Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins. Omagierea memoriei unei personalități istorice mondiale. UPDATE: Mesaje de condoleanțe. Funeralii de Stat
19.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Life, Mesaje de condoleanțe
JURIDICE - In Law We Trust

Funeraliile de Stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, desfășurate astăzi, pot fi accesate integral (VIDEO Washington Post) aici.
„Marea Regină a Lumii” și ultima figură istorică impunătoare a epocii sale a fost condusă pe ultimul drum, în cadrul unor ceremonii ce au avut loc la Londra şi Windsor, cu un fast și o solemnitate impresionante, potrivit CNN.
Sute de mii de cetățeni britanici și din lumea întreagă au ieșit pe străzile Londrei și Windsor-ului pentru a lua parte la procesiunile funerare grandioase și a-și lua un dureros rămas bun de la un monarh dedicat, stâlp de susținere a națiunii de-a lungul celor mai bine de 7 decenii ale strălucitei sale domnii.

Tot astfel s-a întâmplat și în cele aproape șase zile de priveghi și închinare la Catafalcul Reginei, atât la Edinburgh (VIDEO) cât și la Londra (VIDEO), fapte pentru care stau mărturie imaginile impresionante cu sutele de mii de oameni care au așteptat şi 12 sau chiar 20 de ore la rând, doar pentru a face o reverenţă de câteva secunde în fața sicriului cu trupul neînsufleţit al bravei și iubitei lor Suverane.

Președintele României împreună cu soția sa și MS Custodele Coroanei Române împreună cu ASR Principele Consort au fost invitați, în seara de duminică, 18 septembrie a.c., alături de ceilalți șefi de stat și capete încoronate aflați în aceste zile la Londra, la Recepția de Stat oferită de MS Regele Charles al III-lea împreună cu MS Regina Consort, la Palatul Buckingham, în memoria regretate sale mame, Regina Elisabeta a II-a.

În aceeași seară, MS Margareta și ASR Principele Radu, împreună cu ASR Principesa Elena și soțul său, ES Alexander Nixon, s-au recules la Catafalcul Majestății Sale defuncte, în Westminster Hall.
Și Președintele SUA Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden (VIDEO), liderii Uniunii Europene (VIDEO), precum și alți demnitari prezenți la Funeralii, au participat ieri la Parlamentul Britanic la priveghiul de la Catafalcul Reginei.

Regele Charles al III-lea, Prințesa Regală Anne și Prinții Edward și Andrew s-au aflat astăzi în primul rând, în urma celor 142 de marinari care au tras afetul de tun, pe care era așezat sicriul Majestății Sale (în foto Associated Press alăturată), de la Westminster Hall la Westminster Abbey, urmați îndeaproape de Prinții William și Harry și de ceilalți nepoți ai Reginei, precum și de doi dintre strănepoții acesteia, Prinții George (9 ani) Charlotte (7 ani), cei doi copii mai mari ai actualului Prinț de Wales.
Deasupra sicriului a fost aşezat un mesaj emoționant scris olograf de Regele Charles al III-lea: „Cu toată afecţiunea şi devotamentul meu. Charles R”.

La slujba de la Westminster Abbey, oficiată în prima parte a zilei și la care au participat peste 2000 de invitați, predica a fost rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic.
Arhiepiscopul a adus un omagiu vieţii și personalităţii ilustrei Suverane:
„Într-un discurs cunoscut, pronunţat cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, Majestatea Sa a declarat că întreaga sa viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului. Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată. (…)
Era veselă şi prezentă pentru atât de mulţi oameni, influenţând pozitiv o multitudine de vieţi.”
Acesta a spus în predica sa că durerea resimţită în aceste zile în lumea întreagă are la bază „viaţa bogată şi dragostea Reginei faţă de serviciul public (…)
Cu toţii ne vom supune judecăţii milostive a lui Dumnezeu: putem să împărtăşim cu toţii speranţa Reginei, care s-a inspirat din viaţă şi din moarte pentru a adopta un stil de conducere bazat pe ideea plasării sale în slujba poporului. Serviciu în viaţă, speranţă în moarte. (…)
Cei îndoliaţi care urmează exemplul Reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa sa în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: <Ne vom întâlni din nou>”, a mai spus Justin Welby, amintind fraza rostită şi de Suverană cu ocazia celebrului său discurs (VIDEO) televizat din 5 aprilie 2020, prin care a transmis poporului britanic un mesaj de încurajare şi alinare la începutul pandemiei de coronavirus, Majestatea Sa evocând versul unui memorabil cântec de război interpretat de Vera Lynn, „We’ll Meet Again”.
La slujba Înmormântării de Stat au rostit discursuri funerare religioase Premierul Liz Truss precum și Lady Patricia Scotland, Secretar general al Commonwealth-ului – diplomat și avocat, fost Procuror general pentru Anglia și Țara Galilor și Avocat general pentru Irlanda de Nord.

La Funeraliile de Stat de la la Abația Westminster ale monarhului britanic au luat parte și Excelența Sa Președintele Klaus Iohannis și Doamna Carmen Iohannis, precum și Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu.
„După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale defuncte Regina Elisabeta a II-a, exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru această mare pierdere”, a transmis şeful statului român, pe Twitter.
Dintre suveranii Familiilor Regale din întreaga lume au fost prezenți la Funeralii Regii Harald V și Sonja ai Norvegiei, Willem-Alexander și Maxima ai Olandei, Carl XVI Gustaf și Silvia ai Suediei, Philippe și Mathilde al Belgiei, Felipe VI și Letizia ai Spaniei, Margrethe II a Danemarcei, Abdullah II și Rania ai Iordaniei, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck și Jetsun Pema ai Bhutanului, Letsie III al Lesotho ș.a., Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako ai Japoniei, Marii Duci Henri și Maria Teresa ai Luxemburgului, Prinții Albert II și Charlene ai Monaco, Sultanii Hassanal Bolkiah al Bruneiului, Abdullah of Pahang al Malaeziei și Haitham bin Tariq al-Said al Omanului, Emirul Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani al Qatarului, Președintele Emiratelor Arabe Unite Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Regele Emerit Juan Carlos și Regina Sofia ai Spaniei, Prințesa Beatrix (fosta Regină a Olandei) și reprezentanți ai altor Case Regale (foto România Regală).

Au venit să omagieze memoria Suveranei britanice și Președinți de state de pe toate continentele, precum Joe Biden (SUA), Jair Bolsonaro (Brazilia), Emmanuel Macron (Franța), Frank-Walter Steinmeier (Germania), Ignazio Cassis (Elveția), Sergio Mattarella (Italia), Michael Higgins (Irlanda), Marcelo Rebelo de Sousa (Portugalia), Alexander Van der Bellen (Austria), Katalin Novak (Ungaria), Andrzej Duda (Polonia), Egils Levits (Letonia), Gitanas Nauseda (Lituania), Sauli Niinisto (Finlanda), Katerina Sakellaropoulou (Grecia), Nicos Anastasiades (Cipru), George Vella (Malta), Isaac Herzog (Israel), Droupadi Murmu (India), Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), William Ruto (Kenya), Yoon Suk-yeol (Coreea de Sud), Halimah Yacob (Singapore) ș.a., Prima Doamnă Olena Zelenska (Ucraina), Vicepreședintele Wang Qishan (China), Prim-miniștrii Justin Trudeau (Canada), Anthony Albanese (Australia), Jacinda Ardern (Noua Zeelandă), Micheál Martin (Irlanda), Mostafa Madbouly (Egipt), Sheikh Hasina (Bangladesh) ș.a., Guvernatori ai unor state din Commonwealth precum și reprezentanți ai altor țări.
Au mai participat la tristul eveniment Charles Michel, Președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, Jens Stoltenberg, Secretar general al NATO, toți foștii Premieri britanici în viață, de la John Major la Boris Johnson, sute de politicieni, militari veterani și reprezentanți ai Bisericii, Ordinelor Cavalerești, patronajelor regale și organizațiilor caritabile din Regatul Unit, doamne de onoare şi consilieri care timp de decenii au fost alături de Suverană ș.a.
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au fost vizionate de peste 4 miliarde de telespectatori din întreaga lume, acesta fiind astfel cel mai transmis și urmărit eveniment din istoria umanității.
Înainte de a fi depusă în Dricul (mașina funerară) de Stat pentru ultimul drum spre Windsor, Majestatea Sa a primit un ultim și emoționant salut regal pe acordurile imnului național.
Astăzi, la Castelul Windsor, Custodele Coroanei și Principele Radu au luat parte la o întâlnire de familie, la invitația Regelui Charles al III-lea.
Apoi, la ora 16.00 (18:00, ora României), cuplul regal a participat la ceremonia religioasă de la Capela St George.

La această slujbă, au fost prezenți aproximativ 800 de invitaţi, serviciul religios fiind oficiat de Decanul de Windsor, David Coney, și încheindu-se cu o binecuvântare rostită de Arhiepiscopul de Canterbury.
Coroana, globul și sceptrul – simbolurile puterii și guvernării monarhului – au fost luate de pe sicriul Reginei și așezate pe altar. Lordul Șambelan, cel mai înalt demnitar al Casei Regale, și-a rupt „Bagheta de serviciu”, semnificând sfârșitul serviciului său față de Regină, și a așezat-o pe sicriu.
După ce, în jurul orei 17:00, sicriul Reginei a fost coborât în Bolta (Necropola) Regală, a urmat bocetul cimpoierului regal și a fost intonat Imnul Regal Britanic.

În cadrul unei ceremonii private, care a început în jurul orei locale 19:30 și la care a participat numai Familia Regală, Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea, alături de soțul său și lângă părinții și sora acesteia – Regele George al VI-lea, Regina-Mamă Elisabeta și Prințesa Margareta – potrivit anunțului postat pe Twitter de Familia Regală Britanică.

Astfel, poporul Marii Britanii și întreaga lume au omagiat-o și și-au luat rămas bun de la Regina exemplară și populară, care a unit națiunea și Commonwealth-ul, dând dovadă unui simț al datoriei rar întâlnit în istorie și adaptându-se permanent tuturor vremurilor pe care Domnia Sa remarcabilă le-a traversat.

Veșnică să-i fie pomenirea!

***

12 septembrie 2022. Funeraliile de Stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (imagine KIMT) vor avea loc luni, 19 septembrie 2022, la Westminster Abbey, potrivit comunicatului oficial al Familiei Regale preluat de BBC.
Ziua Funeraliilor de Stat a fost declarată zi de sărbătoare legală în Marea Britanie.

Vineri, 9 septembrie, clopotul Abației Westminster și Great Tom, Clopotul de Stat de la Catedrala St Paul, unde s-a oficiat o slujbă de mulțumire, au răsunat peste Londra de la prânz timp de o oră. Clopotul a sunat și la Castelul Windsor o dată pe minut pentru fiecare an al vieții Reginei.
Un salut regal de armă a fost tras la Hyde Park din Londra și Turnul Londrei la ora locală 13:00, câte unul la 10 secunde pentru fiecare dintre cei 96 de ani din viața Majestății Sale.

Pe clădirile oficiale au fost arborate steagurile cu jumătate de baston până în ultima zi de doliu național, în timp ce steagurile din Piața Parlamentului și B-dul The Mall vor fi îmbrăcate în crep negru cu ciucuri.

Ca semn de respect pentru memoria Reginei Elisabeta a II-a, și Președintele SUA Joe Biden a ordonat, prin proclamația emisă joi, ca steagul Statelor Unite să fie arborat cu jumătate de baston la Casa Albă, pe toate clădirile și terenurile publice, la toate posturile militare și stațiile navale și pe toate navele Guvernului Federal, în întreaga SUA și teritoriile și posesiunile sale până la apus, precum și la toate reprezentanțele diplomatice, inclusiv toate facilitățile militare și navele și stațiile navale, în ziua înmormântării Majestății Sale.

Și la Palatul Elisabeta din București, steagul a fost așezat în bernă, pentru a onora memoria Majestății Sale defuncte Regina Elisabeta a II-a – potrivit unui anunț al Familiei Regale a României.

Mii de oameni sunt așteptați să lase mesaje în cărțile de condoleanțe deschise la Palatele Buckingham și St James din Londra și la Castelul Windsor, casa familiei regilor și reginelor Marii Britanii timp de un mileniu.

Românii pot aduce, la rândul lor, un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, în acest sens Ambasada Marii Britanii la București a comunicat că o carte de condoleanţe a fost deschisă online pe pagina Casei Regale Britanice pentru toți cei care doresc să transmită mesaje îndureratei Familii Regale din Marea Britanie.
În ultimele zile, românii au lăsat flori, lumânări și mesaje la Ambasada britanică din București, în semn de respect și prețuire pentru Majestatea Sa.

Ieri, duminică, 11 septembrie 2022, începând cu ora locală 10:00, sicriul de stejar cu trupul neînsufleţit al Reginei, sicriu acoperit cu Drapelul Scoției având o coroană de flori aşezată deasupra, depus inițial în sala de bal a Castelului Balmoral, a fost deplasat (VIDEO), pe cale rutieră, la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh – ultimul drum (VIDEO) al Majestății Sale trecând prin Ballater, Aberdeen și Dundee, unde mii de oameni au venit să-şi aducă omagiul.
Aici va rămâne depus în Sala Tronului până azi după-amiază, când va fi condus printr-o procesiune la Catedrala St Giles din Edinburgh, unde se va oficia o slujbă de rugăciune și reflecție.
La ambele evenimente urmează să participe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea şi membrii Familiei Regale.
Sicriul Reginei se va odihni apoi în Catedrală, păzit de trupele de veghe ale Companiei Regale de Arcaşi, timp de o zi, pentru a permite poporului scoţian să-şi prezinte omagiile.

Tot ieri, Regele s-a întâlnit cu Secretarul General al Commonwealth-ului și cu înalții comisari din țările cărora le este acum șef de stat.
Astăzi, Regele și Regina Consort sunt invitați în cursul dimineții la Westminster Hall, unde ambele Camere ale Parlamentului se vor reuni pentru a-şi exprima condoleanţele.
Seara, vor merge și la Parlamentul Scoțian pentru a primi, de asemenea, o moțiune de condoleanțe.

În după-amiaza zilei de marţi, 13 septembrie, sicriul Majestății Sale va pleca de pe aeroportul din Edinburgh, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Regale, ajungând la Royal Air Force Northolt seara, sicriul fiind însoţit în această călătorie de Prinţesa Regală Anne, iar apoi transportat pe cale rutieră la Palatul Buckingham, unde va fi depus în Bow Room.

În aceeași zi, Regele și Regina Consort vor face o călătorie la Belfast, Irlanda de Nord, unde vor vizita Castelul Hillsborough și vor viziona o expoziție despre asocierea îndelungată a Reginei cu această provincie, Regele urmând a primi un mesaj de condoleanțe din partea Președintelui Adunării Irlandei de Nord.

Miercuri după-amiază, sicriul va fi purtat pe un afet de tunuri al Artileriei Regale (Căruciorul de Arme de Stat), într-o procesiune lentă, însoțită de o paradă militară și de membrii Familiei Regale – care vor merge în spatele afetului -, de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.
Sicriul Reginei va ajunge aici în jurul orei locale 15:00, urmând a rămâne în Westminster Hall timp de patru zile, până în dimineaţa Funeraliilor de Stat, pentru a permite publicului să îi aducă un omagiu Reginei și să-și ia rămas bun de la Majestatea Sa.
Procesiunea va trece prin Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards şi Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square şi New Palace Yard.
La Westminster Hall, pe Sicriul Reginei, drapat în Stindardul Regal, se vor așeza Coroana Statului Imperial, Globul Suveranului și Sceptrul Regal, sicriul urmând a se odihni pe Catafalcul amplasat sub acoperișul medieval din lemn al sălii din secolul al XI-lea. Fiecare colț al platformei va fi păzit de soldați din unitățile care deservesc Casa Regală.
Aici, Arhiepiscopul de Canterbury va oficia o scurtă slujbă religioasă, asistat de Reverendul Dr. David Hoyle, Decanul de Westminster, la care vor participa Regele şi membri ai Familiei Regale, în timpul ceremoniei, publicul având de asemenea ocazia să viziteze Westminster Hall, unde, începând de joi, 15 septembrie, liderii de stat și politici care vor participa la Funeralii vor începe să vină pentru a-și aduce omagiul.

Vineri, Regele și Regina Consort vor vizita Țara Galilor, unde la Catedrala Llandaff din Cardiff se vor alătura unei slujbe de rugăciune și reflecție, după care vor vizita Adunarea Națională (Senedd) pentru a primi o moțiune de condoleanțe.

În dimineaţa de luni, 19 septembrie, se va încheia perioada de priveghi, iar sicriul, începând cu orele 10:44 (12:44, ora României), va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, unde, de la orele 11:00, va avea loc Serviciul Funerar de Stat al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care va onora viața și serviciul acesteia, exemplu de devotament și de slujire neclintită.
În această catedrală istorică, regii și reginele Marii Britanii sunt încoronați și tot aici Regina Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu Prințul Philip în 1947.
Șefi de stat, între care și Președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis, și reprezentanți ai Familiilor Regale din întreaga lume, între care și Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu – potrivit unui anunț preluat de TVR (VIDEO) -, se vor alătura membrilor Familiei Regale Britanice. Vor participa Premierul Liz Truss, care va rosti un discurs funerar, politicieni de rang înalt și foști premieri ai Regatului Unit. La ceremonie vor fi prezenți peste 500 de demnitari din străinătate și peste 2000 de invitați.
Pentru sosirea în Anglia, liderilor mondiali li s-a recomandat să folosească zboruri comerciale, Aeroportul Heathrow nefiind disponibil pentru zboruri private. Și transferul cu elicopterul între aeroport şi alte locuri este interzis, din cauza numărului mare de zboruri din perioada respectivă.
Spre sfârșitul slujbei înmormântării, în jurul orei 11:55, va fi sunat Last Post – un scurt apel de corn – urmat de un moment de reculegere națională de două minute.
Imnul național britanic și o bocetă interpretată de cimpoierul Reginei vor încheia slujba în jurul prânzului.

După Funeraliile de Stat, sicriul Reginei va fi transportat, în cadrul unei procesiuni, de la Westminster Abbey la Wellington Arch, Big Ben urmând să sune la intervale de un minut, pe măsură ce procesiunea se va mișca încet pe străzile Londrei. Salve de artilerie se vor trage, de asemenea, în fiecare minut din Hyde Park.

Apoi, sicriul se va deplasa la Castelul Windsor şi, de aici, tot în procesiune, prin Long Walk, la Capela St George, locul de veșnică odihnă a Majestății Sale, unde, începând cu orele 16:00, se va oficia o slujbă de înmormântare.
La finalul slujbei, în jurul orei 16:45, sicriul va fi coborât în ​​Bolta Regală.

La orele 19:30, în cadrul unei slujbe private de familie, Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în Capela Memorială a Regelui George al VI-lea, situată în incinta Capelei St George, alături de sicriul acesteia fiind mutat și cel al soțului Majestății Sale, ASR Prințul Philip, Duce de Edinburgh – care a fost depus până la acest moment în ​​Bolta Regală.
Placa de marmură a criptei regretatei Regine iconice va fi gravată: „ELIZABETH II 1926 – 2022”.

***

Joi, 8 septembrie 2022, după-amiază, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a stins din viață în liniște, înconjurată de membrii Familiei Regale, la Castelul Balmoral – reședința sa de vară din Scoția -, la respectabila vârstă de 96 de ani, după 70 de ani și 214 zile de istorică și glorioasă domnie, potrivit BBC, care a citat anunțul (VIDEO) Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a Prinţului Albert, Duce de York, viitorul Rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lyon, Ducesă de York.
A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, când avea 25 de ani, după moartea tatălui său, fiind încoronată (VIDEO) la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey.
La 20 noiembrie 1947, s-a căsătorit cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, fost Prinț al Greciei și Danemarcei, cu care care a avut patru copii: Charles, Prinț de Wales (n. 1948), Anne, Prințesă Regală (n. 1950), Andrew, Duce de York (n. 1960) și Edward, Conte de Wessex (n. 1964). Căsătoria lor a durat 73 de ani, până la decesul Prințului Consort, la 9 aprilie 2021.
Regina a avut opt nepoți, iar până la moartea sa și-a cunoscut 12 strănepoți.

Domnia Elisabetei a II-a a cuprins mandatele a 15 prim-miniștri (VIDEO), începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și incluzând-o pe Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de Regină în funcție marți, 6 septembrie a.c.
A domnit ca monarh constituțional în vremea unor schimbări (VIDEO) politice majore, cum ar fi decolonizarea Africii, descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea țării la Comunitățile Europene, sfârșitul Războiului Rece precum și Brexit-ul.
De-a lungul celor șapte decenii de domnie, Suverana s-a întâlnit (VIDEO) cu toți președinții americani, de la Harry Truman la Joe Biden, cu excepția lui Lyndon Johnson (13 președinți), precum și cu cinci Suverani Pontifi.
Numeroasele sale vizite și întâlniri istorice au inclus vizite de stat în China (1986), Rusia (1994) și Republica Irlanda (2011).

Reprezentând ultima legătură a poporului său cu generația aproape dispărută care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și fiind singura femeie membru al Familiei Regale care a intrat în forțele armate și a servit în acest război, Regina Elisabeta a II-a a fost singurul monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.
Personalitate activă şi susţinătoare a îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice și patronaje, una dintre cele mai influente personalități mondiale ale ultimelor două secole, Suverana a contribuit esențial, prin acţiunile sale, la afirmarea identităţii naţionale, unitatea, continuitatea şi stabilitatea Regatului Unit.
Viața remarcabilă și dăruirea bravei Regine în serviciul națiunii britanice și a Commonwealth au fost omagiate (VIDEO) de Sky News imediat după aflarea tristei și cutremurătoarei vești – în imaginea alăturată, Regina și Familia Regală la parada militară (VIDEO) din 2 iunie a.c. prilejuită de celebrarea Jubileului de Platină al domniei acesteia.

Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, fiul și moștenitorul Coroanei regretatului monarh, a declarat că moartea iubitei sale mame a fost un „moment de mare tristețe” pentru acesta și familia sa.
„Plângem profund trecerea la cele veșnice a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara și tărâmurile Commonwealth-ului, precum și de nenumărați oameni din întreaga lume.
În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți cunoscând respectul și afecțiunea cu totul deosebite de care s-a bucurat Regina.”
Și în prima sa alocuțiune televizată (VIDEO titrat în română), noul Rege a elogiat dăruirea în serviciul public, personalitatea și calitățile excepționale ale apreciatei Suverane.

Prim-ministrul britanic Liz Truss, care a fost numit de Regina Elisabeta marți, a adus un tribut (VIDEO) emoționant Majestății Sale, declarând:
„Suntem cu toții devastați de vestea pe care tocmai am auzit-o de la Balmoral. Moartea Majestății Sale Regina este un șoc imens pentru națiune și pentru lume.
Regina Elisabeta a II-a a fost stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă.
Țara noastră a crescut și a înflorit sub domnia ei. Marea Britanie este marea țară care este astăzi datorită ei.
Ea a urcat pe tron ​​imediat după al Doilea Război Mondial.
A susținut dezvoltarea Commonwealth-ului – de la un grup mic de șapte țări la o familie de 56 de națiuni care acoperă fiecare continent al lumii.
Acum suntem o națiune modernă, înfloritoare și dinamică. Învingând multe greutăți, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea și puterea de care aveam nevoie. Ea era chiar spiritul Marii Britanii – și acel spirit va rezista.
A fost cea mai lungă domnie a unui monarh al nostru. Este o realizare extraordinară să fi prezidat cu atâta demnitate și har timp de 70 de ani. Viața ei de serviciu s-a întins dincolo de majoritatea amintirilor noastre vii.
În schimb, a fost iubită și admirată de oamenii din Regatul Unit și din întreaga lume.
Ea a fost o inspirație personală pentru mine și pentru mulți britanici. Devotamentul ei față de datorie este un exemplu pentru noi toți.
La începutul acestei săptămâni, la 96 de ani, ea a rămas hotărâtă să-și îndeplinească atribuțiile, deoarece m-a numit cel de-al 15-lea Prim-ministru al ei.
De-a lungul vieții sale a vizitat mai mult de 100 de țări și a atins viețile a milioane de oameni din întreaga lume.
În zilele grele care urmează, vom veni împreună cu prietenii noștri… în Regatul Unit, în Commonwealth și în lume… pentru a sărbători întreaga ei viață extraordinară de serviciu.
Este o zi de mari pierderi, dar Regina Elisabeta a II-a lasă o mare moștenire.
Astăzi, Coroana trece – așa cum se întâmplă de mai bine de o mie de ani – noului nostru monarh, noului nostru șef de stat: Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.
Împreună cu familia Regelui, plângem pierderea mamei sale. Și în timp ce plângem, trebuie să ne unim ca popor pentru a-l sprijini. Pentru a-l ajuta să-și asume responsabilitatea minunată pe care o poartă acum pentru noi toți.
Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum mama lui le-a dedicat atât de multor oameni și atât de mult timp.
Și odată cu trecerea celei de-a doua epoci elisabetane, deschidem o nouă eră în istoria magnifică a marii noastre țări – exact cum ar fi dorit Majestatea Sa –, rostind cuvintele: <Dumnezeu să-l salveze pe Rege>.”

Prim-ministrul Scoției Nicola Sturgeon a dat, la rândul său, o declarație de omagiere a Majestății Sale Regina:
„La fel ca toată lumea din Scoția, Regatul Unit și din lume, simt un sentiment profund de tristețe în legătură cu moartea Majestății Sale Regina.
În numele poporului Scoției, aduc sincere condoleanțe Regelui, Reginei Consort și întregii Familii Regale.
Vor exista multe oportunități, în zilele următoare, de a reflecta pe deplin asupra vieții și serviciului extraordinar al Reginei.
De mai bine de 70 de ani, Regina Elisabeta a fost marea constantă în viața noastră națională.
Ea ne-a inspirat, uneori ne-a mângâiat și a personificat întotdeauna valorile care ne sunt dragi.
Pe tot parcursul domniei sale și-a îndeplinit îndatoririle cu o înțelepciune, dăruire și fidelitate excepționale.
Scoția a iubit-o, a respectat-o ​​și a admirat-o.
Și din toate punctele de vedere, Majestatea Sa a fost rareori mai fericită decât atunci când a fost aici, în Scoția, la iubitul ei Balmoral – un fapt pe care am avut privilegiul să-l observ personal.
Sper că va fi o sursă de mângâiere pentru familia ei faptul că și-a petrecut ultimele zile într-un loc pe care l-a iubit atât de mult.
Acesta este un moment de pierdere acută și tristețe profundă, este și un moment de o semnificație enormă.
Trecerea în neființă a Reginei Elisabeta marchează sfârșitul unei ere.
Neamul nostru este în doliu.
Inima și gândurile mele – și le cunosc pe cele ale oamenilor din întreaga Scoție – sunt alături de Familia Regală în acest moment profund trist.”

Prim-ministrul Canadei Justin Trudeau a emis următoarea declarație:
„Cu cea mai grea dintre inimi am aflat despre moartea suveranei Canadei care a domnit cel mai mult timp, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a.
Pentru majoritatea canadienilor, nu am cunoscut niciun alt suveran. Regina Elisabeta a II-a a fost o prezență constantă în viețile noastre. În repetate rânduri, Majestatea Sa a marcat istoria modernă a Canadei. Pe parcursul a 70 de ani și douăzeci și trei de tururi regale, Regina Elisabeta a II-a a văzut această țară de la o coastă la cealaltă și a fost acolo pentru reperele noastre istorice majore.
Ea proclama <a fost bine să fiu acasă> când se întorcea în iubita ei Canada. A fost într-adevăr acasă aici, iar canadienii nu au încetat să-i întoarcă afecțiunea.
Majestatea Sa a jurat că își va dedica viața slujirii Commonwealth-ului și poporului său. În numele tuturor canadienilor, îi mulțumesc Reginei Elisabeta a II-a pentru onorarea acestui jurământ și pentru o viață de serviciu.
Domnia Majestății Sale a durat atât de multe decenii – o perioadă în care am devenit o țară încrezătoare, diversă și orientată spre viitor. Înțelepciunea, compasiunea și căldura ei ni le vom aminti și le vom prețui mereu.
Astăzi, o pagină nu numai că a fost întoarsă, dar un capitol din istoria noastră comună a ajuns la final. Știu că serviciul Majestății Sale față de Canada și canadieni va rămâne pentru totdeauna o parte importantă a istoriei țării noastre. Zilele următoare vor fi o perioadă de doliu pentru canadieni, așa cum va fi pentru toți cetățenii Commonwealth-ului, care se va încheia cu o zi națională de doliu, când va avea loc un serviciu comemorativ pentru a marca trecerea în neființă a Suveranului nostru.
În numele Guvernului Canadei, exprim sincerele noastre condoleanțe membrilor Familiei Regale în această perioadă dificilă.”

Și Prim-ministrul Australiei Anthony Albanese a dat publicității o declarație:
„Odată cu trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a, o domnie istorică și o viață lungă dedicată datoriei, familiei, credinței și slujirii au luat sfârșit.
Guvernul și poporul Australiei oferă cele mai profunde condoleanțe Familiei Regale, care este îndurerată pentru o mamă, o bunică și o străbunică iubită – persoana care a fost atât de mult timp cea mai mare putere interioară a lor.
Inimile australienilor se îndreaptă către poporul Regatului Unit care plânge astăzi, știind că vor simți că au pierdut o parte din ceea ce face națiunea lor întreagă.
O mângâiere poate fi găsită în propriile cuvinte ale Majestății Sale: <Doliul este prețul pe care îl plătim pentru iubire>.
Aceasta este o pierdere pe care o simțim cu toții, pentru că puțini au cunoscut o lume fără Regina Elisabeta a II-a. În cele șapte decenii remarcabile petrecute pe tron, Majestatea Sa a fost o constantă rară și liniștitoare în mijlocul schimbărilor rapide. Prin zgomotul și tumultul anilor, ea a întruchipat și a dat dovadă de o decență atemporală și un calm durabil.
Din momentul în care tânăra Prințesă a devenit Regină, ducând la umărul greutății puternice a instituției în care s-a născut, Majestatea Sa a făcut din dedicarea datoriei și serviciului mai presus de sine semnul distinctiv al domniei ei.
Ne-a sărbătorit vremurile bune, ne-a stat alături în cele rele. Fericit și glorios, dar și statornic. În special, ne amintim de simpatia și bunătatea personală pe care ea le-a transmis australienilor afectați de tragedii și dezastre.
De-a lungul tuturor, ea a fost un monarh care și-a lăsat să se arate umanitatea, îndeplinindu-și datoria cu fidelitate, integritate și umor. În acest sens, a fost susținută atât de mult și cu atâta dragoste de regretatul Prinț Philip, <puterea și șederea> ei timp de 73 de ani.
De la faimoasa ei primă călătorie în Australia, singura suverană domnitoare care a vizitat-o ​​vreodată, era clar că Majestatea Sa a avut un loc special în inima ei pentru Australia.
Încă cincisprezece turnee înaintea mulțimilor încurajatoare din fiecare parte a țării noastre au confirmat locul special pe care l-a ocupat în țara noastră.
Fiind monarh pentru mai mult de jumătate din viața Federației noastre, relația dintre Australia și Marea Britanie s-a maturizat și a evoluat pe tot parcursul domniei Majestății Sale.
Regina a salutat fiecare schimbare cu înțelegere, bunăvoință și o credință constantă în buna judecată a poporului australian.
Acesta a fost modul abil și diplomatic în care a legat diversitatea Commonwealth-ului modern, națiuni din întreaga lume care vor plânge moartea ei.
Această zi marchează sfârșitul unei ere, sfârșitul celei de-a doua epoci elisabetane. Acest timp de doliu va trece, dar respectul profund și respectul cald pe care australienii l-au purtat ​​întotdeauna Majestății Sale nu se vor estompa niciodată.
Să se odihnească în pace veșnică.”

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a omagiat-o pe Regină (în foto alăturată Getty Images) printr-o proclamație în care a spus:
„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră.
Într-o lume în continuă schimbare, a fost o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără ea. Regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu grație, reprezentând un angajament neclintit față de datorie și puterea incomparabilă a exemplului ei.
A fost o femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat, care a adâncit Alianța de bază dintre Regatul Unit și Statele Unite. A ajutat să facem relația noastră specială.
Cele șapte decenii ale domniei ei care au făcut istoria au fost mărturia unei epoci a progresului uman fără precedent și a marșului înainte al demnității umane. Moștenirea sa va apărea mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre.”

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a deplâns pe Twitter greaua pierdere a acestei personalități mondiale:
„Cu profundă tristețe am aflat de moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.
Ea a fost șef de stat cu cel mai mult timp din lume și una dintre cele mai respectate personalități din întreaga lume.
Aduc sincere condoleanțe familiei regale și poporului britanic.
Ea a fost martoră la război și reconciliere în Europa, și nu numai, și la transformări profunde ale planetei și societăților noastre.
A fost un far de continuitate de-a lungul acestor schimbări, fără a înceta să manifeste un calm și o dedicare care a dat putere multora.
Odihnească-se în pace.”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a arătat „profund întristat de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. De-a lungul a peste 70 de ani, ea a exemplificat conducerea altruistă și serviciul public. Cele mai profunde condoleanțe Familiei Regale, aliaților noștri #NATO, Regatul Unit și Canada, și oamenilor din Commonwealth”, a exprimat acesta pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut următoarea declarație:
„Sunt profund întristat de moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, Regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Transmit sincerele mele condoleanțe familiei ei îndoliate, Guvernului și poporului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Națiunilor Commonwealth-ului.
Fiind șef de stat al Regatului Unit, Regina Elisabeta a II-a a fost larg admirată pentru grația, demnitatea și dăruirea ei în întreaga lume. Ea a fost o prezență liniștitoare de-a lungul deceniilor de schimbări radicale, inclusiv decolonizarea Africii și Asiei și evoluția Commonwealth-ului.
Regina Elisabeta a II-a a fost o bună prietenă a Națiunilor Unite și a vizitat sediul nostru din New York de două ori, la o distanță de peste cincizeci de ani. Ea a fost profund angajată în multe cauze caritabile și de mediu și a vorbit emoționant delegaților la discuțiile COP26 despre climă din Glasgow.
Aș dori să aduc un omagiu Reginei Elisabeta a II-a pentru dăruirea ei neclintită, de-a lungul vieții, de a-și sluji poporul. Lumea își va aminti mult timp de devotamentul și conducerea ei.”

Președintele Franței Emmanuel Macron a adresat pe Twitter următorul mesaj:
„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o Regină cu inimă bună care a lăsat o impresie de durată asupra țării și secolului ei.”

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a scris, la rândul său, pe aceeași rețea de socializare:
„O plângem pe Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost un model și o inspirație pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania. Angajamentul ei pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-Al Doilea Război Mondial nu va fi uitat. Ne va fi dor de ea, nu în ultimul rând de minunatul ei simț al umorului.”

Președintele Rusiei Vladimir Putin a transmis condoleanțe Marii Britanii pentru „pierderea ireparabilă” a Reginei Elisabeta, au declarat agențiile de presă ruse preluate de Reuters și USNews.
Într-un mesaj către Regele Charles al III-lea, Putin a spus că „Regina s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor ei, precum și de autoritate pe scena mondială”, adăugând: „Vă doresc curaj și rezistență în fața acestei pierderi dificile și ireparabile. Vă rog să transmiteți sincere condoleanțe și sprijin membrilor Familiei Regale și întregului popor al Marii Britanii.”

Președintele Chinei Xi Jinping, în calitate de reprezentant al guvernului și poporului chinez precum și în nume propriu, a exprimat „profunde condoleanțe”, printr-o declarație oficială citată de Hong Kong Free Press și în care a arătat că „decesul Reginei este o mare pierdere pentru poporul britanic”.
Liderul chinez a remarcat că Suverana a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii și, totodată, primul Rege britanic care a vizitat China, subliniind că „acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor China-Marea Britanie” și că este „dispus să lucreze cu Regele Charles al III-lea (…) pentru a promova dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor bilaterale în beneficiul celor două țări și popoarele lor”.

Președintele României Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj prin care a transmis „Condoleanțe din suflet la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.
Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional de loialitate și angajament în serviciul public.
Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală.”
Totodată, Președintele Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanțe Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, potrivit unui comunicat:
„În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită.
Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare.”

Prim-ministrul României Nicolae Ciucă a exprimat pe Twitter compasiunea sa:
„Suntem alături de poporul britanic și Familia Regală în aceste momente grele, în care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a trecut la cele veșnice.
Transmit condoleanțe Familiei Regale Britanice!
Dumnezeu să o odihnească în pace!”

Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a transmis pe Twitter „sincerele mele condoleanțe Familiei Regale și poporului britanic, în acest moment dificil! Regina a fost un exemplu de eleganță, loialitate și devotament. Ea va rămâne în memoria noastră ca o figură istorică care a inspirat generații și a modelat istoria lumii.”

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, tot pe Twitter, a spus:
„Cu profundă tristețe, transmit sincerele mele condoleanțe Familiei Regale, oamenilor din Regatul Britanic și Commonwealth. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a construit punți între națiuni și indivizi care vor dura generații viitoare.”

Și omul politic Mircea Geoană, Secretar general adjunct al NATO, a afirmat pe Facebook:
„Lumea va fi un loc mai trist și mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord.
O viață dedicată poporului și patriei sale. În urma sa, lasă o moștenire fără pereche și va rămâne un model greu de egalat.
Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală și către toți cetățenii Commonwealth-ului.
Rest in peace, Your Majesty!”

Biroul de Presă al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei a fost împuternicit să emită următorul comunicat:
„Majestatea Sa Margareta a României și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu imensă durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Suverana britanică a încetat din viață în această seară la Castelul Balmoral, în Scoția.
Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.
După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Majestății Sale Regelui Charles al III-lea.”

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis următorul mesaj de condoleanțe Majestății Sale Charles al III-lea:
„Majestatea Voastră,
Suntem profund mișcați de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestății Voastre și Suveran al Regatului Unit și al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria.
Cunoaștem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult.
În același timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania lor de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste.
În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conștiința noastră ca o susținătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire și apreciere a Majestății Voastre pentru țara si poporul nostru.
În aceste momente de mare întristare și durere pentru Familia Regală Britanică și pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica ei pomenire din neam în neam!
Cu deosebită prețuire,
† Daniel,
Patriarhul României”

În Marea Britanie a început o perioadă de doliu național, care va dura până la Funeraliile de Stat ale Reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile de la decesul acesteia, noul Suveran urmând să semneze planurile finale în zilele următoare.

Dumnezeu să o odihnească în pace pe Marea Regină, la Dreapta Sa!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti