Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud
12.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: JURIDICE NEXT, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud este marcată, anual, la data de 12 septembrie.

Pentru a evidenția importanța cooperării Sud-Sud și pentru a marca ziua din 1978 în care Conferința Națiunilor Unite privind Cooperarea Tehnică între Țările în Curs de Dezvoltare a adoptat Planul de Acțiune de la Buenos Aires pentru promovarea și implementarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare (A/C.2/ 66/L.48), Adunarea Generală a proclamat ziua de 12 septembrie drept Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud.

***

Comemorarea la nivel înalt din 2022 a Zilei Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud va fi organizată în cadrul Expo Global Sud-Sud pentru Dezvoltare (GSSD). Evenimentul – desfășurat sub tema Priorități cheie și direcții viitoare în promovarea cooperării sud-sud și triunghiulare pentru o redresare durabilă a COVID-19: către un viitor inteligent și rezistent– va fi co-găzduit de Oficiul Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud (UNOSSC), Guvernul Thailandei și Comisia Economică și Socială a Națiunilor Unite pentru Asia și Pacific (UNESCAP). În timpul evenimentului, părțile interesate vor avea ocazia să reflecteze asupra rolului vital al cooperării sud-sud și triunghiulare în sprijinirea statelor membre, în realizarea Agendei 2030 și în realizarea Deceniului de acțiune, redresându-se în același timp efectiv din criza globală a COVID-19 și construirea unor societăți rezistente, durabile, inteligente și incluzive.

Evenimentul principal

Priorități cheie și direcții viitoare în promovarea cooperării sud-sud și triunghiulare pentru o redresare durabilă a COVID-19: către un viitor inteligent și rezistent

Peisajul global s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii. Lumea a cunoscut schimbări economice și demografice importante, impactul în cascadă al schimbărilor climatice, o pandemie globală de sănătate, o creștere a conflictelor globale și a fluxurilor de refugiați, și progrese rapide în disponibilitatea și utilizarea tehnologiilor digitale. Aceste evoluții au schimbat fundamental modul în care oamenii trăiesc, lucrează, se conectează și socializează. Ele oferă noi provocări, dar oferă și noi oportunități pentru dezvoltarea umană.

Atingerea obiectivelor ambițioase ale Agendei 2030 și adaptarea la contextul global în schimbare menționat mai sus va necesita angajamentul părților interesate, valorificând avantajele lor diverse și unice. Cooperarea Sud-Sud și cooperarea triunghiulară sunt pietre de temelie ale activității de dezvoltare și vor servi drept modalități vitale de acțiune, ca o completare a cooperării Nord-Sud. Pe măsură ce lumea își revine din impactul social, economic și uman devastator al crizei COVID-19, împreună cu amenințările existente ale schimbărilor climatice, cooperarea sud-sud și triunghiulară este nevoia momentului, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU.

Acest eveniment va oferi statelor membre ONU ocazia de a sărbători Ziua ONU pentru Cooperarea Sud-Sud și de a reflecta asupra susținerii și angajamentului lor față de contribuția cooperării Sud-Sud și triunghiulare la soluții urgente de dezvoltare.

Acest eveniment va include și lansarea publicației Bune practici în cooperare sud-sud și triunghiulară pentru dezvoltare durabilă – Vol. 4. Noul volum cuprinde peste 130 de bune practici prezentate de peste 50 de parteneri, inclusiv state membre, organizații interguvernamentale (IGO), entități ale Națiunilor Unite și alte părți interesate de dezvoltare. Volumul include soluții privind răspunsul și redresarea COVID-19, reducerea sărăciei, acțiunile climatice, facilitarea comerțului și digitalizarea. Bazându-se pe cele trei ediții anterioare de mare succes, volumul din 2022 extinde în mod semnificativ baza de cunoștințe de cooperare Sud-Sud și triunghiulară în toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), subliniind inovația și o mai mare diversitate de parteneri, care acum valorifică colaborarea Sud-Sud și cooperarea triunghiulară pentru dezvoltare.

O primire a noilor membri și un eveniment cultural vor fi găzduite de Guvernul Thailandei și UNESCAP.

***

Cooperarea Sud-Sud și triunghiulară trebuie să aibă un loc central în pregătirile noastre pentru o redresare puternică. Vom avea nevoie de contribuțiile și cooperarea deplină a Sudului global pentru a construi economii și societăți mai rezistente și pentru a implementa Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

António Guterres, secretar general al ONU

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a Organizației Națiunilor Unite și a Oficiului Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud (UNOSSC).

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti