Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ioana Regenbogen: Hai să dăm mână cu mână, să facem bine și să aducem frumos!
15.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Regenbogen

Ioana Regenbogen

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ioana Regenbogen, Director, Head of Legal Department & Corporate Affairs, ING BANK, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Regenbogen: Mulțumesc pentru invitație și felicitări pentru inițiativă!

Cred că „pasiune” este cuvântul care caracterizează cel mai bine activitatea mea profesională. Acest patos profesional 😊, care îmi ghidează cariera de mai bine de 20 de ani, mă propulsează în direcția lucrurilor făcute temeinic și cu impact și mă atrage permanent în spațiul învățării și al creativității. Îmi place întotdeauna să mă uit mai departe de cadrul de reglementare, mai departe de soluțiile evidente, să îmbrățișez perspective noi, poate chiar neconvenționale. De aceea sunt fericită că sunt în locul potrivit (la ING) și că fac parte dintr-o echipă de specialiști foarte deștepți, inimoși și dedicați. Pasiunea vine desigur, la pachet, cu multă muncă, seriozitate și asumare de responsabilitate.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ioana Regenbogen: Nivelul de implicare al oricărei persoane în cadrul activităților sale profesionale este o chestiune ce ține de opțiunea personală, adică una cu un pronunțat caracter subiectiv. Majoritatea doamnelor cu care lucrez se identifică în mare masură cu munca lor și sunt extrem de energice.

Dacă întrebarea este adresată din perspectiva egalității de gen, respectiv a egalității de șanse și de tratament în cadrul profesiei juridice, impresia mea este că în România situația este echilibrată atât din punct de vedere al reprezentativității femeilor în cadrul profesiilor juridice, cât și al posibilităților de promovare. Ba chiar, aș spune că, în România, spre deosebire de alte țări, cel puțin din punct de vedere numeric, profesia juridică este preponderent exercitată de femei.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana Regenbogen: Coexistența armonioasă, aducătoare de satisfacții și împliniri a celor două roluri este posibilă dacă există susținerea familiei. În plus, în contextul recent al crizei Covid tot mai mulți angajatori și firme de avocatură au oferit beneficiul unui program flexibil de lucru și al lucrului de acasă, ceea ce a prilejuit posibilitatea petrecerii unui timp mai îndelungat în familie și implicarea mai intensă în activitatile și problemele domestice. Așa cum, de exemplu, atunci când sunt deadline-uri strânse și subiecte foarte importante, ne dedicăm resurse suplimentare (energie, timp, etc) pentru lucru și avem sprijinul sau cel puțin înțelegerea membrilor familiei pentru a împlini cu succes proiectul respectiv, tot așa trebuie să ne asigurăm că în cazurile speciale în care copilul sau un alt membru al familiei noastre s-a îmbolnăvit sau are nevoie de prezența și de ajutorul nostru, putem să ne luăm liber și să ne dedicăm celor dragi. Cred că lucrul de acasă și programul flexibil de lucru au adus multe beneficii în acest plan al vieții de familie. Este important și să fim bine organizați și să reușim să planificăm cât mai eficient miriadele de activități și situații pe care trebuie să le gestionăm.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ioana Regenbogen: Cu siguranță, da, poate chiar mai mult. Pot fi practicieni ai dreptului, cadre didactice, doctrinari reputați, etc. Și în fiecare dintre aceste activități, femeile își pot pune în valoare calitățile analitice extraordinare, abilitățile grozave de comunicare, spiritul creator și creativ, toate potențate de o perseverență impresionantă și de o capacitate de muncă dusă până la sacrificiu.

Mai mult, mediul juridic poate oferi prilejul tratării unor chestiuni de importanță majoră pentru bunul mers al societății, de la oportunități și provocări specifice mediului privat, la chestiuni arzătoare legate de buna funcționare a administrației publice și până la apărarea drepturilor sș intereselor grupurilor reprezentate de actorii sectorului nonprofit. Profesioniștii dreptului pot îndeplini deci o funcție esențială în comunitate, în societate, ghidând și veghind asupra securității juridice a raporturilor civile și de afaceri, fiind apărători ai dreptății, promotori ai echității și, in final, ai progresului. Or, implicarea semnificativă a juriștilor în soluționarea de probleme importante cetățenești, sociale, comerciale, este aducătoare de mari satisfacții și recompense morale și materiale.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana Regenbogen: Cred că se pot face pași mici, se pot face și salturi uriașe 😊, în funcție de vocația și disponibilitatea fiecărei persoane pentru implicarea în astfel de proiecte. În primul rând apare natural pentru un avocat specializat în dreptul familiei să explice urmările și să ghideze alegerile unei persoane atunci când o sfătuiește cu privire la un conflict/raport de familie, de exemplu.

Apoi este la îndemâna fiecăreia dintre noi să aducem în discuție subiecte legate de posibile comportamente discriminatorii sau abuzive, de libertăți și de drepturi, de oportunități de învățare și de dezvoltare în cercul familial, al prietenilor sau al cunoscuților.

La un nivel superior, ne putem cu siguranță implica în proiecte de educație juridică în școli, în diverse comunități prin discursuri sincere și documentate sau prin diverse publicații. Știu că există deja multe astfel de inițiative desfășurate de organizații profesionale sau non-guvernamentale, întrebarea este cum putem aduce fiecare dintre noi o valoare adăugată reală, cum putem genera impact concret. Și, mai ales, dacă avem dăruirea necesară.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana Regenbogen: Da. Aș începe cu mama mea, un model extraordinar de integritate, seriozitate, responsabilitate și devotament, care a fost un dascăl foarte dăruit și un director de școală foarte eficient pentru mai bine de 40 ani, aș continua cu câteva dintre profesoarele mele de limba și literatura română și de limba franceză din gimnaziu și din liceu care au contribuit mult la dezvoltarea mea intelectuală și culturală și care m-au încurajat în alegerea carierei pe care o urmez și aș încheia cu o serie de colege briliante cu care lucrez și pe care le admir, între care șefa mea, care este un om și un profesionist desăvârșit.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana Regenbogen: A fost o perioadă caracterizată de multe incertitudini și impredictibilitate, în care siguranța și confortul nostru de toate zilele au fost expuse. Mi-am luat toate măsurile necesare de precauție, am urmat toate regulile necesare și m-am bucurat de familie. Sunt o persoană flexibilă, care poate susține o multitudine de schimbări într-un ritm accelerat, iar această adaptabilitate proprie la provocări și schimbări m-a ajutat să „navighez” în siguranță prin aceste vremuri tulburi.

În plan profesional, ne-am confruntat cu multe situații noi, complexe, care au vizat continuitatea afacerilor și asigurarea bunei funcționări a tuturor serviciilor noastre. protecția angajaților și clienților, sprijinirea clienților în dificultate pentru depășirea acestei perioade deosebit de dificile etc. A fost, în mod special în primul an de pandemie, o perioadă foarte intensă, multă, multă muncă, astfel încât de multe ori – recunosc – nu a fost timp, poate nici energie, să mă gândesc și să-mi fac griji din cauza Coronavirus. Atât echipa juridică, cât și celelalte echipe din ING s-au mobilizat extraordinar, într-o solidaritate fantastică pentru a contribui la gestionarea cu succes a acestei crize, cu gândul și în sprijinul clienților noștri.

Din punct de vedere tehnic, am lucrat fără restricții sau impedimente 100% online, încă din primele zile de lockdown, într-un proces firesc de continuare a programelor deja existente la nivelul companiei de work from home.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Regenbogen: Le doresc să găsească mereu inspirație și împlinire în întreprinderile lor private și profesionale, să fie deschise pentru provocări și noi experiențe, să manifeste curaj moral, luând atitudine în fața practicilor și comportamentelor necorespunzătoare, contestând amatorismul și lipsa de integritate.

Hai să dăm mână cu mână 😊, să facem bine și să aducem frumos!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Regenbogen: Și eu vă mulțumesc și să aveți succes în continuare!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti