Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

WOMEN IN LAW. Camelia Sutiman: Profesiile juridice trebuie practicate cu pasiune
13.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Camelia Sutiman

Camelia Sutiman

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Camelia Sutiman, avocat în cadrul SĂVESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Camelia Sutiman: Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a împărtăși cititorilor dumneavoastră gânduri despre implicarea femeilor în profesiile juridice.

În primul rând, în ceea ce mă privește, calitatea în care sunt prezentată astăzi, aceea de avocat, este o calitate nouă, pe care o dețin doar de la data de la 1 iunie 2022. Dar pot spune că anterior am fost timp de 25 de ani procuror, calitate care mi-a permis sa acumulez o experiență considerabilă în materie penală. De aceea, acest interviu va fi abordat dintr-o dubla perspectivă, aceea de procuror și de avocat.

În anul 1990, am susținut examenul de admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, deoarece am dorit să devin procuror, dorință care a devenit realitate odată cu absolvirea facultății, în anul 1994.

Pasiunea pentru munca de procuror, apărarea drepturilor persoanelor vătămate și aplicarea principiului potrivit căruia toți oamenii sunt egali în fața legii m-au ghidat în toată activitatea mea.

În prezent, ca avocat, deși de o scurtă perioadă, așa cum am menționat, pentru mine este important să am satisfacția că fac bine un act, care să fie apreciat de cel care îl citește, că partea pe care o reprezint are încredere în mine și că în final își va găsi dreptatea sau va obține o soluție cât mai avantajoasă.

Ca profesionist al dreptului mă definește seriozitatea, implicarea, puterea de muncă și, nu în ultimul rând, capacitatea de a dobândi cunoștințe noi. Cred că importantă este atât pentru profesia de procuror, atunci când ai de soluționat dosare complexe, cât și pentru aceea de avocat, în special atunci când faci parte dintr-o societate profesională de avocatură și muncești în echipă, capacitatea de a asculta și de a te adapta la diferite situații.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Camelia Sutiman: Consider că implicarea în profesiile juridice ține de fiecare femeie în parte, în funcție de prioritățile și scopurile urmărite.

În profesia de procuror, implicarea femeilor este din ce în ce mai mare. Și aici nu vorbesc numai de ponderea numerică a acestora în funcțiile de procuror și de procuror șef, ci și de prezența lor în anumite specializări care în trecut erau ,,rezervate” bărbaților, precum criminalistica, investigarea unor infracțiuni care presupun cercetări la fața locului, constatări ș.a.

Ca avocat, implicarea femeilor este nelimitată, acestea având atuuri suplimentare în anumite cauze, precum cele legate de dreptul familiei, soluționarea unor dosare privind violența domestică, cauze penale în care femeile sau copii minori sunt victime.

Cred că femeile sunt foarte bune și în funcții de conducere, manageriale, pentru că gândesc în perspectivă, analizează în detaliu orice situație și încearcă să ia deciziile potrivite. În plus, dau dovadă de empatie și pun accent pe comunicare.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Camelia Sutiman: Un echilibru între carieră și profesie nu este întotdeauna ușor de realizat. Important este să ai lângă tine persoanele potrivite, care să te susțină în tot ceea ce faci, să te încurajeze și să se simtă mândre de succesele tale profesionale. Și dacă ocupi o funcție care te solicită peste programul normal de lucru sau chiar în weekenduri, susținerea familiei este cu atât mai importantă.

Uitându-mă înapoi, am constatat că am pus în prim plan activitatea profesională, ceea ce nu recomand nimănui. Nu cred că trebuie redus rolul familiei în raport cu activitatea profesională, cele două ar trebui să aibă o pondere egală.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Camelia Sutiman: Da, consider că mediul juridic oferă oportunitatea de a fi ceea ce fiecare femeie își dorește. Femeile sunt prezente în fiecare domeniu juridic, uneori într-o pondere mai mare decât bărbații, important este să ai calitățile necesare pentru a desfășura profesia pe care o alegi.

Eu am deținut mai multe funcții de conducere în Ministerul Public și la Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Sunt sigură că motivele numirii mele în acele funcții au fost legate de pregatirea profesională și de întrunirea unor aptitudini manageriale.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca aceea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Camelia Sutiman: Asumarea responsabilităților propriilor opțiuni și gestionarea urmărilor ține de fiecare. Ar fi ideal ca alegerile pe care le faci în viață să conducă la rezultatele pe care le-ai urmărit, dar este posibil să existe și alegeri care să nu se ridice la nivelul așteptărilor pe care le-ai avut. Important este să reflectezi asupra situațiilor în care ai fost pusă în urma alegerii făcute, să înveți din eventualele greșeli și să nu le mai repeți.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Camelia Sutiman: Aș vrea să menționez două modele feminine, Margaret Thatcher și Coco Chanel.

Margaret Thatcher pentru că a schimbat mentalitatea și a demonstrat că o femeie poate fi la fel de profesionistă ca un bărbat. Cea mai bună descriere îi aparține ,,Eu sunt în favoarea consensului. Consensul asupra a ceea ce vreau eu să fac.”

Coco Chanel pentru îndrăzneala de a crea obiecte vestimentare pentru femei care până atunci erau destinate numai bărbaților. Jurnalistul francez Francois Baudot spunea că ,,maniera de a purta o anume vestimentație este mai importantă decât haina în sine, o atitudine este mai importantă decât un chip perfect, o femeie bine îmbrăcată înseamnă o femeie simplu îmbrăcată și în armonie cu sine și cu situațiile de viață.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Camelia Sutiman: Din punct de vedere personal, a fost o perioadă grea, care mi-a închis accesul la una dintre pasiunile mele, respectiv călătoriile, care îmi oferă posibilitatea de a vedea locuri și oameni noi, tradiții. Profesional, nu am fost afectată, întrucât în perioada 2020 – iunie 2022 nu am desfășurat activitate profesională, singura preocupare în acest domeniu fiind aceea de a mă pregăti în vederea susținerii examenului pentru dobândirea calității de avocat definitiv.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Camelia Sutiman: Să-și exercite profesia pe care și-au ales-o cu pasiune. Și să aibă sentimentul lucrului bine făcut.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Camelia Sutiman: Și eu mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect minunat, „Women in Law”, care ne ajută să cunoaștem mai bine doamnele din lumea juridică.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti