Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Bancă amendată pentru încălcarea GDPR
09.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Data protection
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 9 seprembrie 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a informat că a finalizat în luna august 2022 o investigație la SC Raiffeisen Bank SA și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a), b) și d) și ale art. 6 din Regulamentul General privind Protecția Datelor, potrivit unui comunicat.

SC Raiffeisen Bank SA, în calitate de împuternicit al unui operator, a fost sancționată astfel:
– cu avertisment pentru încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a) și b) și ale art. 6 din Regulamentul General privind Protecția Datelor;
– cu amendă în cuantum de 9.763,60 lei (echivalentul sumei de 2.000 EURO) pentru încălcarea dispozițiilor 5 alin. (1) lit. d) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri formulate de un petent care a reclamat faptul că un operator îi transmite pe numărul său de telefon mobil mesaje text tip SMS referitoare la transferurile unor sume de bani către anumite persoane, transferuri pe care petentul nu le-a efectuat.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat că la nivelul SC Raiffeisen Bank SA, în calitate de împuternicit, s-a introdus în mod eronat numărul de telefon al petentului în cadrul aplicației pusă la dispoziție de operator prin care se inițiau tranzacții la solicitarea clienților.

De asemenea, s-a reținut faptul că petentul nu a fost client al SC Raiffeisen Bank SA și nu a solicitat inițierea unor tranzacții prin intermediul aplicației operatorului.

Totodată, Autoritatea de supraveghere a constatat că SC Raiffeisen Bank SA, în calitate de împuternicit, a prelucrat date inexacte (numărul de telefon) ale persoanelor, clienți ocazionali, care au realizat tranzacții de bani prin aplicația operatorului, utilizând numărul de telefon al petentului în cadrul a 44 de tranzacții, încălcându-se astfel principiul exactității datelor prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. d) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti