Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Stabilirea filiației față de mamă
20.09.2022 | Paula-Alina LUPU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

(Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 8440 din 14 octombrie 2020)

Sediul materiei: Art. 50 C. fam.

În fapt, potrivit certificatelor constatoare ale nașterii, în anul 2007, respectiv 2013, s-au născut cei doi minori. Ambele certificate constatatoare se află în posesia reclamantei, aceasta fiind şi persoana care a avut în grijă pe cei doi copii de la naştere, s-a preocupat de creşterea şi educarea lor şi pe care cei doi minori şi restul comunităţii, potrivit raportului de anchetă socială o recunosc drept mamă.

Potrivit susţinerilor reclamantei, confirmate de altfel de înscrisurile depuse la dosar, de întâmpinare şi de raportul de anchetă socială întocmit în cauză, reţine instanţa că, la momentul declarării naşterilor, reclamantei i s-a făcut teamă să nu fie exclusă din comunitatea ţigănească, fiind necăsătorită, astfel încât a pretins că nu are acte de stare civilă şi a comunicat date de identitate false referitor la numele şi prenumele său. Drept urmare, minorilor nu li s-au eliberat certificate de naştere, nu au fost şcolarizaţi şi nu beneficiază de drepturile, inclusiv de natură bănească, care li se cuvin.

Prin prezenta cerere se solicita stabilitea maternitatii minorilor în persoana reclamantei, motivat de faptul că s-a refuzat înregistrarea tardivă a naşterii acestora precum şi efectuarea unei expertize antropologice, cererea primind aviz negativ de la DLEP Iaşi.

Din probatoriul administrat in cauza respectiv recunoasterea mamei biologice, înscrisurile precum şi raportul de anchetă socială rezultă că cei doi minori sunt consideraţi ca atare de mama lor şi de către celelalte persoane, lipsind însă confirmarea juridica a purtării numelui. În temeiul art. 50 C. fam, instanța va constatat că reclamanta este mama minorilor  și va încuviința ca aceștia să poarte numele de familie al mamei și prenumele solicitate.

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti