Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Anda Duțescu: Nu există limite câtă vreme există dorință
12.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Anda Duțescu

Anda Duțescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Anda Duțescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Anda Duțescu: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect minunat!

În ceea ce privește elementele care mă caracterizează ca profesionist, aș aminti pasiunea pentru profesie, punctualitatea, orientarea către client, seriozitatea în ducerea la bun sfârșit a mandatelor, și puterea de a nu renunța, indiferent de obstacolele care se ivesc pe parcurs.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Anda Duțescu: Nicidecum limitată. Cred cu tărie că din acest punct de vedere diferențierea între sexe nu își are rostul. Fiecare dintre noi se naște sau dobândește ulterior o serie de înclinații, pe care pe parcursul vieții și le poate perfecționa, urmând ca apoi să le valorifice în cel mai fericit context, în funcție de profesia aleasă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Anda Duțescu: În primul rând, cred că este foarte importantă separarea rolurilor pe cât posibil, focusul mental selectiv, și concentrarea pe fiecare în parte în funcție de context. Întrepătrunderea rolurilor și provocările pe care fiecare dintre acestea le presupune pot duce la diverse erori.

Apoi, asumarea fiecărui rol în adevăratul sens al cuvântului. Dacă profesia este calibrată corect caracteristicilor și dorințelor noastre și este exercitată din pasiune, iar rolul de soție/iubită/mamă, este, de asemenea, unul către care am aspirat și care ne întrunește aștepările, nu văd cum ar putea apărea suprapuneri nedorite.

Pe scurt, câtă vreme suntem mulțumiți și asumați cu rolurile noastre în viață, consider că putem găsi cea mai bună variantă de a le separa și totodată de a le îndeplini cu succes.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Anda Duțescu: Cu siguranță. Mindset-ul potrivit te va duce acolo unde îți dorești și unde consideri că trebuie să fii. Fiecare dintre noi are o voce, și este datoria noastră, a fiecărui individ în parte, de a învăța cum să regleze și exprime această voce în vederea atingerii obiectivelor profesionale dorite.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Anda Duțescu: În primul rând, un rol pentru propriul destin, acea voce pe care o menționam mai devreme, respectiv realizarea că nu există limite câtă vreme există dorință, cu atât mai puțin limite legate de sex.

Apoi, rolul de exemplu pentru alte femei la început de drum profesional, cărora le pot arăta că în mare parte (pe lângă dramul de hazard pe care nu îl putem controla) noi suntem responsabili de ceea ce suntem și de ceea ce devenim. Niciodată nu e prea târziu să realizezi că drumul pe care ai plecat este greșit, întotdeauna poți schimba ceva spre a-ți fi ție mai bine. Important este să ne cunoaștem foarte bine pe noi înșine. Și să avem o doză semnificativă de curaj.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Anda Duțescu: Modelul care m-a inspirat de-a lungul timpului și încă o face, este mama mea. Perspicacitatea, lupta cu viața în general și inteligența ei socială m-au făcut să deschid mai repede și mai bine ochii. M-a ajutat, practic, să înțeleg destul de devreme în viață ce îmi doresc.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Anda Duțescu: A fost o perioadă dificilă cel puțin din perspectiva socială, precum și din cauza incertitudinii care plutea în aer. Teama de ceva ce nu putem controla, imposibilitatea de a fi aproape de cei dragi.

Pe plan profesional, aș putea să spun că reculul a fost minor. Exercitarea profesiei nu a fost afectată.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Anda Duțescu: Credeți în dumneavoastră indiferent de piedici. Renunțați la acel veșnic „dar dacă” ce ne bântuie mintea de cele mai multe ori în mod inutil.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Anda Duțescu: Eu vă mulțumesc pentru această șansă, a fost o plăcere!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti