Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Ordonanță președințială. Obligarea pârâtei de a anunța schimbarea numărului de telefon sau a contului de socializare. Program de vizitare „ori de câte ori își va exprima minora dorința”
13.09.2022 | Paula-Alina LUPU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

(Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 4453 din 22 iunie 2020)

I. Cererea principală
Minora s-a născut în anul 2013 din relația de concubinaj a părților. Instanța din Germania a stabilit în favoarea reclamantului un program de legături personale în fiecare zi de sâmbătă, iar de când pârâta s-a întors în România nu-i mai permite să vadă minora, motiv pentru care solicită stabilirea unui program de vizitare pe calea ordonanței președințiale. Arată că i-a cumpărat minorei o tabletă pentru a păstra legătura cu ea, dar este posibil ca pârâta să o fi vândut. Deși a trimis minorei pachete, consideră că nu minora se bucură de alimente și dulciuri, având în vedere că pârâta mai are încă 3 copii din alte relații.

II. Prin întâmpinare, pârâta a solicitat respingerea cererii, având în vedere că reclamantul solicită ca programul de legături personale să aibă loc la locuința sa din Irlanda. În motivare, arată că reclamantul-pârât era agresiv cu aceasta, dar și cu copiii, iar pentru acest motiv a obținut un ordin de protecție în străinătate și, pentru ca nu l-a respectat, reclamantul a fost arestat. De asemenea, în perioada în care se aflau în Germania, pârâtul a exercitat în mod abuziv programul de vizitare, sens în care i s-a restrâns dreptul de vizitare al minorei, fără a mai avea posibilitatea de a o ţine peste noapte în locuinţa sa. A apreciat pârâta că acţiunea reclamantului este lipsită de interes întrucât acesta are deja un program de vizită stabilit din perioada în care părțile locuiau în străinătate, astfel încât ar putea solicita modificarea programului iniţial stabilit.

Pe cale reconvențională, pârâta a solicitat obligarea reclamantului la plata unei pensii de întreținere.

III. Instanța de judecată reține că, de la separarea părților, minora locuiește cu mama în România, iar pârâtul lucrează și domiciliază în străinătate.

Din probele administrate rezultă că legătura firească tată – copil este periclitată având în vedere separarea părinţilor precum şi perioada lungă de timp în care tatăl nu a putut menţine legătura cu minora a întrerupt comunicarea normală cu acesta. Or, simplele contacte telefonice sau prin alte mijloace de comunicare, chiar să fi existat, nu sunt suficiente ȋn ceea ce priveşte menţinerea acestei relaţii de familie tată-copil. În consecinţă, având ȋn vedere dispoziţiile legale aplicate la starea de fapt, instanţa reţine ȋndeplinită condiţia existenţei unei aparenţe de drept ȋn favoarea reclamant ului-pârât.

Instanța de judecată a stabilit un program de legături personale la domiciliul reclamantului din România (…), precum și:
– Convorbiri telefonice sau prin reţelele de comunicare la distanţă prin internet, zilnic, între orele 18:00 – 19:00. În acest sens, obligă pârâta să anunţe reclamantul cu privire la eventuala schimbare a numărului de telefon sau a contului său de socializare.
– Programul de vizitare încuviinţat reclamantului include şi transmiterea acestuia, de către persoana la care locuieşte minora, a informaţiilor referitoare la copil, cum sunt fotografiile recente, evaluările medicale sau şcolare;
– Ori de câte ori minora îşi exprimă dorinţa de a veni în vizită la reclamant, suplimentar programului anterior încuviinţat.

IV. Calea de atac
Împotriva acestei sentințe a formulat apel reclamantul, criticând doar aspecte privitoare la obligația de întreținere. În ce privește cuantumul pensiei, arată că suma de 400 euro la care a fost obligat este mai mare decât salariul minim pe economie din România, iar plata acestei sume i-ar prejudicia existența, lui și concubinei sale, pe care o întreține.

De asemenea, apelantul solicită să fie obligat la plata pensiei de la data pronunțării sentinței, și nu de la data formulării cererii reconvenționale, având în vedere faptul că, din cauza pandemiei de Covid-19 nu a mai desfășurat activități lucrative. De asemenea, timp de mai multe luni a trimis pachete minorei cu bunuri, alimente și îmbrăcăminte de o valoare considerabilă.

În fine, a mai criticat faptul că, deși a solicitat, instanța nu a luat în considerare cererea sa de a achita o pensie de întreținere în natură, „prin expedierea celor necesare traiului şi formării educaţionale, prin plata unor ore de logopedie, taxe şcolare, etc.”, manieră prin care acesta ar şti că minora se bucură de ele, iar minora, la rândul său, ar ști că sunt trimise de tatăl său.

V. Soluția instanței de apel
Tribunalul Iași a respins ca neîntemeiat apelul, reținând faptul că, în ceea ce privește cuantumul obligației de întreținere, acesta a fost stabilit în mod corect de instanța de fond. Temerile apelantului referitoare la modul în care vor fi folosiţi banii nu pot reprezenta temei pentru stabilirea pensiei în natură, în condiţiile în care distanţa dintre părţi este considerabilă, iar nevoile minorei trebuie satisfăcute aici, în mod rapid de către mamă.

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti