Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-80/21-C 82/21 | D.B.P. și alții. Împrumuturi exprimate în monedă străină
08.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Hotărârea Curții în cauzele conexate C-80/21-C-82/21 | D.B.P. și alții (Credit ipotecar exprimat în monedă străină).

Împrumuturi exprimate în monedă străină: în cazul în care consumatorul se opune, instanța națională nu poate substitui o clauză abuzivă legată de prețul de conversie cu o dispoziție de drept național cu caracter supletiv.

În cazul în care contractul de împrumut nu poate continua să existe fără această clauză, el trebuie declarat nul și neavenit.

În Polonia, mai mulți consumatori au încheiat împrumuturi ipotecare exprimate în franci elvețieni (CHF) în vederea achiziționării de bunuri imobiliare. În esență, aceste împrumuturi au fost înregistrate în CHF și puse la dispoziția consumatorilor în zloți polonezi (PLN) cu aplicarea cursului la cumpărare al CHF în raport cu PLN ca preț de conversie. În schimb, la rambursarea ratelor lunare ale împrumuturilor, prețul de conversie corespundea cursului la cumpărare al CHF în raport cu PLN.

Acești consumatori au sesizat Tribunalul Districtual pentru Varșovia-Śródmieście cu acțiuni având ca obiect constatarea, în temeiul Directivei privind clauzele abuzive în contractele de consum, a caracterului abuziv al clauzelor referitoare la mecanismul de conversie citat anterior, care făceau parte integrantă din fiecare dintre contractele de împrumut. Această instanță solicită să se stabilească dacă directiva se opune unei jurisprudențe naționale potrivit căreia instanța națională, după ce a constatat nulitatea unei clauze abuzive cuprinse într-un contract de consum care determină nulitatea acestui contract în ansamblul său, poate să substituie clauza anulată fie interpretând declarațiile pe proprie răspundere ale părților, fie aplicând în locul clauzei abuzive anulate o dispoziție de drept național cu caracter supletiv, chiar dacă consumatorul nu dorește menținerea validității contractului.

În plus, instanța poloneză solicită Curții să se pronunțe asupra chestiunii dacă, în cadrul suprimării unei clauze abuzive, instanța națională se poate limita să elimine partea efectiv abuzivă a clauzei sau, dimpotrivă, trebuie să elimine această clauze în integralitatea sa. În sfârșit, aceasta dorește de asemenea să obțină precizări cu privire la momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului la rambursare de care beneficiază consumatorul ca urmare a eliminării unei clauze abuzive.

Prin hotărârea sa de azi, Curtea, în primul rând, amintește că posibilitatea excepțională pentru instanța națională de a substitui clauza abuzivă anulată cu o dispoziție națională cu caracter supletiv este limitată la ipotezele în care eliminarea acestei clauze abuzive ar obliga instanța națională să invalideze contractul în cauză în ansamblul său, expunând astfel consumatorul unor consecințe deosebit de prejudiciabile. Or, atunci când consumatorul a fost informat cu privire la consecințele legate de anularea contractului în ansamblul său și a consimțit la o astfel de anulare, condiția potrivit căreia anularea contractului în ansamblul său l-ar expune la consecințe deosebit de
prejudiciabile nu pare să fie îndeplinită. Prin urmare, directiva nu permite aplicarea unei jurisprudențe naționale potrivit căreia instanța națională, după ce a constatat nulitatea unei clauze abuzive cuprinse într-un contract de consum care determină nulitatea acestui contract în ansamblul său, poate să substituie clauza abuzivă anulată cu o dispoziție de drept național cu caracter supletiv, chiar dacă consumatorul se opune unei asemenea soluții.

De asemenea, directiva nu permite substituirea unei clauze abuzive anulate cu o interpretare judiciară, întrucât instanțele naționale au numai obligația de a exclude aplicarea unei clauze abuzive, fără a avea posibilitatea să-i modifice conținutul.

În al doilea rând, Curtea precizează că directiva se opune unei jurisprudențe naționale care permite instanței naționale să elimine numai partea efectiv abuzivă a unei clauze, menținând în vigoare restul acestei clauze, atunci când o asemenea eliminare ar echivala cu revizuirea conținutului clauzei menționate, afectând substanța acesteia.

În al treilea rând, Curtea constată că un termen de prescripție legat de drepturile consumatorului poate fi compatibil cu dreptul Uniunii numai dacă consumatorul a avut posibilitatea să își cunoască drepturile înainte ca acest termen să înceapă să curgă sau să expire. Or, supunerea a unei cereri formulate de consumator, ca urmare a eliminării unei clauze abuzive, la un termen de prescripție care începe să curgă de la data fiecărei prestații executate de acest consumator, chiar dacă acesta din urmă nu a avut cunoștință, la datele respective, de caracterul abuziv al clauzei menționate, nu este de natură să-i asigure consumatorului o protecție efectivă. Rezultă că dreptul Uniunii se opune unei jurisprudențe naționale care permite o asemenea practică.

:: Comunicatul

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti