Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Un mare prieten al Basarabiei, prof. dr. Gabriel Bîrsan, a plecat la cer


30.08.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, Mesaje de condoleanțe, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

În istoria Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și a Universității “Dunărea de Jos” din Galați, pare că s-a închis prematur un prim Capitol, cel al Prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan – un capitol și de istorie recentă a țării noastre: 23 de ani de învățământ superior românesc la Cahul și peste 5.000 de tineri basarabeni absolvenți cu diplome recunoscute în Europa, emise sub egida celor două Universități!

Prin anul 1998, un tânăr cadru didactic universitar de la Galați a îmbrățișat unul din proiectele Guvernului (nou înființatului Departament pentru Românii de Pretutindeni – DRP) și Președintelui Emil Constantinescu: extensii în Basarabia ale marilor Universități din Țară – unul din proiectele care au însuflețit timpul respectiv și au creat impresia unei rapide reîntregiri naționale evidente și până atunci, dar tergiversate și de la Chișinău și de la București. Că problema Basarabiei este si rămâne Bucureștiul oficial, mai mult decât Chișinăul sau chiar decât Moscova!

În pofida tuturor piedicilor oficiale de după anul 2000, care n-au încetat să se mențină sau amplifice, deși exista în Basarabia o dorință și o cerere uriașă a tinerilor de a veni la studii în toate centrele universitare ale României, Profesorul Bîrsan, devenit coordonatorul extensiei care a prins viață, și profesorul Ion Șișcanu, renumitul istoric român de la Chișinău care a luat drumul Cahulului, devenind rectorul Universității nou-create (în imagine, sediul acesteia), s-au implicat plenar în asigurarea la Cahul a unei ambianțe autentice de oraș universitar, luptând două decenii cu birocrația și cu mentalitatea retrogradă sovieto-comunistă și chiar cu boicotul unora de la Chișinău, dar și de la București, pentru asigurarea continuității fără sincope a activității Extensiei Universitare, dar și a rezolvării multiplelor probleme sociale inerente, de la cazarea în cămine studențești, care trebuiau renovate, până la asigurarea de cursuri, cărți, material didactic și suport informatic și aparatură moderne.

Și au reușit!

Astfel, cu toate aceste dificultăți, rectorii, decanii și profesorii implicați au reușit să dea județului Cahul și zonei de sud, în cele două decenii, promoție după promoție, absolvenți pregătiți după standarde compatibile cu cele din Uniunea Europeană și cu diplome recunoscute în Europa, de la „facultatea tranfrontalieră de la Cahul”, cum le plăcea oficialilor de la Chișinău să sublinieze – ambiția stranie a guvernării Ion Sturza fiind nu de a avea o filială a Galațiului universitar la Cahul, ci de a înființa o Universitate de-sine-stătătoare a RepMoldova, care să „colaboreze internațional” cu „Universitatea din România, de la Galați” – indicându-ne teribilist autoritățile de la Chișinău că „se cooperează internațional”, nu cumva să creadă Galațiul sau Bucureștiul și poate Moscova, altceva!

Și au învins!

Da, Profesorul și Rectorul Gabriel Bîrsan a plecat ca un învingător! A plecat la Cer într-o zi mare a Basarabiei, la 27 August, când Limba Română a învins în 1991 și când Chișinăul și-a Declarat Independența față de Moscova – independență zdrobită de armata a XIV-a a Federației Ruse, câteva luni mai târziu aceasta invadând și ocupând Tighina și raioanele de răsărit, întocmai cum a invadat Ucraina anul acesta.

A fost Omul care a crezut într-o idee și într-un proiect, l-a pus în practică și l-a susținut indiferent de locul în care a fost chemat să slujească, de la început și până la sfârșit – de la începutul proiectului și până la sfârșitul pământean al vieții Omului, așa cum se cade!

Veșnică să-i fie luminoasa amintire! 🙏

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti