Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Ordonanță președințială ref. stabilirea unui program provizoriu de folosinţă a unui imobil. Competența materială
14.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în materie de ordonanță președințială competenţa de soluţionare se stabileşte prin raportare la dispoziţiile corespunzătoare fondului dreptului, norma specială de competenţă, în cazul acestei proceduri – art. 998 C. proc. civ.  (Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului.) – fiind adoptată în scopul unei mai bune administrări a justiţiei. În speță, instanța supremă a constatat că obiectul litigiului este reprezentat de cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti  prin care reclamanta A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul B., pe calea ordonanţei preşedinţiale, obligarea acestuia să îi permită accesul în imobilul situat în comuna Rucăr (jud. Argeş, pct. Tabaci) şi stabilirea unui program provizoriu de folosinţă, respectiv câte două săptămâni pe lună pentru fiecare dintre coproprietari. Cererea principală fiind o acţiune de partaj cu privire la bunurile dobândite în timpul căsătoriei, subsecvent căreia s-a formulat, de una dintre părţi, o cerere de stabilire provizorie a dreptului de folosinţă asupra unuia dintre imobile, soluţionarea acesteia din urmă, pe calea ordonanţei preşedinţiale, nu înlătură competenţa materială a instanţei învestite cu cererea principală. (Decizia nr. 171 din 27 ianuarie 2022, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti