Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. autorizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă (OG nr. 99/2000)
08.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept comercial, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 5 septembrie 2022, a fost publicată Decizia nr. 190/2022 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Excepţia de neconstituționalitate a fost ridicată de Societatea Vital Arsis GSM – S.R.L. din Bucureşti într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei plângeri formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie întemeiat pe dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000.

În opinia autorului excepției, prevederile criticate (art. 5 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă) sunt contrare dispoziţiilor art. 45 din Constituţie cu privire la libertatea economică, întrucât restricţionează dreptul de a desfăşura anumite activităţi legale de comerţ, autorizate prin actele de înfiinţare, funcţionare şi autorizare a societăţii. De asemenea, sunt în contradicţie şi cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, care stabileşte modul de înfiinţare, autorizare şi funcţionare a societăţilor.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie art. 5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 603 din 31 august 2007, care au următorul cuprins: „(1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.”

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată :

– autoarea acesteia este nemulţumită, în esenţă, de faptul că autorizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă este supusă unor exigenţe specifice prevăzute de anumite acte normative şi care sunt distincte de cerinţele cuprinse în Legea nr. 31/1990 care stă la baza înfiinţării, autorizării şi funcţionării societăţilor, aspect care ar contraveni principiului libertăţii economice

– principiul libertăţii economice nu este un drept absolut al persoanei, ci este condiţionat de respectarea limitelor stabilite de lege, limite ce urmăresc asigurarea unei anumite discipline economice ori protejarea unor interese generale, precum şi asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor (a se vedea în acest sens Decizia nr. 162 din 8 februarie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 19 aprilie 2011)

– legiuitorul are competenţa de a stabili conţinutul şi limitele libertăţii economice, în condiţiile în care vizează un scop legitim şi există un raport de proporţionalitate între mijloacele folosite de legiuitor şi scopul urmărit de acesta

– libertatea economică trebuie privită în coroborare cu dispoziţiile art. 135 alin. (2) lit. a) şi b) din Constituţie, potrivit cărora statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie, precum şi protejarea intereselor naţionale în activitatea economică

– Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 stabileşte principiile generale privind desfăşurarea activităţii comerciale şi urmăreşte dezvoltarea reţelei de distribuţie a produselor şi serviciilor de piaţă, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, protecţiei vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi a mediului.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– respinge, ca neîntemeiată, excepția invocată.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti