Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Cazierul comercial – implementare și proceduri
15.09.2022 | Beatrice BĂLBĂRAU

Secţiuni: Articole, C. contravențional, Lege 9, Protecția consumatorilor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Beatrice Bălbărau

Beatrice Bălbărau

Considerații generale

Ordinul nr. 584/2022 privind stabilirea datelor cuprinse în cazierul comercial, procedura şi instrucţiunile de completare a evidenţei deţinute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (”Ordinul”) a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 898/13.09.2022, intrând în vigoare la aceeași dată.

Ordinul stabilește datele cuprinse în cazierul comercial pentru încălcările în mod repetat ale drepturilor consumatorilor de către operatorii economici sancţionaţi pentru abaterile din domeniul protecţiei consumatorilor, precum și procedura de înregistrare a acestor date în evidențele ținute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (”ANPC”), de obținere a extrasului din cazierul comercial de către operatorii economici și procedura de rectificare și de radiere a datelor înscrise.

Înregistrarea în cazierul comercial. Datele cuprinse în cazierul comercial

Ordinul stabilește faptul că înregistrarea în cazierul comercial se efectuează de către comisarul titular al procesului-verbal de constatare a contravenţiei sau de către un alt comisar desemnat de către şeful ierarhic superior.

Printre datele care sunt menționate în cazierul comercial sunt, în principal:

– denumirea operatorului economic/profesionistului, cu indicarea tuturor datelor de identificare, adresa sediului social, adresa punctului de lucru;

– seria/numărul şi data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei;

– numărul şi data ordinului sau deciziei emise în baza procesului-verbal de constatare a contravenţiei;

– descrierea abaterii;

– indicarea actului normativ încălcat/articolului/alineatului/literei;

– sancţiunea aplicată, cu indicarea actului normativ/articolului/alineatului/literei, a cuantumului şi, dacă este cazul, cu precizarea minimului aplicat în cazul în care actul normativ permite aplicarea minimului;

– indicarea măsurilor dispuse;

– indicarea sancţiunilor complementare.

Informația se poate suplimenta și cu instanţa şi numărul de dosar, în cazul în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei, ordinul sau decizia este contestat, precum și cu data radierii.

Conform Ordinului, înregistrarea se operează în termen de maximum 2 zile de la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

Publicitatea datelor din cazierul comercial

Conform Ordinului, ANPC va putea face publice datele din cazierul comercial după expirarea termenului legal de contestare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei sau rămânerea definitivă a hotărârii instanţei prin care a fost respinsă plângerea operatorului economic.

Eliberarea extrasului de cazier comercial și rectificarea datelor înscrise în cazierul comercial

Operatorul economic poate solicita eliberarea extrasului de cazier comercial prin depunerea, electronic sau personal, a unei cereri la orice structură subordonată ANPC care are obligația să transmită operatorului economic răspunsul privind cererea în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.

În cazul în care operatorul economic constată că datele înscrise în cazierul comercial nu corespund situației reale sau dacă înregistrarea acestora nu s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale, poate solicita rectificarea datelor înscrise printr-o cerere motivată și însoțită de documente doveditoare. Ordinul nu prevede însă și un termen în care ANPC trebuie să rectifice datele înscrise eronat în cazierul comercial.

Radierea datelor înscrise în cazierul comercial

Ordinul stabilește două cazuri de radiere a datelor înscrise în cazierul comercial, respectiv:

– anularea documentului de control de către instanța de judecată, prin hotărâre definitivă;

– trecerea a 3 ani de la data înregistrării datelor în cazierul comercial, în cazul în care documentul de control nu a fost contestat.

Beatrice Bălbărau, Avocat colaborator VOICU & FILIPESCU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti