Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua mondială a sănătății sexuale
04.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Drepturile omului, JURIDICE NEXT, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială a sănătății sexuale este marcată, anual, la data de 4 septembrie.

Îndrumată de președintele de atunci Rosemary Coates din Australia, Asociația Mondială pentru Sănătate Sexuală (WAS) a lansat prima Zi mondială a sănătății sexuale în 2010 pentru a reuni comunitatea globală și pentru a promova sănătatea și bunăstarea sexuală. Un element cheie al acestor eforturi este recunoașterea sănătății sexuale într-un cadru al drepturilor omului, așa cum a fost subliniat cu 25 de ani în urmă în Declarația de referință a drepturilor sexuale din Valencia, Spania. Ziua mondială a sănătății sexuale este esențială și o sărbătoare importantă a promovării misiunii WAS și a creării unei lumi în care sănătatea sexuală este optimizată pentru toți.

***

În acest an, tema Zilei mondiale a sănătății sexuale este Să vorbim despre plăcere, recunoscând rolul plăcerii sexuale în sănătatea și bunăstarea sexuală generală.

Sănătatea sexuală este relevantă de-a lungul vieții unei persoane, până la adolescență și până la vârsta înaintată – nu numai în anii reproductivi.

Sănătatea noastră sexuală este afectată de calitatea, siguranța și respectul relațiilor noastre: cu sine și cu alți indivizi, cu familia și prietenii și societatea în care trăim, inclusiv normele de gen care ne modelează experiențele. De asemenea, depinde de drepturile fundamentale ale omului.

Definiția sănătății sexuale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază o abordare pozitivă și respectuoasă a sexualității și a relațiilor sexuale, una care nu poate fi separată de bunăstarea sexuală:

Sănătatea sexuală este o stare de bunăstare fizică, emoțională, mentală și socială legată de sexualitate; nu este doar absența bolii, a disfuncției sau a infirmității.

Sănătatea sexuală necesită o abordare pozitivă și respectuoasă a sexualității și a relațiilor sexuale, precum și posibilitatea de a avea experiențe sexuale plăcute și sigure, fără constrângere, discriminare și violență. Pentru ca sănătatea sexuală să fie atinsă și menținută, drepturile sexuale ale tuturor persoanelor trebuie să fie respectate, protejate și îndeplinite.

***

Asociația Mondială pentru Sănătate Sexuală (WAS) a dezvoltat Declarația Plăcerii Sexuale ca un apel la acțiune. Acesta a fost prezentată la Congresul Mondial din Mexico City în 2019 și ratificată în cele din urmă de Adunarea Generală a WAS în septembrie 2021 în timpul congresului online WAS, găzduit din Cape Town. Afirmă: Plăcerea sexuală este satisfacția și plăcerea fizică și/sau psihologică derivate din experiențele erotice comune sau solitare, inclusiv gânduri, fantezii, vise, emoții și sentimente.

Pentru a cita direct din Declarația WAS privind plăcerea sexuală, de Ziua mondială a sănătății sexuale, WAS dorește să reafirme următoarele:

Autodeterminarea, consimțământul, siguranța, confidențialitatea, încrederea și capacitatea de a comunica și de a negocia relații sexuale sunt factori cheie pentru ca plăcerea să contribuie la sănătatea și bunăstarea sexuală. Plăcerea sexuală ar trebui exercitată în contextul drepturilor sexuale, în special al drepturilor la egalitate și nediscriminare, autonomie și integritate corporală, dreptul la cel mai înalt standard de sănătate posibil și libertatea de exprimare. Experiențele plăcerii sexuale umane sunt diverse, iar drepturile sexuale asigură că plăcerea este o experiență pozitivă pentru toți cei implicați și nu obținută prin încălcarea drepturilor omului și a bunăstării altor persoane.

Obiectivele Zilei mondiale a sănătății sexuale

De Ziua mondială a sănătății sexuale, Asociația Mondială pentru Sănătate Sexuală (WAS) îndeamnă toate guvernele, organizațiile internaționale, interguvernamentale și neguvernamentale, instituțiile academice, autoritățile de sănătate și educație, furnizorii de servicii medicale, profesioniștii care lucrează în domenii de sexualitate, avocații, mass-media, actorii din sector, societatea în general și, în special, toate organizațiile membre ale Asociației Mondiale pentru Sănătate Sexuală pentru:

  • Promovarea plăcerii sexuale în lege și politică ca parte fundamentală a sănătății și bunăstării sexuale, bazată pe principiile drepturilor sexuale ca drepturi ale omului, inclusiv autodeterminarea, nediscriminarea, intimitatea, integritatea corporală și egalitatea.
  • Recunoașterea faptului că barierele semnificative în calea expresiei sexuale și a experienței plăcerii sunt înrădăcinate în diverse sisteme care cuprind cadre politice și juridice; obiceiurile culturale și nedreptatea economică. Aceste bariere se manifestă în nenumărate moduri, de la constrângere fățișă la constrângeri culturale mai puțin evidente, dar la fel de dăunătoare, care conduc la sentimente de vinovăție, stigmatizare și rușine. Conducerea instituțiilor este esențială, atât în ​​identificarea proactivă a unor astfel de bariere la nivel societal – fie ele bazate pe legi sau norme și așteptări culturale – și conducerea unor discuții deschise și eficiente pentru a facilita schimbarea.

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a Organizației Mondiale a Sănătății și a campaniei Asociației Mondiale pentru Sănătate Sexuală.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti