Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Daniela Gramaticescu: Mediul juridic este un teren al oportunităților, indiferent că vorbim de femei sau bărbați
31.08.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Daniela Gramaticescu

Daniela Gramaticescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Daniela Gramaticescu, Partner NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Daniela Gramaticescu: Gândul meu călăuzitor în orice am făcut a fost de a menține limite rezonabile. Iar în ultimii ani am mai adăugat și adaptabilitatea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Daniela Gramaticescu: Profesia juridică este cu certitudine o profesie în care o femeie își poate folosi toate resursele (inteligența, buna capacitate organizatorică, aplecarea spre studiu și cercetare, empatia, umanitatea, sensibilitatea). Așadar, dacă toată forța și frumusețea femeii pot fi valorificate în această meserie, nu putem vorbi de limite.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Daniela Gramaticescu: Filtrul sensibilității. Sensibilitatea trebuie să fie prezentă în ambele roluri, dar în feluri diferite. Aș spune că în viața personală, sensibilitatea trebuie să fie amestecată cu un soi de vulnerabilitate și fragilitate, și neapărat bunătate, în timp ce în viața profesională, sensibilitatea se raportează mai mult la receptivitatea față de cerințele și nevoile clientului.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Daniela Gramaticescu: Cu siguranță, mediul juridic este un teren al oportunităților, indiferent că vorbim de femei sau bărbați. Dar, răspunderea pentru ceea ce vrem să fim, suntem, am devenit ne aparține. Dacă nu ne mai place ceea ce suntem, ceea ce am devenit, nu putem da vina pe mediul profesional sau personal în care ne-am aflat sau ne aflăm. Cheia schimbării, înnoirii este la noi și în noi. În plus, mediul în sine este rezultatul deciziilor noastre. Noi suntem creatorii mediului și, deci, răspundem, astfel, nu doar pentru noi, dar și pentru ceilalți.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Daniela Gramaticescu: Roluri multiple sau un singur rol, dar vast, pentru că pot fi un exemplu, pot consilia, pot explica filozofia proprie de viață sau pot explica juridic consecințele alegerilor fiecăruia dintre noi.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Daniela Gramaticescu: Da, cu siguranță. Am avut mai multe modele și am și acum. Dar, modelul de suflet al meu este dna. avocat Ana Diculescu-Șova, ale cărei sfaturi pline de înțelepciune și umanitate m-au îndrumat mereu.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Daniela Gramaticescu: A fost o provocare emoțională și managerială. Este greu să te trezești într-o zi și să vezi că regulile lumii, pe care le cunoșteai atât de bine, s-au schimbat. Am trăit cu uimire și îngrijorare alături de oameni. Ca om de instanță, senzația a fost de lumi paralele: pe de o parte, o lume normală, în care viața mea mergea mai departe fără opreliști, plină chiar de multiple oportunități, și, pe de altă parte, o lume reconstruită de alții, plină de angoasă, nouă și imprevizibilă. Pentru prima lume, am fost așa cum sunt mereu, implicată și plină de resurse. Pentru cea de-a doua, am fost un spectator la o piesă de teatru, ce nu se mai termina.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Daniela Gramaticescu: Încredere în resursele lor de femei minunate! Mult succes!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Daniela Gramaticescu: Si eu vă mulțumesc. A fost o adevărată plăcere.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti