Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Secretarul General al Organizației Maritime Internaționale
29.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arii de practică, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 28 august 2022, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, l-a primit, la sediul MAE, pe Secretarul General al Organizației Maritime Internaționale (OMI), Kitack Lim, potrivit unui comunicat.

S-a discutat despre:
– impactului agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, care afectează securitatea alimentară la nivel global, precum și asupra libertății de navigație în Marea Neagră;
– stadiul implementării Acordului privind cerealele din Ucraina – Black Sea Grain Initiative, încheiat la Istanbul, la 22 iulie 2022, ca urmare a acceptării de către Ucraina, Federația Rusă și Turcia a planului în acest sens al Secretarului General al ONU, António Guterres:
– importanța asigurării libertății de navigație în Marea Neagră și a siguranței transportului maritim, inclusiv prin acțiunea comunității internaționale, în contextul măsurilor restrictive extinse introduse unilateral de Federația Rusă sub pretextul derulării acțiunilor militare și al prezenței minelor marine.
– demersurile autorităților române în vederea identificării unor soluții practice pentru facilitarea transportului și tranzitului cerealelor ucrainene către piețele internaționale, inclusiv prin porturile românești de pe Dunăre și Portul Constanța de la Marea Neagră. A subliniat că, în ultimele luni, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România către destinațiile lor din întreaga lume și a dat asigurări că țara noastră va rămâne angajată, împreună cu partenerii europeni și globali, să joace un rol important în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securității alimentare globale.
–  eforturile României de a promova conectivitatea în regiunea Mării Negre, în vederea punerii în valoare a potențialului acesteia de a sprijini dezvoltarea economică a statelor regiunii, menționând printre altele demersurile Bucureștiului din ultimii ani de a crea unui coridor de transport de mărfuri între Marea Caspică și Marea Neagră, cu implicarea Georgiei, Azerbaidjanului și Turkmenistanului, respectiv de creare a unei conexiuni directe între porturile georgiene și Portul Constanța. De asemenea, s-a referit la cadrul oferit de Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre, al cărei secretar general este fostul ministru român al afacerilor externe Lazăr Comănescu. În același timp, a subliniat impactul profund negativ al conflictelor prelungite din regiune și al războiului ilegal și ilegitim al Rusiei contra Ucrainei asupra eforturilor de dezvoltare economică a regiunii Mării Negre și de punere în valoare a potențialului economic excepțional al acesteia.
– ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, în calitatea sa de membru al Comisiei ONU de Drept Internațional și de co-președinte al Grupului de Studiu al acestui organism onusian privind Sea-Level Rise in relation to International Law (Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional), stadiul lucrărilor pe acest subiect și a discutat cu Secretarul General al OMI potențialul de cooperare cu Comisia ONU de Drept Internațional pe aspecte de interes comun legate de acest subiect important pentru un mare număr de state membre ONU.

Secretarul General al Organizației Maritime Internaționale va efectua o vizită a Portului Constanța.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti