Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Diplomația este dușmanca libertății și temelia civilizației
16.09.2022 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Life, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

* Ideile din acest material au fost susținute în cadrul Lazăr Moot United Nation / 16-18 septembrie 2022, București
** Pentru slides click aici!

1. Diplomația este dușmanca libertății. Deopotrivă, diplomația este temelia civilizației umane.

2. Diplomația este o modalitate de a arăta respect. Comportamentul nostru în societate trebuie să fie adecvat scopului. Scopul este să conviețuim în mod rezonabil, iar pentru asta trebuie să satisfacem dorințele celorlalți. Principalul scop al oamenilor este să fie respectați, iar diplomația ne ajută să arătăm respect celorlalți. Cea mai importantă valoare a Uniunii Europene, menționată în art. 1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene este DEMNITATEA: “Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată.”

2. Diplomația este dușmanca libertății. Atunci când ne enervăm, avem tendința să devenim violenți, fizic sau psihic. Dar violența este monopol de stat. Ne vine să fim violenți, dar este interzis să fim violenți. Dacă am fi liberi, am face așa cum simțim. Dar noi nu suntem animale, ci oameni, astfel trebuie să-i abordăm cu diplomație pe ceilalți oameni. Diplomația, comportamentul civilizat este o frână în calea libertății, în special a libertății de exprimare. Trebuie să ne comportăm respectuos și cu oameni față de care nu simțim așa.

3. Nu doar diplomația este dușmanca libertății, ci și computerul. Computerul, care ne obligă să fim inteligenți și activi, mai inteligenți și mai activi decât am avea noi chef.

4. Ba chiar și contractul este dușmanul libertății, pentru că ne obligă să ne ținem de cuvânt, deci nu avem libertatea de a nu plăti ceea ce am cumpărat, și nici libertatea de a nu face ceea ce ne-am obligat, deși ne-am dori să nu mai facem. Am dori să luăm banii fără facem nimic, am dori să primim lucruri fără să plătim.

5. Deși sunt dușmanii libertății, diplomația, computerul și contractul stau la baza funcționării societății omenești de astăzi. Între oameni diplomația trebuie sa fie un modus vivendi.

6. Ca profesie, diplomația se referă la relațiile între state. Între state diplomația este chiar mai importantă decât în relațiile dintre oameni, căci statele au interese contrare puternice permanent, iar statelor nu li se pot impune reguli obligatorii în același mod în care impune statul reguli cetățenilor săi. De aceea, diplomația este nu doar o profesie, ci măiestrie.

7. Dacă visezi o carieră în diplomație, este rezonabil nu să visezi să dai mâna cu Secretarul General al ONU, ci să visezi să devii Secretarul General al ONU.

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti