Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Sebastian Burduja: Toată lumea acceptă provocarea de a veni cu o nouă lege a societăţilor comerciale


07.09.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 7 septembrie 2022, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Tehnologie Medicală SSIMA (Oradea), că se are în vedere susţinerea start-upurilor din ţară prin două pârghii – o nouă lege a societăţilor comerciale şi susţinerea financiară prin Fondul român de inovare, potrivit agerpres.ro.

Sebastian Burduja: „Pentru susţinerea star-upurilor inovative avem două pârghii principale: o dată să facem un refresh al cadrului legislativ şi în al doilea rând finanţarea. Pe partea legislativă, România are o lege a societăţilor comerciale de 32 de ani, Legea 31/1990. La noi, un star-up cu potenţial înalt de inovare, de exemplu în domeniul inteligenţei artificiale, are acelaşi regim juridic precum o shaormerie din colţul străzii. Ori alte state ne învaţă că astfel nu poţi să ai o dezvoltare a ecosistemului de inovare. (…) Iar, pe finanţare, obiectivul ar fi să avem acest Fond român de inovare, măcar temelia lui, anul viitor, pentru ca ulterior să putem începe finanţarea acestor start-upuri cu potenţial de inovare mare.

Toată lumea acceptă provocarea de a veni cu o nouă lege, după 32 de ani. Urmează un proces de dezbatere, de scriere, de validare şi de adoptare în parlament. Probabil, că până la jumătatea anului viitor, dacă lucrurile merg bine şi avem stabilitate politică, o să avem o nouă lege pentru societăţile comerciale din România.

Noi, ca minister al inovării, digitalizării, vrem să intervenim în partea de început a unei afaceri acolo unde riscul este cel mai mare şi pe modelul altor state (…) să putem susţine aceste afaceri la început de drum, să putem, de fapt, co-investi alături de parteneri, lăsându-le selecţia acestor companii partenerilor privaţi, statul român să vină cu investiţii în acţiuni.

Nu vrem să plecăm cu un buget foarte mare, tocmai pentru a putea valida acest model care nu s-a mai făcut în România, dar lucrăm cu experţii Băncii mondiale, ieri au lansat, în cadrul unui eveniment organizat de ministerul nostru, cu premierul României, un raport pe stadiul inovării în România şi practic, o strategie naţională de inovare. Vom continua acest proiect prin bune practici la nivel internaţional pe care experţii Băncii Mondiale le vor aduce în România.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti