la un curs de schimb mediu de 4,301 euro/RON), din care 1.249.337,24 lei reprezintă impozit pe venit și 429.459,68 lei reprezintă contribuție de asigurări sociale de sănătate. Faptele menționate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (3 acte materiale aferente a 3 perioade fiscale – anii 2010 – 2012), respectiv complicitate la aceasta.

Procurorii au propus în cauză menţinerea măsurilor asigurătorii referitoare la inculpat, constând în sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparținând acestuia, până la concurența sumei de 1.678.796,92 lei, precum și luarea unor noi măsuri asigurătorii vizând alte bunuri imobile aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: mpublic.ro

2. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Furt calificat. Trimitere în judecată.

Procurorii  Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: furt calificat în formă continuată (cinci inculpați), tăinuire (doi inculpați), complicitate la furt calificat în formă continuată (un inculpat), complicitate la furt calificat (un inculpat).

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioadele noiembrie 2018 – ianuarie 2019 și ianuarie – mai 2020, în exercitarea  unor rezoluții infracționale distincte, cinci inculpați, având fețele acoperite și purtând mănuși, prin forțarea cu târnăcoape, leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine cu profil de comerț cu produse electronice și electrocasnice, situate pe raza județelor Prahova, Tulcea, Argeș, Olt, și respectiv Ialomița, Covasna, Sibiu și Harghita, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile si alte produse electronice de valoare însemnată,  prejudiciul total fiind de 772.171,23 lei. Cei cinci inculpați au fost sprijiniți în valorificarea rapidă și integrală a produselor electronice sustrase de către alți doi inculpați, care cunoșteau proveniența acestora.

Cu referire la modul de operare, în rechizitoriu s-au reținut următoarele:

Inculpații își alegeau după anumite criterii (poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere ușilor de acces în magazine etc.) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, iar cel puțin unul dintre aceștia se deplasa înainte de comiterea faptei la locația unde se afla magazinul cu scopul de a verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și interiorul, pentru a observa unde sunt poziționate vitrinele în care se aflau depozitate telefoane mobile sau alte produse electronice cu valoare ridicată. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să rămână în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin, iar echipele de intervenție ale societăților de pază ar fi putut să-i surprindă la fața locului.

Din cercetările efectuate, a mai rezultat că inculpații au folosit pentru deplasare, către și de la locul săvârșirii infracțiunii, diferite autoturisme cumpărate de ei, înmatriculate fie pe numele lor sau ale rudelor, fie pe numele unor terți, fără însă ca inculpații să ajungă să le înregistreze la DRPCIV. Aceste autoturisme le schimbau periodic, având de fiecare dată grijă ca un autoturism folosit la verificare să nu fie niciodată folosit și la deplasarea spre locație în ziua în care aceștia comiteau infracțiunea de furt.

În momentul în care hotărau să acționeze, inculpații, care în general se aflau în București sau județul Ilfov, plecau cu unul sau două autovehicule spre locul unde se afla magazinul vizat, iar când ajungeau în localitate, pentru o perioadă de timp efectuau acțiuni de verificare și contrafilaj, pentru a fi siguri că nu sunt supravegheați de polițiști.   În momentul comiterii faptelor, inculpații parcau autoturismele în locuri izolate, pe terenuri virane sau câmpuri situate în spatele căilor de acces în magazinele de produse electronice, după care se apropiau pe jos, în întuneric, de aceste locații având la ei sculele de forțat și spart, precum și gențile cu care cărau bunurile sustrase.

Inculpații acționau întotdeauna după ce magazinul vizat se închidea și se lăsa întunericul, majoritatea infracțiunilor fiind comise în intervalul 22:00 – 04:30, în funcție de momentul pe care aceștia îl considerau cel mai prielnic.  În acele momente, inculpații, îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu fețele și mâinile acoperite, prin forțarea cu târnăcoape, leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces ale magazinelor menționate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să țină cont de declanșarea sistemelor de alarmă antiefracție și spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile si alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în genți tip sport de dimensiuni mari, după care ieșeau rapid din magazin, până la venirea firmelor de pază și le transportau până la autoturismele ce se aflau parcate în locuri izolate la câteva sute de metri de magazine, plecând apoi cu acestea spre București sau Ilfov.

În cursul urmăririi penale, față de trei inculpați au fost dispuse succesiv măsuri privative de libertate.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Miercurea Ciuc.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti