Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Luare de mită. Excludere probe si restituire cauză la parchet
09.09.2022 | Cornel PREDA, Victor HIRȘMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornel Preda

Cornel Preda

Victor Hirsman

Victor Hirșman

Completul de judecători de cameră preliminară al Curții de Apel Craiova a constatat neloialitate urmăririi penale, prin modalitatea provocării la savârsirea unei infracțiuni de luare de mită, constatând neregularitatea rechizitoriului. Prin hotărâre definitivă, completul de judecată a reținut că, “ cu privire la inculpaţi, până la momentul constatării infracţiunii flagrante, nu au existat nici un fel de date sau informații cu privire la implicarea acestora în vreo activitate infracţională legată de atribuțiile de serviciu, respectiv pretinderea sau primirea de bani de la conducătorii auto contravenienţi, în schimbul unei sancţiuni contravenționale mai uşoare şi pentru alte contravenţii decât cele constatate, care să nu aibă drept consecinţă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule. De altfel, nu s-a făcut dovada prin nici un mijloc de probă şi nu au fost obţinute minime date sau informaţii cu excepţia celor reţinute în procesul verbal de sesizare din oficiu, că inculpaţii au pretins sau primit vreo sumă de bani în scopul sus menţionat de la un alt conducător auto, cu exepţia sumelor de bani oferite de agentul statului, denumit testor, şi de  investigatorii sub acoperire autorizaţi în cauză, ceea ce conduce, în mod indubitabil, la constatarea că în cauză nu au existat indicii temeinice sau predispoziţia inculpaţilor, stabilite într-un mod dincolo de orice suspiciune, care să conducă la autorizarea folosirii în cauză a investigatorilor sub acoperire, pentru a creea inculpaţilor o situaţie obişnuită pretinderii sau primirii de bani de la conducătorii auto contravenienţi şi nu pentru a provoca la săvârşirea infracţiunilor.”

Faţă de cele de mai sus, completul de cameră preliminară a admis contestaţiile declarate de inculpați împotriva încheierii din 15 octombrie 2020 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Olt și, rejudecând, a admis în parte excepţiile invocate de inculpaţi cu privire la încălcarea principiului loialităţii administrării probelor; a constatat neregularitatea actului de sesizare a instanţei; a dispus excluderea procesului verbal încheiat la 02 decembrie 2019 la sediul DGA – Bucureşti;  a procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 10 martie 2020 şi a procesului verbal de vizionare din 10 martie 2021. (Încheiere finală camera preliminară nr. 30/2021 din 31.03.2021 pronunțată de Curtea Apel Craiova).

Cornel Preda, Associate Bradu Neagu & Associates
Victor Hirșman, Associate Bradu Neagu & Associates

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti