Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Mitropolia Basarabiei, prima instituție a reintegrării românești și europene a Basarabiei
07.09.2022 | Antonie POPESCU

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Articole, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Mitropolia Basarabiei, reactivată de Patriarhia Română acum 32 ani, este prima instituție a reintegrării românești și europene a Basarabiei, un model pe care Bucureștiul laic pare că l-a uitat în ultimii ani, sub presiunea rusească.

Trebuie spus aici că la luarea acestei curajoase decizii, fără precedent, a contribuit si uriașa procesiune „Drumul Crucii” de la Chișinău la București, din 1992, Patriarhul Teoctist fiind foarte impresionat de dăruirea și efortul tineresc și de “ploaia cu soare” de pe Treptele Palatului Patriarhal la întâmpinarea din 27 Martie 1992 făcută tinerilor la sosirea în București, cărora le-a și conferit Crucea Patriarhală – cea mai importantă distincție a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru mireni. Dealul Patriarhiei a fost punctul terminus al procesiunii înainte de așezarea Crucii Basarabiei în Piața Universității.

„Drumul Crucii” rămâne cea mai mare procesiune și campanie postbelică pentru Basarabia și pentru reintegrarea românească și europeană, o campanie făcută timp de 18 zile pe jos, de vreo douăzeci de tineri din toate provinciile Regatului României, procesiune care a trecut prin toate localitățile de pe traseul Chișinău – București, care i-au întâmpinat cu mic, cu mare, implicând și localitățile din împrejurimi.
Procesiunea (VIDEO) a fost organizată de Liga Studenților din Universitatea București și Organizația Tineretului Creștin-Democrat (OTCD) de la Chișinău, în Primăvara de după declararea independenței față de Moscova.

În epocă, o procesiune și manifestare de asemenea anvergură mai organizase în 1991 doar Armata Română – de la Mausoleul Eroilor Mărășești în Parcul Carol din București – când au fost aduse înapoi și reînhumate rămășițele Eroului Necunoscut.

Putem spune că „Drumul Crucii” a readus Basarabia în prime-time în presa și televiziunea de la București și pe agenda oficială a României, iar primul răspuns instituțional a venit la scurt timp, din partea BOR: reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

„La 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925, alegerea Preasfinţitului Petru Păduraru, episcop de Bălţi, ca locţiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi și s-a cerut ca această Eparhie să revină la rosturile ei canonice şi să-şi reia activitatea sub jurisdicţia de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoşeşti a neamului românesc.”

„La 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.”

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”, se spune în Actul Patriarhal şi Sinodal semnat de Patriarhul Teoctist.

A fost nevoie de o hotărâre CEDO pentru ca Gubernul de la Chișinău să emită un act de recunoaștere a Mitropoliei Basarabiei în chiar spațiul sau canonic.
Un ajutor nesperat la CEDO a venit din partea unor avocați din Marea Britanie, dl. John Warwick Montgomery și dl. Alex Dos Santos, de la Londra, hotărârea izbăvitoare venind în anul 2001.
J.W. Montgomery (n. 18 octombrie 1931) este, potrivit Wikipedia, un distins avocat, profesor, teolog luteran și autor, cetățean britanic, care locuiește în Franța. S-a născut în Varșovia, Statul New York, Statele Unite ale Americii. Din 2014 până în 2017, a fost profesor de cercetare în filosofie la Universitatea Concordia, Statul Wisconsin. A lucrat ca profesor și avocat specializat în cazuri de libertate religioasă în dreptul internațional al drepturilor omului. Între 1999 si 2002 a reprezentat Mitropolia Basarabiei la CEDO.

În acest răstimp, mitropolia de ocupație necanonică a Bisericii Ruse se bucura de toate onorurile de stat. Ba chiar, prin 1998, un premier, deși moldovean, spunea că Mitropolia Basarabiei ar fi „schismatică”, întâmplător același care era deranjat si de extensia de la Cahul a Universității Dunărea de Jos din Galați – a doua instituție a reintegrării românești și europene a Basarabiei.

De-a lungul anilor, organizații neguvernamentale și diverse personalități, parlamentari precum Vlad Cubreacov, în frunte cu Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, au adresat nenumărate scrisori organismelor europene și internaționale prin care au acuzat și dezavuat prigoana împotriva acestei Mitropolii, ori au arătat că „presiunile și persecuţiile deschise sunt înlocuite de reprezentanţii Statului cu diverse tertipuri procedurale sau cu forme discrete de sabotaj”.
ÎPS Petru reclama și în 2008 și în 2009 blocarea procesului de înregistrare a comunităţilor Mitropoliei Basarabiei precum și refuzul Guvernului de la Chișinău de a restitui Arhivele Mitropoliei Basarabiei confiscate în timpul ocupaţiei sovietice, acest refuz „creând dificultăţi în procesul de revendicare în instanţele judecătoreşti a bunurilor bisericeşti confiscate de statul sovietic şi gestionate în prezent de Guvernul Republicii Moldova” – cum avea să consemneze în scrierile sale profesorul de la Iași, Gheorghe Badea, neobosit militant pentru libertatea conștiinței și a cultelor religioase.

Și astăzi autoritățile de la Chișinău, Maia Sandu și Guvernul țin în așteptare, ca și predecesorii lor, cererea Mitropoliei Basarabiei de restituire a bunurilor și clădirilor bisericești preluate de statul sovietic la ocupația URSS de după Al Doilea Război Mondial.
După cum spuneam, Mitropolia Basarabiei, din 1992, de când a fost reactivată ca mitropolie autonomă a Bisericii Ortodoxe Autocefale din Regatul României, a fost împiedicată în reorganizare de guvernele de până în 1998 și de următoarele, care au refuzat să-i restituie bunurile furate de ruși și aflate în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului de la Chișinău și au tergiversat înscrierea acesteia în Registrul Cultelor din RepMoldova, autorizare care s-a făcut abia în urma remarcabilei hotărâri CEDO din cauza Mitropolia Basarabiei și alții c. RepMoldova.

A doua plângere la CEDO a fost retrasă de Mitropolitul Petru al Basarabiei în baza cuvântului de onoare al fostului prim-ministru Vladimir Filat că va înapoia bunurile bisericești, fapt care nu s-a întâmplat nici până astăzi, deși influența acestuia asupra autorităților de la Chișinău și asupra Maiei Sandu este covârșitoare.

Recent, la vizita Premierului Nicolae Ciucă la Chișinău această problemă a fost abordată, dar, deocamdată, pare rămasă în suspensie, premierul de la București vizitând și Mitropolia Basarabiei cu această ocazie.

După ce Ucraina și-a clarificat problemele de jurisdicție și de dependență de Moscova ale Bisericii Ortodoxe de pe teritoriul său, care se vor definitiva la sfârșitul războiului, zilele trecute, Preşedintele Letoniei, Egils Levits, făcând uz de prerogativa sa de a avea iniţiativă legislativă, a prezentat un proiect de lege prin care Biserica Ortodoxă Letonă va trebui să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova.
„Prin acest amendament legislativ, statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kiril) asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a declarat preşedintele leton, adăugând că propunerea sa legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.
Egils Levits, potrivit Wikipedia, a fost ales reprezentant al Letoniei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (1995 – 2004) și, ulterior, reprezentant al acestei țări la Curtea Europeană de Justiție (2004 – 2019).

Singură, Basarabia, fără atenția adecvată a Bucureștiului, ar rămâne în bătaia vântului estic antieuropean – din cauza indeciziei, lipsei de viziuni sau a complicității cu inamicul a conducătorilor RepMoldova. Norocul a fost cu Occidentalii, cu CEDO și cu repoziționarea Ucrainei după acest război ruso-ucrainean, pe aceeași linie de invazie precum războiul ruso-român de la Nistru din 1992, descris atât de clar în capodopera CEDO, hotărârea Ilașcu și alții c. RepMoldova și FedRuse.
Pentru a înțelege mai bine istoria recentă și cum s-a generat acest climat ostil, lămuritoare sunt, totodată, și hotărârile CEDO în cazurile Ivanțoc și ceilalți membri ai grupului Ilașcu și al Școlilor românești de la Nistru.

Amintim și faptul că pe 1 septembrie 2022 ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a aniversat 32 de ani de când a fost hirotonit arhiereu.

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti