Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mirela Dragu: Femeile și-au pus amprenta în evoluția profesiilor juridice
01.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mirela Dragu

Mirela Dragu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă consilier juridic, mediator Mirela Dragu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mirela Dragu: Mulțumesc și eu, îmi face mare plăcere să răspund acestei invitații venite din partea Juridice.ro care este aproape de inima mea.

Ca profesionist, consider că mă definește perseverența, seriozitatea, punctualitatea, și mai ales pasiunea față de profesie.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mirela Dragu: De-a lungul celor 25 de ani de carieră juridică, am întlâlnit multe situații de limitare a accesului femeilor juriste în profesiile juridice, dar perseverența, implicarea și răbdarea acestora a ajutat foarte mult la îndepărtarea lor.

În acest moment, femeile și-au pus amprenta în evoluția profesiilor juridice ocupând posturi importante și având succese remarcabile.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mirela Dragu: Cel mai important este filtrul echilibrului. Pasiunea față de profesie și implicarea în aceste roluri te ajută să găsești un echilibru, o armonie și să nu neglijezi nicunul dintre ele. În viața unei femei sunt etape în care trebuie să aleagă ca unul dintre aceste roluri să fie mai puțin important, să fie lăsat un pic pe planul doi, de exemplu, momentul nașterii unui copil sau parcurgerea unor studii. În oricare dintre aceste situații este nevoie de susținerea familiei, altfel se ajunge la prejudicii majore.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mirela Dragu: Categoric, da! Mediul juridic oferă cea mai mare oportunitate pentru ca o femeie să poată urma cariera dorită, indiferent de drumul ce îl vor alege.

Eu pot fi un exemplu de femeie căruia mediul juridic i-a oferit oportunitatea de a fi ceea ce-și dorește. Am absolvit facultatea de drept și dupa 20 de ani de carieră în profesia de consilier juridic m-am îndreptat spre mediere. Această profesie care vine în sprijinul celor aflați într-o dispută m-a împlinit profesional. Evoluția mea pe planul medierii a fost una frumoasă, ducându-mă mai mult spre spețe ce decurg din raporturile familiale. La acest moment îmbratișez cu drag cele două profesii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mirela Dragu: Într-adevăr, este o perioadă favorabilă dezvoltării femeilor și trebuie să valorificăm cât se poate de mult asta prin implicarea noastră în activități ce erau limitate accesului femeilor.

În anul 2015 am acceptat invitatia doamnei av. Mihaela Olaru de a participat alături de prietena mea Mădălina Afrăsinie, președinte a secției a VI-a civilă a Tribunalului București, la cel mai frumos proiect al Asociației Viața fără Violență.

Proiectul ,,Viaţa fără Violenţă privind prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli” a fost cea mai frumoasă experiență a mea cu copiii, presupunând organizarea unor evenimente în cadrul instituţiilor şcolare, 12 numai în Municipiul București, realizandu-se astfel interacţiunea directă între elevi şi reprezentanţi ai sistemului juridic: avocat, procuror,judecător, mediator, poliţist, psiholog şi criminolog. Implicarea în acest proiect a unui numar foarte mare de femei, mai ales femei jurist, m-a făcut să înțeleg că implicarea noastră este chiar necesară, prin explicarea cu calmul specific unei mame, a unei profesioniste, a alegerilor făcute pe plan personal, cât și profesional.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mirela Dragu: Da, am avut mai multe modele feminine care m-au inspirat și impulsionat de-a lungul timpului, atât pe plan profesional, cât și personal.

La începutul carierei mele juridice, în anul 1998, am avut ocazia să am în instrumentare un proces civil în care partea adversa era reprezentată de distinsa doamna av. dr. Cristiana Irinel Stoica. Calmul, eleganța și profesionalismul dumneaei m-a fascinat foarte mult și m-a convins că poți fi avocat de succes, chiar dacă ești femeie.

A doua persoană care a avut un mare impact asupra mea, ca evolutie, este prietena mea av dr. Georgeta Codreanu pe care am întâlnit-o la ASE în cadrul unui curs aprofundat. La acel moment eram în dubiu, nu știam dacă voi reusi să am doi copii și să mă ocup și de profesia care îmi era dragă. Geta a fost un exemplu frumos de implicare în profesie și de devotament față de familie, având la acea vreme doi copii de liceu, un doctorat în lucru și multe dosare în instanță. Întâlnirea cu Geta m-a ajutat să mă decid, să-mi fac curaj pentru al doilea copil și apoi pentru continuarea carierei mele de jurist și, mai târziu, de mediator.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mirela Dragu: Pe plan personal, această perioadă a Pandemiei a fost una grea. Personal, m-am infectat de două ori și mi-am revenit cu greu, apoi toate interdicțiile au facut să stau departe de familie, de copii, ceea ce a fost cumplit. În momentul în care apare teama, frica, durerea, totul se schimbă. După cum știți, au fost perioade grele când nu ne gândeam decât la supraviețuire. Viața ne-a demonstrat că putem trăi cu puțin, cu limitări și restricții majore.

Pe plan profesional, având în vedere că nu am prea avut perioade de repaus, decât în perioada de boală, a fost o perioadă foarte aglomerată, cu multe schimbări, dar m-am reinventat, m-am adaptat foarte repede și succesul, mai ales în mediere, a fost pe măsură.

În această perioadă, mi-au lipsit întâlnirile între profesioniști, conferințele, dezbaterilor organizate de Juridice.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mirela Dragu: Să se prețuiască la adevărata lor valoare, să rămână feminine, să nu uite de familie și de prieteni, doar ei sunt cei care dau echilibru și puterea de a merge mai departe.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mirela Dragu: Cu mare drag! Mulțumesc pentru oportunitatea de a transmite un mesaj distinselor doamne din lumea juridică.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti