Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti inaugurează o nouă cameră de audiere dedicată copiilor. UPDATE: Eveniment și declarații de presă. Fotodocumentar
13.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB) a inaugurat ieri camera specială (în imaginile alăturate) dotată cu tehnologie de ultimă generaţie de transcriere şi înregistrare audio-video, unde minorii – martori sau victime ale abuzurilor sexuale – sunt audiaţi într-un mediu prietenos şi profesionist, fără să aibă contact cu celelalte părţi implicate în anchetă, respectiv agresorii şi avocaţii acestora, au relatat Agerpres și TVR (VIDEO).

Cu acest prilej, organizatorii și invitații au dat declarații reprezentanților presei prezenți la eveniment.

“Există o cameră special amenajată, unde are loc interacţiunea cu copilul, respectiv audierea, care reprezintă procedeul probator prin care încercăm să obţinem de la copil probe pe care le vom folosi în cauza penală. În principiu, tehnica de audiere pe care o folosim noi recomandă ca în camera de audiere să fie doar copilul şi cel care ia declaraţia. Pot fi situaţii specifice în care copilul poate fi asistat de un părinte sau de o persoană care îi poate acorda sprijin emoţional. Mai există o cameră tehnică, unde pot sta avocatul copilului, avocatul persoanei acuzate, persoane care participă la investigaţie, observatori. Tot ce se întâmplă în camera de audiere este proiectat pe un ecran şi înregistrat. Tot ce spune copilul este transcris întocmai şi folosit în dosarul penal. Camerele video sunt deja montate. În camera de audiere totul este atât de bine integrat şi disimulat, încât copilul nu observă. Dar totul este transparent în audierea copilului, mai ales în cazul copilului mai mare. Se procedează la o transparenţă totală, copilului nu îi este ascuns că este înregistrat audio-video”, a spus procurorul Marian Truşcă, care coordonează un grup de 19 procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetele de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1-6, specializați în investigarea abuzurilor sexuale cu victime minore (o parte dintre aceștia, în imaginea de mai jos).

Bogdan Staicu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a susţinut că prezentarea acestei camere publicului are ca scop încurajarea persoanelor care au cunoştinţe despre săvârşirea unor agresiuni sexuale contra copiilor să anunţe autorităţile:
“Această categorie a abuzurilor sexuale comise împotriva minorilor este o categorie în care sesizările formulate către organele de urmărire penală sunt mult mai puţine în comparaţie cu faptele care se petrec în realitate. Drept urmare, dorim să oferim un nou element care să fie luat în considerare de persoanele care au cunoştinţă de săvârşirea unor asemenea fapte, pentru că există o reticenţă în această privinţă, pentru a nu expune minorul – victimă a unui abuz sexual – la alte consecinţe. Prin aceste camere de audiere, minorii sunt protejaţi emoţional. Sunt folosite metode ştiinţifice la audieri pentru aflarea adevărului, iar procurorii şi poliţiştii sunt specializaţi în instrumentarea acestor cauze penale. La PTB şi parchetele de sector există procurori anume desemnaţi să instrumenteze acest tip de cauze, existând un grup de lucru coordonat de procurorul Marian Truşcă.”

Iniţiatorul acestui proiect, Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, afirmă că dotarea unei astfel de camere costă în jur de 20.000 de euro, banii fiind strânşi din donaţii şi sponsorizări:
“Am încercat să aducem aici softuri de ultimă generaţie, care să ajute inclusiv la transcrierea declaraţiilor pe care copiii le fac. Sunt echipamente care redau extrem de fidel atât imaginea, cât şi sunetul acelei discuţii, pentru că tot ce se înregistrează poate fi folosit la efectuarea de expertize judiciare, care sunt extrem de relevante. (…)
Astăzi, ne-am întors la Parchetul Capitalei cu soluţii tehnice superioare, pentru a conecta acest nucleu de investigatori specializaţi cu tot ceea ce se întâmplă la această oră în lume în domeniul combaterii violenţei sexuale împotriva copiilor, în timp ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avansat propriul proiect pentru amenajarea a alte 35 de săli de audiere pentru copii în toată ţara”, a arătat Mihaela Chiper, potrivit comunicatului Asociației susmenționate, preluat de Agerpres.

Menționăm că pictura murală, din holul de la intrarea în camera de audiere și cea realizată recent pe clădirea Parchetului Capitalei, reprezentând fluturi stilizați, aparține unor doi tineri artiști, respectiv, Alex Antonescu – ilustrator și designer grafic – și Andrei Felea – artist vizual și muralist -, ambii absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București, care au lucrat la invitația Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Adresăm mulțumirile noastre doamnei procuror Alexandra Tomescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, procuror specializat în investigarea infracțiunilor de abuz sexual cu victime minore și susținătoare tenace a realizării acestui minunat și generos proiect, pentru faptul că ne-a pus la dispoziție primele opt fotografii relevante ce însoțesc acest material.
Pentru ultimele două imagini, creditul foto aparține publicației PropagArta.

***

Luni, 12 septembrie 2022, ora 13:00, are loc inaugurarea celei mai noi camere de audiere dedicată copiilor, martori sau victime ale infracțiunilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (str. Scaune, nr. 1-3, Sector 3, București, etaj 3, sălile 305 & 306).

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost prima unitate a Ministerului Public care a beneficiat de o infrastructură de audiere dedicată copiilor, spațiul destinat audierii minorilor fiind amenajat, în 2016, alături de alte două în țară, la DGASPC Cluj şi Dolj, în cadrul proiectului AUDIS implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

După utilizarea cu succes a acestei infrastructuri, s-a constat necesitatea extinderii și dotării cu noile tehnologii a camerei de audiere pentru copii de la Parchetul Capitalei pentru a îmbunătăți performanța echipei de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1-6.

Invitați:
Bogdan Staicu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București;
– procuror Marian Trușcă, formator al INM și coordonator al procurorilor specializați în investigarea abuzurilor sexuale cu victime minore din capitală;
Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Acest demers reprezintă o continuare a dezvoltării proiectului „Loc de Bine”, un parteneriat încheiat între Asociația pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale şi Asociația Zi de Bine, care a investit strategic timp de un an de zile pentru a construi o infrastructură adaptată copiilor în parchetele de pe lângă tribunalele Constanța, Vrancea, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Argeş. Bacău şi Ilfov. Începând cu februarie 2021, au fost amenajate 7 încăperi speciale pentru audiere și primul centru integrat pentru sprijinirea investigării violenței împotriva copiilor, cu spații speciale de interviu, examinare medico-legală, evaluare psihologică şi asistenţă terapeutică.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti