Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Contestație în anulare. Prescripția răspunderii penale. Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos
15.09.2022 | Cornel PREDA, Cristina SĂVULESCU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornel Preda

Cornel Preda

Cristina Săvulescu

Cristina Săvulescu

Curtea de Apel Cluj a admis constestația în anulare declarată de condamnați și a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos întrucât exista o cauză de încetare a procesului penal ce nu a fost avută în vedere de către instanța de apel. Instața ce a judecat în calea extraordinară de atac a reținut, printre altele, că, existând o succesiune de legi pe parcursul judecării cauzei penale, Noul C.penal, sub egida căruia a fost trasată situația condamnaților contestatori, fiind modificat ca urmare a încetări aplicabilității art. 155 alin. 1 din C.pen., instanța de apel era obligată să procedeze, în acord cu par. 40-41 din Decizia Curții Constituționale nr. 265/2014, la evaluarea globală a legilor comparate, aplicând retroactiv noua reglementare, care, în mod evident, era mai favorabilă inculpaților contestatori, câtă vreme nu mai instituia nici un caz de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale. Rezultă că, independent de existența a numeroase acte de procedură efectuate în cauză până la publicarea în Monitorul Oficial al României a Deciziei Curții Constituționale nr. 297/2018, acte de procedură care, potrivit dispoziției legale declarate neconstituționale, ar fi avut ca efect curgerea unui nou termen de prescripție, instanța de apel trebuia să constate, la momentul soluționării apelurilor declarate în dosar, ca urmare a încetări efectelor juridice ale art. 155 alin. 1 din C.pen., că sunt aplicabile disp. art. 16 alin 1 lit. f din C.pr.pen., find incident un caz de încetare a procesului. Curtea a reținut că, din moment ce instanța de apel a respins apelurile declarate de cei patru contestatori, menținând soluția de condamnare dispusă la prima instanță, deşi era incident un caz de încetare a procesului penal, derivând din intervenirea prescripției răspunderii penale, ca urmare a modificării legislative survenite în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 297/2018, necesar a fi aplicată în cauză, întrucât constituia lege penală mai favorabilă, după cum s-a evocat în precedent, cele patru contestații în anulare declarate admisibile în principiu se dovedesc a fi întemeiate. (Curtea de Apel Cluj, Decizia penală nr. 1047/a/2022 din data de 17 august 2022)

Cornel Preda, Associate Bradu Neagu & Associates
Cristina Săvulescu, Senior Associate Bradu Neagu & Associates

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti