Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Roxana Abrașu: Femeile au oportunitatea reală să se dezvolte în domeniul juridic fără a renunța la a fi ele însele


16.09.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Abrașu

Roxana Abrașu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Roxana Abrașu, Partener NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Roxana Abrașu: Vă mulțumesc pentru invitația de a împărtăși cu dumneavoastră și cititorii dumneavoastră câteva gânduri despre mine și despre frumoasa profesie juridică pe care o am, aceea de avocat.

Ca profesionist, mi-ar plăcea să cred că seriozitatea, temeinicia în abordare, atenția la nevoile clienților, bunătatea și perseverența sunt trăsături care mă plasează alături de adevărați profesioniști ai dreptului.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Roxana Abrașu: Nu am întâlnit nicio barieră, în sensul de limitare, în profesia juridică. Un bun profesionist, indiferent dacă este bărbat sau femeie, va reuși întotdeauna să câștige atenția și respectul audienței, indiferent de context.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Roxana Abrașu: Nu cred că este vorba despre filtre. Consider că fiecare rol, așa cum spuneți dumneavoastră, trebuie ghidat de propriile valori și sentimente. Este important să existe un echilibru între cele două laturi, cea personală și cea profesională. Mici compromisuri care să afecteze când latura personală, când pe cea profesională vor exista mereu. Însă esențial este să hrănim bucuriile și împlinirile personale prin a oferi timp exclusiv și de calitate celor dragi și să ne păstrăm verticalitatea și umanitatea ca profesioniști.

Eforturile în acest sens sunt imense, dar și satisfacțiile că reușești să înmulțești talanții primiți sunt pe măsură.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Roxana Abrașu: Incontestabil, da. Femeile au oportunitatea reală să se dezvolte în domeniul juridic fără a renunța la a fi ele însele sau la atributele feminității care le definesc.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Roxana Abrașu: Într-adevăr, barierele femeilor au fost învinse și suntem într-o perioadă în care putem să ne implicăm și să contribuim esențial la modelarea societății în care trăim.

Înainte de a fi juriști, noi femeile, trebuie să facem tot posibilul să devenim exemple pentru cei din jur înțelegând că schimbarea (sau perfecționarea) începe și cu noi.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Roxana Abrașu: Nu a existat un model anume, ci am încercat creionarea unui astfel de model prin însușirea diferitelor calități sau a lecțiilor oferite de prezențele feminine din viața mea. Ceea ce am apreciat întotdeauna sunt bunătatea, corectitudinea, verticalitatea, bunul simț și seriozitatea. Consider că acestea sunt calități esențiale pentru a te diferenția în orice domeniu.

La acestea se adaugă, firesc, atributele specifice domeniului de activitate.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Roxana Abrașu: Pandemia a dat reset tuturor celor care au avut curajul și dorința de a înțelege anumite lucruri din tumultul vieții noastre.

După primul impact care a trezit în mine neliniște și incertitudine, perioada a venit cu o nevoie de recalibrare atât personală, cât și profesională.

Profesional, am avut ocazia să ne testăm ca echipă și să ne adaptăm instant la nevoile clienților nostri și am reușit să facem acest lucru.

Personal, am putut să asist la momente frumoase din dezvoltarea copiilor mei, am încercat să fructificăm fiecare moment petrecut împreună prin crearea de amintiri frumoase, pentru că tot ce avem garantat este prezentul. Iar pandemia și tot ce am trăit noi în acești ani tulburi nu a făcut decât să sublinieze acest lucru.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Roxana Abrașu: Your contribution matters! Să aibă încredere în propriile instincte și mult succes în a face diferența în profesia noastră de juriști.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Abrașu: Mulțumesc și eu pentru acest interviu “altfel”. Numai bine!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro